Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

"Dünya Geri Dönüşüm Günü" İlk Kez Kutlanacak

18 Mart Dünya Geri Dönüşüm Günü ile geri dönüştürülebilir atıkların yedinci doğal kaynak olarak çevrenin yanı sıra ekonominin de önemli bir parçası olduğuna dikkat çekilecek.

yapi.com.tr
"Dünya Geri Dönüşüm Günü" İlk Kez Kutlanacak

Gezegende var olan yedinci doğal kaynak bulundu; geri dönüştürülebilir atıklar; hava, su, kömür, petrol, doğal gaz ve minerallerden sonra yedinci doğal kaynak olarak kabul ediliyor. Çöpte yatan bu değerli kaynaklara dikkat çekmek için Küresel Geri Dönüşüm Vakfı bu yıl ilk kez 18 Mart tarihini Dünya Geri Dönüşüm Günü olarak kutlayacak. Türkiye’de de bu günün önemine dikkat çekmek için Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) çalışmalar yürütüyor.

Çöpte bekleyen cevheri fark etme zamanı
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi ve SÜT-D Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu; "Evde, işte, okulda, yolda, her yerde üretirken, tüketirken atık çıkarıyoruz, gezegenimizi kirletiyoruz ve iklimimizi değiştiriyoruz, bu nedenle atık yönetimi şart" dedi. Çöpte bizleri bekleyen cevheri fark edip, geleceğe geri dönüşümün ekonomik gücüyle ilerlememiz gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Karaosmanoğlu, atıklar ülkemizin ulusal serveti olan yeşil ekonominin ham maddeleridir açıklamasını yaptı.

2019 geri dönüşüm için farkındalık yılı olacak
Dünya Geri Dönüşüm Günü fikrinin nasıl ortaya çıktığı ile ilgili Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu şu bilgileri paylaştı: “Geri dönüşümü desteklemek, gezegenimizi korumak için Küresel Geri Dönüşüm Vakfı tarafından ilk kez Ekim 2018’de böyle bir günün kutlanması önerildi. Bu anlamlı günün, Birleşmiş Milletler Günü olarak tanınması için Uluslararası Geri Dönüşüm Bürosu ile Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Örgütü (UNIDO) de büyük bir çaba gösteriyor. 18 Mart tüm dünyada ilk kez bu yıl Dünya Geri Dönüşüm Günü olarak kutlanacak.”

Günlük hayatımızda kullandığımız ya da tükettiğimiz birçok ürün sonrasında atık oluşturduğumuzu belirten Prof. Dr. Karaosmanoğlu, kağıt, ahşap, cam, metal, plastik, yağ, lastik, akü, otomobil, elektrikli-elektronik eşyalar gibi atıkların endüstri için geri dönüştürülebilir ham madde niteliği taşıdığını unutmamamız gerektiğini söyledi. SÜT-D Başkanı, Dünya Geri Dönüşüm Günü doğrultusunda herkesi atıklarını geri dönüşüme kazandırarak ziyan etmemesi konusunda çağrı yaptı. Prof. Dr. Karaosmanoğlu, "geri dönüştürülebilir atıkların kıymetini bilelim" dedi.

İstanbul Karbon Zirvesi’nde atık yönetimi tartışılacak
Prof. Dr. Karaosmanoğlu, SÜT-D olarak 9 Nisan 2019 günü İstanbul Teknik Üniversitesi'nin tescilli yeşil yerleşkesinde gerçekleştirecekleri VI. İstanbul Karbon Zirvesi paydaşları arasında atık iş dünyası temsiliyetinin yüksek olduğunu belirterek, atık yönetiminin yeşil ekonomideki önemine, atık yönetimi-iklim değişimi etkileşmesine; resmi erk, yerel yönetim, iş dünyası, sivil toplum kuruluşları, akademisyenler ve öğrencilerle ülkemizin lider platformunda dikkat çekeceklerini belirtti. Prof. Dr. Karaosmanoğlu, Türkiyemizin geri dönüştürülebilir atıkların gücü ile ekonomisine yeşil güç katmasının, yerli geri dönüşüm teknolojilerinin geliştirilmesinin önemine de vurgu yaptı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/dunya-geri-donusum-gunu-ilk-kez-kutlanacak_171407.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!