Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi ve Fuarı Kapılarını Açtı

Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi ve Fuarı’nın 19’uncusu, İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde başladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ev sahipliğinde düzenlenen ve çok yoğun ilgi gören kongre ve fuar, 32 konuk bakan, 100’ü aşkın ülkeden çok sayıda uzman, sivil toplum ve özel sektör temsilcisini buluşturuyor.

yapi.com.tr
Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi ve Fuarı Kapılarını Açtı

İş sağlığı ve güvenliği konularının ele alındığı 19. Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi ve Fuarı , İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde başladı. 15 Eylül tarihine kadar sürecek olan organizasyonda, 32 konuk bakanın yanı sıra, 100’ü aşkın ülkeden uluslararası otorite, devlet adamları ve ilgili sektör temsilcileri biraraya gelerek, iş sağlığı ve güvenliğinin geleceğini ele alıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ev sahipliği, Uluslararası Çalışma Örgütü ve Uluslararası Sosyal Güvenlik Kuruluşları Birliği’nin işbirliğiyle düzenlenen kongrede, 3 ana oturum, 6 teknik oturum, 31 sempozyum, poster sunumları, uluslararası film ve multimedya festivali ile teknik ve sosyal turlara yer veriliyor. İş sağlığı ve güvenliği alanında faaliyet gösteren kuruluşların en yeni ürün ve uygulamalarının sergileneceği fuara ise 17’si yabancı yaklaşık 120 firma katılacak. Fuar kapsamında çarpıcı etkinlikler de gerçekleştirilecek.



İş Sağlığı ve Güvenliği için çok önemli bir adım

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, İstanbul’da çok önemli bir uluslararası organizasyonu daha başarıyla düzenlemekten dolayı mutlu olduklarını belirterek, “İş sağlığı ve  güvenliği alanlarındaki uzman isimlerin yanı sıra, çok sayıda bakan ve devlet adamının katılacağı bu kongre ve fuar, hem ülkemiz hem dünyamız için çok önemli bir fırsat oldu. İş sağlığı ve güvenliği alanlarında hala alınacak çok yol var. Biz Türkiye’de son yıllarda gerçekleştirdiğimiz düzenlemeler ve kararlılıkla çok iyi seviyelere geldik. Bundan sonra hazırlayacağımız yeni yasal düzenlemelerle, çok daha iyi ve örnek bir başarı yakalayacağız. Türkiye’de işçi sağlığı ve güvenliği kültürünü geliştiriyoruz. Sadece 1 işçinin çalıştığı yerlerde bile, iş sağlığı ve güvenliği kriterlerinin uygulanmasını şart koşacağız. 19. Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi ve Fuarı’nın, bütün katılımcı ülkeler için çok daha iyi hedefler ortaya koyacağına inanıyorum” dedi.

Günde 1 milyon çalışan iş kazası geçiriyor

Dünyadaki iş kazaları hakkında da bilgi veren Çelik, dünyadaki iç gücü sayısının 3 milyar  civarında olduğunu belirterek, “Uluslararası İşçi Örgütü tahminlerine göre dünyada her yıl 4 ve daha fazla gün kaybına neden olan iş kazası sayısı 337 milyon, iş kazaları ve meslek hastalıkları kaynaklı ölüm sayısı ise 2.31 milyon. Bu ölümlerin 360 bini iş kazaları nedeniyle, 1.95 milyonu ise meslek hastalıkları nedeniyle meydana geliyor. Kısacası, dünyada günde yaklaşık 1 milyon çalışan iş kazası geçiriyor, 5 bin 500 çalışan ise iş kazaları ve meslek hastalıkları nedeniyle hayatını kaybediyor. Bu tabloya göre daha alınması gereken çok mesafe var” dedi. Çelik, Türkiye’deki tabloyu ise şöyle değerlendirdi:



“Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine göre; günde yaklaşık 176 iş kazası oluyor, 3 kişi iş kazası sonucu hayatını kaybediyor ve 5 kişi iş kazası sonucu iş göremez hale geliyor. 2009 yılında 64 bin 316 iş kazası, 429 meslek hastalığı vakası meydana gelmiş, bu iş kazalarının 1171’i ölümle sonuçlanmıştır. 2009 yılında iş kazaları ve meslek hastalıkları sonucu kaybedilen iş günü sayısı ise 1 milyon 589 bin 116’dır. İş kazalarının yüzde 83’ü de KOBİ’lerde meydana gelmektedir. Son 50 yılda genel bir iyileşme görülmektedir. Sağlanan bu iyileşmeye rağmen ülkemiz henüz istenen seviyeye ulaşamamıştır. Üretim kayıplarını, iş kazaları nedeniyle karşı karşıya kaldığımız sağlık problemlerini ve diğer maliyetleri birlikte hesapladığımızda, tahmini yılda 4 milyar TL gibi büyük bir kayıp olmaktadır. “

İstanbul Deklarasyonu imzalandı

19. Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in açılış ve başkanlığını yaptığı 'Çalışma Bakanları Zirvesi' ile başladı. Zirveye 32 yabancı çalışma bakanı 'İstanbul Deklarasyonu'na imza attılar. Çalışma koşullarında sürekli iyileşmenin çok önemli olduğu gerçeğinden yola çıkan ve işçilerin sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamında çalışma hakkının geliştirilmesinin temel insan hakkı olarak tanınmasını amaçlayan İstanbul Deklarasyonu; 2008 yılında Güney Kore’nin başkenti Seul’de gerçekleştirilen 18. Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Zirvesi’nde imzalanan Seul Deklarasyonu’nu destekleyerek bir adım daha öne taşıyacak.



Yeniliklere zemin oluşturacak

Kamu ve özel sektör yöneticileri, işçi ve işveren temsilcileri, iş sağlığı ve güvenliği profesyonellerini bir araya getirmeye hazırlanan kongre; katılımcıların bilgi alışverişinde bulunmalarına uygun ortam oluşturarak, meslek hastalıkları ve iş kazalarını önlemede yeni fikirlerin ortaya çıkmasını sağlayacak. Birbirinden çarpıcı konu ve konuşmacılar ile sektörün nabzını tutacak olan oturumlarda, çalışanların refah ve iş verimliliğini artıracak güvenli çalışma ortamı yaratma konuları ele alınacak. Fuar ise sektördeki tüm yenilikleri takip etmek için önemli bir fırsat sunacak. Fuara katılmak isteyenler, www.exhibitionsafety2011turkey.org adresinden ücretsiz davetiye alabilirler.

Dev platformda yüksekte çalışma gösterisi yapılacak

- 8 bin metrekare  alan üzerinde 5 gün süreyle gerçekleşecek olan 19. Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Kongre Fuarı’na 120 farklı ülkeden yaklaşık 200 katılımcı firma ve 20 bin ziyaretçi bekleniyor.

- İş Sağlığı ve Güvenliği Fuarı’nda iş güvenliği malzemeleri, iş elbiseleri, yol ve trafik güvenliği, kişisel koruyucular, yangın güvenliği, ölçümleme teknolojileri ve dedektörleri, yükleme-boşaltma-kaldırma-stoklama ekipmanları, çevresel hijyen ve sınai temizlik malzemeleri üreten ve pazarlayan ulusal ve uluslararası firmalar yer alıyor.

- İkon Events’in organize ettiği fuarda,  iskele kurularak, tırmanma ekipmanları sergilenecek. Kurulacak dev platformda yüksekte çalışma iple erişim özel eğitim gösterisi gerçekleştiriliyor. Ayrıca İş Sağlığı ve Güvenliği Merkezi Müdürlüğü (İSGÜM) tarafından uygulamaya sokulan Gezici İş Sağlığı Araçları ile  doktorlar tarafından sağlık taraması yapılıyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/dunya-is-sagligi-ve-guvenligi-kongresi-ve-fuari-kapilarini-acti_89018.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!