Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Dünyada ve Türkiye’de ‘Beton İmparatorları’

Onlara ‘Beton İmparatorları’ da diyorlar. Krizin etkilerine rağmen dünyanın en büyük global müteahhitlik ve gayrimenkul şirketlerinin ciroları insanın başını döndürüyor. Bureau van Dijk tarafından derlenen ve 2008 yılı rakamlarını içeren 15 şirketlik ‘Dünya İnşaat Şirketleri Ligi’nde sadece 6 ülke temsil ediliyor ve tartışmasız lider Fransa.

Hürriyet EMLAK
Dünyada ve Türkiye’de ‘Beton İmparatorları’

Onlara 'Beton İmparatorları' da diyorlar. Krizin etkilerine rağmen dünyanın en büyük global müteahhitlik ve gayrimenkul şirketlerinin ciroları insanın başını döndürüyor. Bureau van Dijk tarafından derlenen ve 2008 yılı rakamlarını içeren 15 şirketlik ‘Dünya İnşaat Şirketleri Ligi’nde sadece 6 ülke temsil ediliyor ve tartışmasız lider (lig şampiyonu Vinci ile ikinci Bouygues’u çıkaran) Fransa. Türkiye’de ise, Capital’in hazırladığı ‘Türkiye’nin en büyük 500 özel şirketi’ listesinde ilk 5’e girmeyi başaran ENKA, 9 milyar TL’yi aşan cirosuyla sektörün şampiyonu.

DÜNYADA VINCI

Bureau van Dijk tarafından derlenen ve 2008 yılı rakamlarını içeren 15 şirketlik ‘Dünya İnşaat Şirketleri Ligi’nde dünyanın en büyük müteahhitlik ve gayrimenkul firmaları yarışıyor. Bu yıl da yine şampiyon, 34 milyar avroluk (bugünkü kurla 71,4 milyar TL) cirosuyla Fransız Vinci. İkinci de yine bir Fransız şirketi olan 33 milyar avro cirolu Bouygues.

Bureau van Dijk verilerine göre, ‘2008 Dünya İnşaat Ligi’nde 6 ülkeden 15 şirket yer alıyor. Bu şirketlerin 2008 yılı toplam ciroları (krizen rağmen) 280 milyar avronunun (585 milyar TL), toplam net kârları da 6,28 milyar avronun (13,1 milyar TL) üzerinde. Bu 15 dev 1,5 milyona yakın insan çalıştırıyor.

Dünyanın en büyük global müteahhitlik şirketi uzun zamandır bir Fransız: Vinci.

Türkiye’de de yatırımları olan (Freysaş ve Reinforced Earth Insaat Proje ve Ticaret A.Ş.) Vinci Grubu, 34 milyar avroluk (71,4 milyar TL) cirosunun yarısını inşaattan elde ederken, kârının önemli bölümü (cironun yüzde 14’üne karşılık net kârın yüzde 58’i) taşımacılık altyapısı (otoyol, havalimanı, otopark vs) kiralama ve işletmeciliğinden elde ediyor.

Dünya liginde iki numara da yine bir Fransız: Bouygues

1950’de kurulan, bugün kurucusu Francis Bouygues’ün oğlu Michel Bouygues tarafından yönetilen grup, sadece inşaat işinde değil, iletiş sektöründe de bir dev. Fransa’nın en büyük televizyon kanalı TF1’ün ve GSM operatörü Bouygues Telecom’un da sahibi.

İLK 6’DA 2 FRANSIZ VE 3 ÇİNLİ

İki Fransız şampiyonun ardından, ligin 3, 4 ve 6. sıralarında ise üç Çin şirketi var:

China Railway Group (23,8 milyar avro), China Railway Construction Corps (23,1 milyar avro) ve China Communication Construction Company (CCCC - cirosu 19,1 milyar avro). Kökeni, Komünist Çin Demiryolları Bakanlığı’na uzanan ilk ikisinin çoğunluğu - hisse senetleri Şangay ve Hong Kong borsalarında kote olsa da - hâlâ Çin Hükümeti’nin denetiminde. Ve ikisi de, adlarına rağmen sadece demiryolları değil, yol ve köprü inşaatı da yapan şirketler. 6. sıradaki CCCC de, diğer ikisi gibi, belli alanlarda uzmanlaşmış bir şirket. CCCC’nin iştigal alanı liman ve konteynır inşaatı.

5.sıradaki Hochtief, Almanya’nın en büyük inşaat grubu. Ve krize rağmen 31 milyar avroyu bulan sipariş portföyüyle yetinmeyip, yeni şirket alımlarına hazırlanıyor.

7.sıradaki ACS, Hochtief’in yüzde 25 sermayesine de sahip olan bir İspanyol devi. Başkanı Florentino Perez aynı zamanda Real Madrid’in de patronu.

1840’da bir aile şirketi olarak kurulan Japon Kajima Corporation (8.sırada) 10 ülkede yatırımları olan, nükleer santral inşaatında iddialı bir şirket.

İspanyol Ferrovial (9) özellikle altyapı inşaatında uzman, İngiltere’nin belli başlı havalimanlarını işleten BAA’nın da sahibi.

Diğer İspanyol şirketlerinden FCC (10), İspanyol emlak pazarının çökmesiyle kârının yarı yarıya düşmesine rağmen, uluslararası cirosunu korumayı bildi; Acciona (11) ise enerji yatırımlarının bir bölümünü satmasına rağmen, net kârının yüzde 52 gerilemesine engel olamadı.

Fransa’nın kuzey batısındaki meşhur Millau viyadüğünü inşa eden ve işleten Fransız Eiffage (12) cirosunun yüzde 70’inin yurtiçi işlerden elde ediyor. Kârı 2008’de yüzde 70 azaldı.
İskandinavya bölgesinin en büyük inşaat grubu olan İsveçli Skanska (13), bölgedeki 20 bin çalışanından 3.400’ünü işten çıkarmaya hazırlanıyor.

14 ve 15.sıradaki iki Japon şirketinden Sekisui House yurtiçi zararlarını kapatmak için Avustralya pazarına gireceğini açıklarken, Daiwa House cirosunun yüzde 20 artışına rağmen, net kârının yüzde 61’ini kaybetti. (Kaynak: Journal du Net)

TÜRKİYE’DE ENKA

Capital’in hazırladığı ‘Türkiye’nin en büyük 500 özel şirketi’ listesinde 9 milyar TL’yi aşan cirosuyla 5. sırada yer alan ENKA, Türkiye’nin ‘Beton İmparatoru’. ENKA’yı, listede 56. sırada bulunun ve cirosu 1 milyar TL’yi aşan Tekfen Taahhüt Grubu,

TAV Tepe Akfen (882,2 milyon TL cirosuyla listede 86. sırada), Ağaoğlu (679,1 milyon TL cirosuyla 116. sırada) ve Ankara merkezli Limak İnşaat (653,3 milyon TL cirosuyla 126. sırada) takip ediyor.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/dunyada-ve-turkiyede-beton-imparatorlari_76172.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!