Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Dünyanın En Eski Kütüphanesi Yeniden Açılıyor

Guinness Rekorlar Kitabı’na göre dünyanın en eski kütüphanesi sayılan Fas’ın Fes kentindeki al-Qarawiyyin Universitesi Kütüphanesi köklü restorasyon çalışmasının ardından kapılarını ziyaretçilere açmaya hazırlanıyor.

yapi.com.tr
Dünyanın En Eski Kütüphanesi Yeniden Açılıyor

Fatima el-Fihri adındaki, Fas kentinden bir kadın tarafından 859 yılında kurulan kütüphane erken dönem islami eserlerin korunduğu bir yer olarak tanınıyor.

CNN Internatıonal’ın haberine göre kütüphanede 800 yıllarından kalma Kuran’ı Kerim, 900 yıllarından kalma Hz.Muhammed’in yaşamını anlatan eserler ile bilimsel ve tıbbi kitaplar da bulunuyor.

Yanındaki cami çatısından akan yağmur sularının tahribatına uğradığı belirlenen kütüphane son beş yıldır köklü bir restorasyona tabi tutulmuştu.

Mimar Aziza Chaouni ve ekibinin yürüttüğü restorasyon çalışmalarında tesisat ve aydınlatma sistemlerinin yenilenip, yeni klima sisteminin kurulmasının yanında binanın sembolü olan yeşil çatısının da tümüyle yenilendiği belirtiliyor.

Kütüphanedeki yazılı eserlerin çok eski ve ele alınıp okunmasıyla kolayca zarar görebileceğini belirten kütüphaneye sahip olan üniversitenin kültür ve dil profesörü Moha Ennaji eselerin restorasyonu ve dijitailize edilmesi amacıyla yüksek teknolojik laboratuar da kurulacağını belirterek ‘‘Üniversite yönetimi eserlerin gelecekteki kullanımlarını garanti altına almak amacıyla taranarak dijitalize edilmesi kararını aldı.’’ dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/dunyanin-en-eski-kutuphanesi-yeniden-aciliyor_157667.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!