Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Mimarlar Odası: Hatalı Restorasyon Ankara Kalesi'ni Çökertecek!

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin çalışma başlattığı Ankara Kalesi’nde incelemelerde bulunan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, bilimden yoksun özensiz çalışmalar nedeniyle tarihi kalenin surlarının çökme tehlikesi altında olduğunu bildirerek, yetkililere “Gökçek Ankara Kalesi’nden elini çeksin” uyarısında bulundu.

yapi.com.tr
Mimarlar Odası: Hatalı Restorasyon Ankara Kalesi'ni Çökertecek!

Mimarlar Odası Ankara Şubesi yönetimi, Büyükşehir Belediyesi’nin çalışma nedeniyle tehdit altında olan Ulus Tarihi Kent Merkezi ve Ankara Kalesi'ne ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Özensiz çalışmalar nedeniyle kale surlarının çökme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu da bildiren Mimarlar Odası Ankara Şubesi yöneticileri, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’i istifaya davet etti. 

Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin ve Ankara Kalesi’nin önemine değinen Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, çalışmalara ilişkin olarak bölgede incelemelerde bulunduklarını belirterek şunları söyledi:

“Son dönemde Ankara Kalesi ve çevresindeki tadilatlarla kalenin özgün dokusu bozuluyor. Restorasyon işlerinin bilimsellikten uzak, çalakalem yapılmış acemi işi olduğu, özgünlüğü ortadan kaldıran bir noktaya dönüştüğü ortada. Bunun baş sorumlusu Ankara Büyükşehir Belediyesi. Bu konuda Kültür Bakanlığı’ndan ve KUDEM’den izinler alındığı söylense de, kültürsüzlüğe ve bilim tanımazlığa ortak olanlar yargı önünde hesap verecekler. Ankara Kalesi’ne giriş Erimtan Müzesi’nin yanından 50 santimlik bir yerden sağlanıyor. İşte bu kadar tarihlerine ve değerlerine önem veren yöneticilerle karşı karşıyayız. Kale surlarının özgün dokusunun taşları yerlerde dolaşıyor. Özgün dokusu ve sonradan yapılan duvar arasında çok ciddi farklar var. Bu restorasyon değil, çalakalem koyulmuş bir restorasyon katliamıdır.”

Ankara'nın başka kalesi yok

Candan, kalenin özgün tarihi barbakanlarıyla Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan barbakanları karşılaştırarak, sözlerine şöyle devam etti:

“Belediyenin yaptığı barbakanların (su toplayıp dışarı atmak için tasarlanmış detaylar) bu tarihi dokunun hem görsel hem de restorasyon tekniklerine aykırı yaklaşımının ötesinde, yüksek debili bir sur geldiğinde kalenin surunu koruyamayacağı çok açık, onu dışarı tahliye edecek durumda değil. Kale surlarının çökmesiyle karşı karşıya kalırız. İki tarih ve yaklaşım arasındaki fark barbakanlarda ortaya çıkıyor. Büyükşehir Belediyesi mümkünse Ankara’nın hiçbir yerine dokunmasın. Parsel parsel Ankara’nın hesabını veremediği için istifa etsin. Tarihimize sahip çıkıyoruz diyerek tarihi tarumar etmesine izin vermeyeceğiz. Koruma Kurulu buna nasıl izin verir? Ankara’nın başka kalesi yok. Bir tarafında gerçek tarih yatarken öbür tarafından çakma duvar yatıyor. Bir tarafta kültürün simgesi barbakanlar var diğer tarafta belediyenin yaptığı barbakanlar var. Gökçek Ankara Kalesi’nden elini çeksin."

"Koruma kurulu harekete geçmeli"

Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreteri Namık Kemal Kaya da, Büyükşehir Belediyesi’nin “Tarih yeniden canlanıyor” afişine atıfta bulunarak, yanıt verdi.

Kaya, “Gökçek bu işi beceremiyor bunu bir türlü kabul etmiyor. Bu işi bıraksın tarihi yapılardaki bütün çalışmalardan elini çeksin. Kültür bakanlığı da kendi sorumluluğu altındaki işlerini belediyelere devretmekten  vazgeçmeli. Koruma kurulları harekete geçmeli, aksi taktirde yakın gelecekte koruma kurullarına ihtiyaç kalmayacak çünkü Ankara Büyükşehir Belediyesinin yaptığı bilim dışı, kural dışı inşaat uygulamalarından sonra korunacak bir tarih olmayacak” çağrısında bulundu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/mimarlar-odasi-hatali-restorasyon-ankara-kalesini-cokertecek_151486.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!