Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Dünyanın İlk Nükleer Atık Mezarı Kuruluyor

Nükleer atık konusu, uzun süredir uzmanlar tarafından endişeyle takip ediliyor. Finli uzmanlar, dünyanın ilk yeraltı deposuna hazırlanıyor.

yapi.com.tr
Dünyanın İlk Nükleer Atık Mezarı Kuruluyor

Dünyanın birçok yerinde nükleer santraller bulunuyor. Ancak 400’den fazla nükleer santral olmasına rağmen kalıcı bir nükleer atık sahası bulunmuyor. Bugüne kadar nükleer atıklar, çeşitli tanklarda depolandı veya vitrifikasyon kullanılarak cama dönüştürüldü. Ancak uzmanların bu atıklarla ilgili yeni bir planı var.

Shift Delete’den Ramazan Erdinç’in haberine göre; nükleer atıklarla ilgili bir süredir araştırma yapan uzmanlar, atıkları bir yer altı deposunda toplama kararı aldı. Atık mezarı, Finlandiya’nın Eurajoki köyünün derinliklerinde oluşturulacak. Fince “derin çukur” anlamına gelen Onkalo adını taşıyacak olan nükleer atık imha sahası, planlandığı gibi giderse 2024’te kullanılmaya başlayacak.

Nükleer atıklar bakır fıçılara yerleştirilmiş kullanılmış uranyum yakıt çubukları şeklinde Onkalo’ya taşınacak. Bu fıçıların, nükleer mezarda 100 bin yıl kalması planlanıyor. Atıklar, günümüzde birçok uzman tarafından endişe ile takip edilen bir konu halini aldı. Ancak Finli yetkililer, bölgeyi bilerek seçtiklerini ve tüm önlemleri aldıklarını belirtiyor.

Eurajoki köyünün derinliklerinde seçilmesinin nedenleri arasında ilk olarak kırsal ve insan yaşamından uzak olması yer alıyor. Nükleer atıkların su ile teması tehlikeli olduğu için mezar sağlam bir kaya parçasının içerisine oluşturulacak.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/dunyanin-ilk-nukleer-atik-mezari-kuruluyor_189711.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!