Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

EKODesign 2010 Konferansı Gerçekleştirildi

Dünyanın karşı karşıya olduğu “ekolojik kriz”, gözlerin mimarlık alanındaki ekolojik uygulamalara çevrilmesine neden olurken, çalışmalarını son yıllarda özellikle “mimaride sürdürülebilirlik” ve “ekoloji” temalarının üzerine yoğunlaştıran Yapı-Endüstri Merkezi'nin (YEM), bu alandaki en önemli etkinliklerinden biri olan EKODesign 2010 Konferansı bu

yapi.com.tr
1 EKODesign 2010 Konferansı Gerçekleştirildi

Dünyanın karşı karşıya olduğu “ekolojik kriz”, gözlerin mimarlık alanındaki ekolojik uygulamalara çevrilmesine neden olurken, çalışmalarını son yıllarda özellikle “mimaride sürdürülebilirlik” ve “ekoloji” temalarının üzerine yoğunlaştıran Yapı-Endüstri Merkezi'nin (YEM), bu alandaki en önemli etkinliklerinden biri olan EKODesign 2010 Konferansı bu yıl da dikkatleri ekolojinin gerekliliğine çekti. YEM'in Fulya'daki merkezinde kentsel planlama, mimarlık, yapı malzemesi ve gayrimenkul sektörlerinin temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen uluslararası toplantıya ilgi büyüktü.

Açılış konuşmasını yapan YEM Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Hasol, bin yıllardır kabul gören Vitruvius’un sağlamlık, yararlılık ve estetik formülünün artık yeterli olmadığını dile getirerek “Ekoloji çağımızın vazgeçilmezidir” dedi. Hasol, işe enerjinin büyük kısmını tüketen binalardan başlanması gerektiğini dile getirerek, buradan hareketle Ekodesign konferanslarını her yıl düzenlemek konusunda kararlı olduklarını bildirdi.


Doğan Hasol

Birleşmiş Milletler Çevre ve Sürdürülebilirlik Kalkınma Türkiye Programı Destek Sorumlusu Berkan Toros, sürdürülebilirliğin ekonomik, sosyolojik ve politik olmak üzere üç ayak üzerine oturduğunu söyleyerek “Biraz kültürel, biraz ekonomik ve biraz da ekonomik değişim ile karşılaşılan sorunların üstesinden gelinebilir” diye konuştu.


Berkan Toros

Toros, “Eğer bir ülkenin suyunu içip havasını koklayamıyorsanız, o ülke gelişmiş bir ülkedir. Eğer suyunu için havasının koklayabiliyorsanız, o ülke gelişmemiş bir ülkedir” sözünü hatırlatarak ekoloji ve ekonomi arasındaki çelişkiye ve gelişmiş ülkelerde eskiden elit bir yaklaşım olarak algılanan sürdürülebilirliğin artık her vatandaşın hakkı olarak benimsenmeye başladığına dikkat çekti.

Çevre ve çevresel sorunların üzerinden sadece ekonomik yöntemlerle gelinemeyeceğini ve dolayısıyla da değişimin kolay olmadığını vurgulayan Toros, “gelişmiş ülkelerin gelişmekte olan ülkelere devrettikleri eski teknolojiler, düşük kapasite, finans, davranış değişikliklerindeki değişiklikleri yönetme, etiketleme ve standardizasyon” olarak sıraladığı sorunların çözümü için şunları söyledi:

“Ana hedefimiz çevresel etkinin minimum biçimde üretime ve tüketime entegre edilmesi. Bu konuda akademik ilerleme ve kurum alışkanlıklarının değişmesi bize çok yardımcı olacaktır. Ayrıca ekonominin motoru olan özel sektör de bizim işimizi büyük ölçüde kolaylaştırabilir. “



Ayşe Özkaya

“İyi Fikirler, Büyük Tasarruflar” projesi hakkında bilgi veren Siemens Ev Aletleri Pazarlama Müdürü Ayşe Özkaya Siemens’in vizyonunu “Fonksiyonel teknoloji, kolay kullanım ve estetiğin akıllıca harmanlanması” olarak tanımladı. Siemens’in çevreci yaklaşımını anlatan Özkaya, Siemens ürünlerinin teknoloji, yenilikçilik ve tasarım ayakları üzerine kurulduğuna dikkat çekti.


Michael Hensel

“Sürdürülebilirlik” konusunun oldukça karmaşık olduğunu dile getirerek sözlerine başlayan Tasarım Araştırmaları Profesörü Michael Hensel, sık sık derin düşünmenin ve yakından bakmanın önemine vurgu yaptığı konuşmasında “Sürdürülebilirlik sadece orta ve üst sınıf için değildir. Olaya tek bir noktadan bakmamalıyız. Her şey birbirini etkilediği için konuya bütünsel bir biçimde yaklaşmalıyız” diye konuştu. Hensel sürdürülebilirliği, hemen çözülmeyecek uzun zamana yayılmış önemli bir sorun” diye tanımlayarak, konuyu çeşitli fotoğraflar ve projeler üzerinden anlattı.



Elif Padar

Vitra Artema adına söz alan Eczacıbaşı Yapı Gereçleri Pazarlama Müdürü Elif Padar, genel olarak sürdürülebilir kalkınmaya yönelik düşüncelerini paylaştığı konuşmasında “Sürdürülebilir kalkınma iş dünyasının ve insan yaşamının gereksinmeleriyle doğal kaynakların sürdürülebilirliği arasında denge kurar” dedi. Padar dünya nüfusunun yüzde 20’sinin gezegenin kaynaklarının yüzde 80’ni kullandığını hatırlatarak, bu kaynakların adil ve verimli kullanılması için Vitra Artema’nın çalışmalarını aktardı.

“Sürdürülebilir ve Ekolojik Yapılar için İnovatif Ürünler” başlığı altında konuşan BASF MASDAR Proje Müdürü ve İnşaat Mühendisi Horst Fabian ise “yapı kimyasalları alanında lider” olarak tanımladığı BASF’ı ve BASF’ın sürdürülebilir yenilikçi ürünlerini anlattı.

Haberin devamı için lütfen ilerleyiniz.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
http://www.yapi.com.tr/haberler/ekodesign-2010-konferansi-gerceklestirildi_78619.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • Bütün tartışılan konular harika. Organizasyona diyecek yok. Fakat rahatsız olduğum bir noktaya değinmek istiyorum. Bu tip seminer ve konferanslar (biraz Amerikan kültürü geleneği kokarak) şirketlerin üstü kapalı gibi görünen ama aleni bir şekilde ürünlerinin reklamlarını yapmak için katıldıkları bir etkinlik gibi duruyor. Yani insan aslında gerçekten herkesin iyiliği için didinen insanlar topluluğu yerine bu konuyu fırsat bilip kendini takım elbiseleriyle ortaya atmış bir takım "pazarlama" müdürleri görüyoruz. Halbuki bu firma mensuplarının sadece kendi ürünlerinden bahsetmeden, bilinçlendirici konuşmalar yapmaları hem niyetin iyiliğini ve güvenilirliğini desteklediği hem de firmayı sadece bir ürün satan şirket olarak değil araştırma geliştirme yapabilen bir bilgi kaynağı olarak da görmemize yarar. Neden geleceğin üniversiteleri ya da kursları özel şirketler tarafından yetiştirilen, piyasayı bilen danışmanlarla işbirliği yapmasın? Bu imajı çizmek, akıllara getirmek yerine sadece isteyenin her yerde bulabileceği ürünlerini tanıtarak siemens de eczacıbaşı da zaman kaybetmiş gibi görünüyor. Bu yorumun yapıcı bir eleştiri olarak algılanmasını ümid ederim. YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın
Haftanın ürünü Roca Akıllı Duş

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!