Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

"Elektrikli Araç Kullanma Lüksüne Sahip Olduğumuz Noktaya Gelmeliyiz"

35. Yapı Fuarı - Turkeybuild İstanbul'un açılışı için dün (2 Mayıs 2012) Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi'nde hazır bulunan Federal Almanya Cumhuriyeti Ulaştırma, İmar ve Kentsel Gelişim Bakanlığı Genel Sekreteri Rainer Bomba ile Fuarın heyet gezisi sırasında bir araya geldik.

"Elektrikli Araç Kullanma Lüksüne Sahip Olduğumuz Noktaya Gelmeliyiz"

35. Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul’un açılışı için dün (2 Mayıs 2012) Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde hazır bulunan Federal Almanya Cumhuriyeti Ulaştırma, İmar ve Kentsel Gelişim Bakanlığı Genel Sekreteri Rainer Bomba ile Fuarın heyet gezisi sırasında bir araya geldik. Fuarın açılışında Türkiye ve Almanya yapı sektörlerini enerji verimliliği konusunda işbirliğine çağıran Bomba, www.yapi.com.tr’nin sorularını yanıtladı.


 soldan sağa: Rainer Bomba, YEM ve YEM Fuarcılık Genel Müdürü Barış Onay ve YEM Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Hasol ile.

35. Yapı – Turkeybuild İstanbul’un açılışında yaptığınız konuşmada, Federal Almanya Cumhuriyeti yapı sektörü için çok büyük önem taşıyan ‘enerji verimliliği’ kavramının altını çizdiniz ve Türkiye pazarını da daha yaygın faaliyete çağırdınız. Almanya’da edindiğiniz deneyim ve yürüttüğünüz çalışmalar, sizce Türkiye yapı sektörü için nasıl yol haritasına dönüştürülebilir?

Aslında bu noktada önemli olan, dünyadaki tüm ülkelerin enerji verimli yapılar inşa etmesi… Enerjimizin %40’ını inşaat sektöründe, yani yalnızca şehirlerimizde ‘yaşamak’ için harcıyoruz. Bu da şu demek: Şayet bazı kurallar koyacaksak, bu alanda koymalıyız. Öngörüm, Türkiyeli meslektaşlarım ve arkadaşlarımız ile bir standart oluşturmak ve bu standardı, Almanya ve Türkiye’deki mevcut uygulamaların yerine koymak gerektiği yönünde… Hedefim ise, konutlarımızı ‘aşırı enerji verimli’ hale getirmek, yani neredeyse hiç enerji sarf etmeyecekleri, aksine üretecekleri bir noktaya çekebilmek.

Tüm bunlar yenilenebilir enerjiler, iyi izolasyon ve iyi yapım teknikleri bugün mümkün. Elbette önemli olan, firmaların bu yola baş koyarak enerji verimli yapı malzemeleri üretmeleri ve geliştirmeleri olarak görülmeli. Söz ettiğim geliştirme ve iyileştirmeler sonunda, örneğin, elektrikli araç kullanımını artırma lüksüne sahip olabileceğimiz bir noktaya gelebiliriz.


 YEM Fuarcılık Genel Müdür Yardımcısı Tolga Türkanık, Bomba,Hasol ve Onay, Bilkent Kültür Girişimi standını ziyaret ederken.

Avrupa Birliği içerisinde Almanya’nın sürdürülebilirlik politikaları anlamında önemli bir rolü var. Sizi en yakından takip eden diğer üye ülkenin ise İspanya olduğu söylenebilir. Bu ülkeleri, konusunda kilit öneme sahip kılan nitelikler nelerdir?

Bunun Türkiye için de geçerli olduğu söylenebilir. Türkiye, kanımca, inanılmaz derecede açık ve ileri görüşlü bir ülke. İnsanları yolunu doğru tayin ediyor; Türkiye ödevine iyi çalışıyor. Özellikle de yapı sektörü bağlamında ülkeniz, Almanya için çok değerli bir ortak olmayı sürdürüyor. Mevcut konjonktürü, enerjinin çok pahalı olduğu tüm ülkelerde zorunlu bir yöneliş olarak görmek anlamlı olacaktır. Bu açıdan baktığımızda da Türkiye ile Almanya’nın ortak bir talihi olduğu söylenebilir. Güneş, jeotermik ve rüzgarı saymazsak, her iki ülkenin de çok sınırlı enerji kaynağı olduğunu görüyoruz. Petrol ve gazımızı satın almak zorundayız! Daha bağımsız hale gelebilmek için ise, kaçınılmaz olarak daha az enerji harcamalıyız. Türkiyeli meslektaşlarımız ile koyulduğumuz yolun, bizi iyi bir geleceğe taşıyacağından eminim.

Peki Türkiye ziyaretiniz sırasında sürdürülebilir ve yenilenebilir enerjiler ve verimlilik hususunda özel görüşmeleriniz olacak mı?

Yarın (3 Mayıs 2012) Ankara’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Ulaştırma Bakanlığı’yla görüşmelerim olacak. İstanbul’da da çeşitli yapıları inceleme gezilerine katılacağız. Fakat Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul, başlangıç anlamında bizim için çok mühim bir nokta oluşturdu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/elektrikli-arac-kullanma-luksune-sahip-oldugumuz-noktaya-gelmeliyiz_91706.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!