Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Elektrikte Türk Rüzgârı

Ekonomideki büyümeye paralel olarak enerji ihtiyacı artan Türkiye, alternatif enerji kaynaklarına da yöneldi. Özellikle ülkenin batısına yoğunlaşan rüzgâr parklarının kurulu kapasitesi 1.000 MW'a ulaştı.

Zaman Gazetesi
Elektrikte Türk Rüzgârı

Ekonomideki büyümeye paralel olarak enerji ihtiyacı artan Türkiye, alternatif enerji kaynaklarına da yöneldi. Özellikle ülkenin batısına yoğunlaşan rüzgâr parklarının kurulu kapasitesi 1.000 MW'a ulaştı. Yeni üretim tesislerinin kurulması gündemdeyken alışılmışın dışında rüzgâr türbini üreten tamamı Türk sermayeli GSR Enerji'nin Genel Müdürü İsmail İnci, "Türkiye'de pazara Almanlar ve Çinliler hâkim. Son zamanlarda İspanyollar da pazara girdi. Biz, pervaneli sistem yerine panel (flap) yardımıyla dönen türbin ürettik. Böylece daha yüksek tork elde ederek en az yüzde 10 daha yüksek performans gösteriyor. Rakiplerine karşı fiyat avantajına da sahip olacak. Türk üretimi türbinlerimizle yüzde 20 pazar payına ulaşacağımıza inanıyoruz." dedi.

Dünyada panelli türbinler daha önce üretilmiş ancak panellerin üzerinde mikro panellerin olduğu sistemi ilk kez GSR Enerji üretiyor. Yeni sistemde birim alandan daha fazla enerji elde edilirken maliyetler de aşağı çekilmiş oluyor. Paneli, eni sabit kalması şartıyla yukarı doğru uzatarak hem araziden tasarruf sağlanmış oluyor hem de randıman artıyor.

Ürünlerinin patentini aldıklarını kaydeden İsmail İnci, birçok büyük üretici varken neden benzer bir teknoloji üretemedikleri sorusunu "Onlar çok büyük üreticiler, yaptıkları işe aşırı konsantre olduklarından alternatif modeller üzerinde hiç çalışma ihtiyacı duymamışlar." şeklinde cevapladı. Ürünün, rulmanlar ve alternatörler dışında kalan yüzde 80'lik kısmı Türkiye'de üretiliyor. Şirket, Ankara'daki 3 bin metrekarelik alanda üretim yapıyor. Henüz sipariş almayan GSR Enerji, 3 ay içinde son çalışmalarını yaparak fiyat belirleyecek. 2011'de 700 milyon liralık yurtiçi, 200 milyon liralık yurtdışı sipariş almayı hedeflediklerini anlatan İnce'ye rakamların ne denli gerçek olduğu sorulduğunda yurtiçinde isim veremeyeceği büyük bir enerji firmasıyla görüştüklerini imza atıldığı takdirde yurtiçi satış hedefinin yarısını bu firmadan karşılayacaklarını belirtti.

ETİKETLER: yeşil enerji
http://www.yapi.com.tr/haberler/elektrikte-turk-ruzgari-_83502.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!