Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Emlakçılıkta Büyük Değişim

Gayrimenkul sektöründeki canlanma, kurumsal emlak şirketlerinin büyüme hedeflerine yansıdı. Bu şirketlerin bazıları yüzlerce franchise vermeye hazırlanıyor. Konut projeleri satışlarını kendi bünyeleri içinde kurdukları departmanlar aracılığıyla yapma yolunu seçiyor. Bunlardan bir kısmı kurumsal emlak şirketleriyle de işbirliği yapıyor. Konut

Dünya Gazetesi
1 Emlakçılıkta Büyük Değişim

Gayrimenkul sektöründeki canlanma, kurumsal emlak şirketlerinin büyüme hedeflerine yansıdı. Bu şirketlerin bazıları yüzlerce franchise vermeye hazırlanıyor. Konut projeleri satışlarını kendi bünyeleri içinde kurdukları departmanlar aracılığıyla yapma yolunu seçiyor. Bunlardan bir kısmı kurumsal emlak şirketleriyle de işbirliği yapıyor. Konut piyasasında canlılık yeni projelere kaydıkça, 'mahallenin emlakçısı'nın alanı daralıyor.

Bir yandan da tüketici eğilimlerindeki kayma dikkat çekiyor. Havuzlu, güvenlikli sitelere yönelişle birlikte, alıcı veya satıcının, sorun çıkması halinde karşısında kurumsal yapı bulmak istemesi, emlak zincirlerinin önünü açıyor. Giderek büyüyen emlak komisyonu pastasından pay almak isteyen yerli yabancı firmalar, bayiliklerini hızla çoğaltıyorlar.

Coldwell Banker, Gendolfbau, Arthur and Miller gibi yabancılar da pazarda faaliyet gösteriyor. Bu şirketlerin de yerli cincirler gibi cesur büyüme planları var. Gendolfbau, 2011 yılında 250 franchise ulaşmayı hedefliyor. Şu anda 6 franchise var. Yani 244 franchise verecek. Coldwell Banker, bu yıl sonunda 20, 2011 sonunda 40 franchise ulaşmayı hedefliyor. Halen 50 franchise olan Realty World, 2011 sonunda bunu ikiye katlamak istiyor. Yerli emlak şirketleri için de durum aynı. Onların da yüzlerce yeni franchise verme hedefi var.

DÜNYA'nın rakamlarına ulaştığı 11 kurumsal şirket yıl sonuna kadar 265 yeni bayilik verecek. 2011 hedefleri çok daha büyük. Önümüzdeki yıl toplam 560 yeni franchise verecek. Böylece bilgi veren kurumsal şirketlerin 853 olan toplam franchise sayısı, 2011 sonunda bin 678'e ulaşacak.

Şirketlerin bu planları, girişimciler için de yeni bir yatırım alanı açıyor. Kendi işini kurmak ve emeklilik sonrası çalışmak isteyenler için oldukça ilgi çekici olan emlakçılık, yabancı firmaların Türkiye'de boy göstermesiyle kabuk değiştirdi. Franchise uygulamalarını bu anlamda artıran pek çok marka, işletmeci adayları için alternatifleri çoğaltıyor. Sektörde yer alan yerli ve yabancı şirketlerin franchise politikalarında hassasiyet gösterdikleri en önemli nokta ise uzun vadede köklü ve başarılı bir şekilde markalaşabilmek.

Pasta büyüyor

Türkiye emlak pazarı önemli. Emlak uzmanları, "2009'da tapu sicil kayıtları Türkiye genelinde 1 milyon 540 bin ev satıldığını gösteriyor. Bu satışlarda yaklaşık 40 milyar dolarlık işlem hacmi gerçekleşti. Bunun 2.5 milyar dolarlık kısmı emlakçı komisyonu" diyor. Mücadele büyüyen bu pasta üzerinde. Kurumsalların payı giderek artıyor. Önümüzdeki yıllarda franchise veren emlak şirketlerinin daha yüksek gelir sağlayacaklarını belirten Re/Max Türkiye Franchise Satış Bölümü Yöneticisi Ayhan Kaya, "Emlak sektörünün ilk yıllarında her mahallede açılan emlakçılar herkesin gözbebeğiydi. Ancak süpermarketlerin bakkalları devre dışı bırakması gibi, franchise veren emlak şirketleri de mahalledeki emlakçıları devre dışı bıraktı. İşletmeciler artık franchise çatısı altında bir markaya dahil olmayı daha güvenilir buluyor. Böylece 10 yıl içerisinde gelinecek noktaya 1 yılda gelebiliyorlar" dedi.

Tüketici güvenmek istiyor

Tüketicilerin kural dışı uygulamalar nedeniyle çok kez mağdur kaldığını kaydeden Turyap Franchise Koordinatörü Nükhet Demir, "Artık herkes mahalle emlakçıları yerine, karşısında konusuna hakim, güvenilir kurumsal bir hizmet görmek istiyor. Kurumsal isimlerle çalıştıklarında bir sorun yaşasalar da en azından memnuniyetsizliklerini aktarabilecekleri bir sistem var" dedi.

Üniversitelerde Emlak Bölümleri'nin açılmaya başladığını belirten Demir, "Önümüzdeki yıllarda emlak sektöründe standartları belirleyen yasalar çıkacak. Böylece herkes bu işe soyunamayacak. Sektöre de belli bir standart gelecek" yorumunda bulundu.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4  |   5
ETİKETLER: gayrimenkul
http://www.yapi.com.tr/haberler/emlakcilikta-buyuk-degisim_82004.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • Hem alıcıdan hem satıcıdan % 3 er komisyon bedeli çok fazla..Makul oran % 1 dir. Komisyon oranı yüksek olunca emlakçı enflasyonu ortaya çıkıyor. YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!