Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

En Cazip Yatırım Aracı; Gayrimenkul

Realty World'ün yaptığı araştırmaya göre konutun getirisi borsayı solladı.

Dünya Gazetesi



ealty World'ün yaptığı araştırmaya göre konutun getirisi borsayı solladı.

Gayrimenkul yatırımları en çok kazandıran yatırım aracı olma özelliğini sürdürüyor. Realty World Türkiye Şirketi'nin yaptığı bir araştırmada; 1980'lerde şirket satın alma, 1990'larda borsa ve 2000'lerde ise emlak en iyi yatırım aracı oldu. Türkiye'de emlak alan yatırımcıların kira getirisi dolar bazında banka faizlerinin üç katı. Parasını emlakta değerlendiren yatırımcılar kira getirisi olarak dolar cinsinden yıllık yüzde 9, bankaya yatıranlar ise yüzde 2.7 kazanıyor. Konut kredileri 25 yıllık vadelerle ve yüzde 2.5'ten 1.25'lere kadar düştü. Bütün bu rakamlar gayrimenkulün ne kadar kazançlı bir yatırım olduğunu ortaya koyuyor.
Yılda 1 milyondan fazla konut satılıyor

Araştırmadaki tespitler Türkiye ile ilgili sonuçları da sunuyor. Yıllık nüfus artış hızı yüzde 1.5. Bu oran İstanbul için yüzde 3.3 düzeyinde. Köyden kente göç yılda yüzde 3 oranında. Türkiye en geniş topraklara sahip 36'ncı ülke ve 22 milyondan fazla kayıtlı konut var. Yılda 1 milyondan fazla konut satışı yapılıyor. Bu rakamlarla Çin'den sonra en hızlı büyüyen 2'nci ülke. Üstelik ertelenmiş yaklaşık 4 milyon konut ihtiyacı var. Türkiye'de ev sahipliği oranı yüzde 60. Bu aran Almanya'da yüzde 40 düzeyinde. Konut satın alma oranlarına bakıldığında ise Türkiye yüzde 60'larda. Bu oran ABD'de yüzde 33 olarak tespit ediliyor. Araştırmaya göre Türkiye'de konut kredilerinin payı da artıyor. Haziran 2004'te yüzde 18.7 iken, bu oran Haziran 2005'te yüzde 30.3'e çıktı.

Realty World Türkiye'nin araştırmasında en hızlı büyüme inşaat sektöründe yaşandı. 2004 yılında yüzde 4.6 olan büyüme oranı, 2005 yılı ilk çeyreğinde yüzde 16.5'e yükseldi. Böylece inşaat sektörü ekonominin lokomotif sektörü olduğunu göstermiş oldu.

Yüksek kazanç arayana fırsat
Bütün bu rakamların da gösterdiği gibi emlak sektörü özellikle Türkiye'de artan bir hızla canlanıyor. 2005 yılında 1999 öncesindeki altın çağına dönen emlak sektörü. Bugün yüksek kazanç arayanlara altın fırsatlar sunuyor. Mortgage sisteminin Türkiye'ye geliyor olması ve emlakçılık mesleğinin yasalaşması, düşük faiz oranları, uzun vadeli konut kredileri ve güven ortamının artması sektörü de olumlu etkiliyor. Yabancı yatırımcıların ilgisi de rakamları doğruluyor. Türkiye özellikle İstanbul hem yatırım hem de ihtiyaca yönelik satın alma ve kiralama işleri konusunda birinci sırayı alıyor. Ancak Türkiye geneline baktığımızda yatırım açısından İstanbul'a alternatif bölgeler de var.

Doğru yerde yatırım kazandırır
Realty World Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Büyükçetin, her gayrimenkul yatırımı kazandıracak diye bir kural olmadığını da söylüyor. Yatırım yaparken seçilen bölgenin iyi araştırılması gerektiğini belirten Büyükçetin, altyapı yatırımları, ulaşım durumu, imar özellikleri ve önemli merkezlere yakınlığın gayrimenkulün getirisini artıracağını vurguluyor. Bunun için belediyelerin altyapı hizmetlerinin nerelere yapıldığının takip edilmesi gerektiğini belirten Büyükçetin, İstanbul dışı metropollere de dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor. Büyükçetin'e göre İstanbul'a yakınlığı ile önemli bir metropol olan Bursa yeni dönemde gayrimenkul yatırımlarının yoğunlaşacağı en önemli merkezlerden birisi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/en-cazip-yatirim-araci-gayrimenkul_33011.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!