Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Erdoğan, 'İstanbul'a İki Yeni Şehir' Projesini Açıkladı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezinde “Türkiye Hazır Hedef 2023, İstanbul Hazır Hedef 2023” proje tanıtım toplantısı düzenledi. Erdoğan, 'çılgın proje' Kanal İstanbul'dan sonra, şimdi de İstanbul'a iki yeni şehir projesini kamuoyuna açıkladı. İki şehre ilişkin detaylar vermeyen Erdoğan, amacın deprem riski olan yerlerdeki

Radikal Gazetesi
Erdoğan, 'İstanbul'a İki Yeni Şehir' Projesini Açıkladı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezinde “Türkiye Hazır Hedef 2023, İstanbul Hazır Hedef 2023” proje tanıtım toplantısı düzenledi. Erdoğan, 'çılgın proje' Kanal İstanbul'dan sonra, şimdi de İstanbul'a iki yeni şehir projesini kamuoyuna açıkladı. İki şehre ilişkin detaylar vermeyen Erdoğan, amacın deprem riski olan yerlerdeki vatandaşların buralara taşınması olduğunu söyledi.

Erdoğan şunları söyledi:

"Kanal İstanbul nasıl dünya projesi olduysa bugünkü projeler de öyle olacak. 12 Haziran seçimlerinin ardından İstanbul için iki yeni şehrin inşasına başlıyoruz. Bu zamana kadar yaptıklarımız nihai bir proje çalışması değil, yapılmış 1/100.000'lik planlar üzerine bir plan, bir proje çalışmasıdır. Bu şehirlerden birini İstanbul'un Avrupa yakasında Karadeniz kıyısında, diğerini Anadolu yakasında kuruyoruz.

Bu iki şehir ile İstanbul’un nüfusunu arttırmayacağız. Bu iki şehri depreme hazırlık, kentsel değişim dönüşüm için yapacağız. Şimdi bunları hayata geçirmenin adımlarını atıyoruz.

Bu şehirlere deprem riski altındaki bölgeler taşınacak. Bu gönüllülük essasına göre yapılacak, kimsenin hakkı yenmeyecek. İki yeni şehirle İstanbul'un marka özelliğini daha fazla öne çıkarıyoruz. İki şehirden kasıt iki ayrı şehir değil. Bu şehirlerle Marmara Bölgesi'nde sosyal ve ekonomik farklılıkları daha aşağı çekiyoruz. İki şehir her türlü imkanın sunulduğu yaşanabilir kentler olacak. Üçüncü köprünün yol güzergahı da buradan geçecek. Üçüncü köprü, TEM birbirine bağlanacak. Çok daha kısa sürede ulaşma imkanını yakalayacağız.

Bu iki şehir İstanbul'un ruhuna fiziki yapısına ve çevreye zarar vermeyecek. Burada bu unsurları güçlendiren, rahatlatan, nefes aldıran bir anlaşıyla inşa edilecek. Her türlü turizm, kongre organizasyonu için bunlarla çekim merkezine dönüşecek. İstanbul'un ruhuna uygun olarak inşa edilecek.

Maden ocakları yerine şehir

Avrupa yakasındaki şehir Karadeniz kıyısında maden alanlarında inşa edilecek. Bu alanda şu anda maden ocaklarıyla ekolojik denge bozulmuş durumda. Bu 40 bin hektarlık alan şehirle yeniden yeşile ve hayata kavuşacak. Avrupa yakasındaki şehirle İstanbul'a yıllık kapasitesi 60 milyon yolcu olan havaalanını inşa edeceğiz. Bu şehri bir ticari merkez olarak kurgulayacağız. İstanbul'a çok önemli bir kompleksi ayrıca kazandıracağız.

İnşaat seçimden bir yıl sonra başlar

Kanal İstanbul'da olduğu gibi bu iki şehir projemiz de ayrıntılı ve hassas bir plan aşamasından sonra yükselmeye başlayacak. Seçimden sonra, bir yıl sonunda inşallah artık makinalar o bölgede çalışmaya başlayacak. Biz bu arada üçüncü köprü ihalesini yapmış olacağız. Muhalefetin, bazı medya kuruluşlarının, yazarların, derneklerin bu projeye de önyargılı yaklaşacaklarını, peşin hükümle eleştireceklerini tahmin etmek güç değil. Maden ocaklarının hali ortada. Birinci, ikinci, üçüncü köprüye karşı çıkanların, bizim bu projelerimizdeki vizyonu da paylaşmayacaklarını tahmin ediyoruz.

Bu iki şehir İstanbul ve Türkiye'yi 2023 hedeflerine biraz daha yaklaştıracak. Anadolu'daki projelerle de Türkiye yeni bir döneme adım atmış olacak. Bu projeler 21. yüzyılın bir Türkiye yüzyılı olmasına kapı aralayacağına inanıyoruz. Bu projelerin ben hayırlı olmasını diliyorum."

ETİKETLER: kurum proje kent
http://www.yapi.com.tr/haberler/erdogan-istanbula-iki-yeni-sehir-projesini-acikladi_87297.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!