Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

'Eserlerimizi Bize Geri Verin'

İzmir'i "Kültür, Sanat ve Tasarım Metropolü" yapmak hedefiyle Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen "İzmir Kültür Çalıştayı" sona erdi. Çalıştayda bir araya gelen katılımcılar, kentin kültür seferberliği için öncelikleri ve uzun vadeli projeler konusunda kapsamlı çalışmalar gerçekleştirdi.

Yeni Asır Gazetesi
'Eserlerimizi Bize Geri Verin'

İzmir'i "Kültür, Sanat ve Tasarım Metropolü" yapmak hedefiyle Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen "İzmir Kültür Çalıştayı" sona erdi. Çalıştayda bir araya gelen katılımcılar, kentin kültür seferberliği için öncelikleri ve uzun vadeli projeler konusunda kapsamlı çalışmalar gerçekleştirdi. Kültür Politikaları, Tiyatro-Sinema ve Edebiyat, Plastik Sanatlar ve Müzik, Kültürel Miras, Kentsel Tasarım ve Kültür Endüstrileri atölyeleri olmak üzere 6 farklı alanda gerçekleştirilen çalışmalarda en dikkat çekici başlık, Fransa'nın başkenti Paris'teki ünlü Louvre Müzesi ile ilgili oldu.

Teşekkür etti

Louvre'daki "İzmir'den Smyrna'ya" sergisinde yer alan eserlerin İzmir'e iadesi konusunda tüm çalıştay katılımcılarının imzalayacağı bir mektup kaleme alınması kararlaştırıldı. İzmir'in kültür sanat alanında dünyanın sayılı kentlerinden biri olması için de 10 ana başlık üzerinde yoğunlaşılması önerildi. Bu 10 madde içinde, kültür ve sanatın geliştirilmesine yönelik çabalarda her şeyin belediyeden beklenemeyeceği, diğer kamu kuruluşları ve sivil aktörlerin de devreye sokulması gerekliliğine de yer verilmesi dikkat çekti.

Atölye çalışmalarının ardından kültür-sanat ve tasarım aktörleri ile bir araya gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, çalıştayın İzmir'in kalkınmasına büyük katkı koyacağına inandığını söyledi. İzmir için verdikleri destekten ötürü çalıştay üyelerine teşekkür eden Başkan Kocaoğlu, İzmir'in dünyanın sayılı kültür sanat kentlerinden biri olması için inançla, sabırla ve kaynakları zorlayarak çalışacaklarını dile getirdi.

2006'da İzmir'de sergilenmişti

Paris'teki Louvre Müzesi'nin elindeki İzmir kaynaklı tarihi eserler, 2006 yılında İzmir'de "Smyrna/İzmir; Fransız Koleksiyonları Işığında Bir Kent'in Portresi" isimli sergide sergilenmişti. İzmir Fransız Kültür Merkezi ve İzmir Ticaret Odası Müzesi'ndeki sergide Louvre'dan gelen 50 heykel ve 18 sikke de yer almıştı. Asclepios heykelinden Athena başına, Artemis heykelinden Agora'dan çıkan bazilika parçalarına kadar pek çok eser, Kadifekale'nin eteklerinde Büyük İskender'in isteğiyle M.Ö. 300 yıllarında kurulan antik kentin oluşumu hakkında ilk elden bilgi veriyor.

İşte önceliklerimiz

1- Kültür sanat etkinliklerine çocukların yanı sıra gençler ve kadınların da katılımı sağlanmalı.
2- Kentin, Akdeniz kültür havzasının önemli bir merkezi haline getirilmeli.
3- Mevcut ve yeni kazandırılacak müzeler, kentin geçmişiyle diyalog kurma açısından sunduğu olanakların geliştirilmeli.
4- Tarihi, kültürel ve sanatsal mekanların içeriği doğru bir şekilde işlevlendirilmeli ve işletilmesi için model seçilmeli.
5- Büyük yatırım gerektiren mekanların yanı sıra, daha az maliyetli geçici mekanlarla kentlinin buluşması için çözüm üretilmeli.
6- Etkinlikler, İzmirlinin yaşam alanı sokağa götürülmeli.
7- İzmir'in yerel kültür-sanat üretiminin küresel iddialar taşıyacak konuma kavuşması için, İzmir kamu alanı, ülke ve dünya kamu alanıyla ilişkilendirilmeli.
8- Kadifekale-Agora projesi benzeri, kentin geçmiş tarihini kentlinin hayatına yeniden dahil edecek yeni projelerin geliştirilmeli.
9- İzmir'in denizle ilişkili yerleşme biçiminin kent yaşamına getirdiği kaliteler konusunda farkındalığın artırılmasına yönelik kültür-sanat etkinlikleri düzenlenmeli.
10- Kültür ve sanatın geliştirilmesine yönelik çabalarda belediye dışındaki kamu kuruluşları ve sivil aktörlerin de devreye sokulması sağlanmalı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/eserlerimizi-bize-geri-verin_73752.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!