Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Evle Birlikte Satılık Yer Altı Şehri

Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Kapadokya bölgesindeki Derinkuyu ilçesinde, Demir kardeşler, altında tarihi yer altı şehri bulunan 700 metrekare alana sahip evlerini 900 bin liraya satışa çıkardı.

yapi.com.tr/AA
Evle Birlikte Satılık Yer Altı Şehri

Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Kapadokya bölgesindeki Derinkuyu ilçesinde, Veli (55) ve Durmuş Ali Demir (53) kardeşler, altında tarihi yer altı şehri bulunan 700 metrekare alana sahip evlerini 900 bin liraya satışa çıkarttı.

İlçede çiftçilikle uğraşan Durmuş Ali Demir, yaptığı açıklamada, Bayramlı Mahallesi'ndeki satmak istedikleri arsa ve evin dedelerinden miras kaldığını, paraya ihtiyaçları olduğu için satmaya karar verdiklerini söyledi.

Derinkuyu Yer Altı Şehri ile bağlantısı var

Satılığa çıkarttıkları evi alacak kişinin evle bağlantılı tarihi yer altı şehrinin de sahibi olacağını aktaran Demir, "Burası 30 metre derinliğinde 75 metre uzunluğunda bir yer altı şehri ve evin de bir parçası. Derinkuyu yer altı şehrine de bağlantısı var ancak zamanla yaşanan çökmeler nedeniyle bağlantı yolu kapalı. İçerisindeki kilisede sütunlar, mermerler ve işaretler mevcut” diye konuştu.

Yer altı şehrinin evin altındaki girişinin taşlarla döşeli olduğunu aktaran Demir, girişi ve içerisinin geniş olması nedeniyle oldukça rahat gezilebildiğini kaydetti.

Demir, yer altı şehrinin kapısındaki tahta kapının orijinal olduğunu öne sürerek, "Kalınlığı 5 santimetredir. Kapıdan girdiğimizde yaklaşık 50 metrekarelik alana sahip bir bölüm var. Bu odadan koridorla diğer bölümlere geçiliyor. Birisi dedelerimizin peynirlik olarak kullandığı diğeri de 20 metrekarelik başka bir oda. Bu odanın hemen yanında bir kilise mevcut ve içerisinde mezarlar bulunuyor" şeklinde konuştu.

Demir, evlerinin altındaki yaşam alanlarının tünelle 50 metre uzaktaki ünlü Derinkuyu Yer Altı Şehri'ne bağlandığını belirterek, şöyle devam etti:

"Derinkuyu Yer Altı Şehri'nin ziyarete açık olan bölümlerinde kilise yok. Bu nedenle bizim evin altındaki bölüm ayrı bir öneme sahip. Zamanla yaşanan çökmeler nedeniyle yeraltı şehrine olan bağlantının bir bölümü kapalı durumda. İçeriye iş makinesi giremeyeceği için tamamen insan gücüyle açılması gerekiyor."

Yer altı şehri turizme kazandırılsın

Yer altı şehrinde, Bizans, Roma ve Hitit dönemlerinden kalan eserlere rastlamanın mümkün olduğunu ileri süren Demir, "Biz burayı ilçeden ya da bölgeden birine satarsak evi yıkıp yeni bina yapacağından yani tarihi yok edeceğinden korkuyoruz. Alacak kişinin burayı tarihi dokusunu koruyarak değerlendirmesini istiyoruz. Ben buranın turizme kazandırılmasından yanayım. Yıkılmadan değerlendirilmesini istiyorum" diye konuştu.

Demir, başka girişlerden yer altı şehrindeki kiliseye ulaşan bazı kaçakçıların buradaki taşlara ve yazıtlara zarar verdiğini sözlerine ekledi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/evle-birlikte-satilik-yer-alti-sehri_129115.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!