Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

FED’in Hamlesi Konut Alacakları Vurdu

FED kararından sonra gösterge faizin 6.5’lerden 8’lere çıkması 100 bin TL’lik bir konut kredisinde 120 aylık maliyeti 9 bin 360 lira civarında artırdı.

yapi.com.tr
FED’in Hamlesi Konut Alacakları Vurdu

Amerikan Merkez Bankası FED'in son dönemde piyasaları sarsan kararı Türkiye’de konut piyasasını da etkiledi ve fiyatları artırıcı bir baskı yapmaya başladı. İntegral Menkul Değerler Araştırma Departmanı Analisti Tuğba Özay, son gelişmelerin 100 bin TL’lik bir konut kredisinde 120 aylık maliyetin 9 bin 360 lira civarında artmasına neden olduğunu söyledi.

Özay’ın verdiği bilgilere göre Fed’in aylık 85 milyar dolarlık tahvil alım programını azaltacağı beklentisiyle yükselen ABD 10 yıllık tahvil faizleri, gelişen ülkeler başta olmak üzere ülke tahvillerinin fiyatlarını da etkiledi. FED Başkanı Bernanke’nin açıklamaları ile fonlama maliyetlerinin artacağı endişesi ve tahvil faizlerinde meydana gelen yükselişler Türkiye’de gösterge faizin yüzde 6.5 civarlarından yüzde 8 seviyelerine çıkmasına neden oldu. patronlardünyasi.com'un haberine göre bu durum, konut kredi faizlerini de etkiledi. Örneğin 10 yıllık faiz oranları 0.04 ila 0.06 puan arasında değişti. Bu da kabaca 100 bin TL’lik bir kredide 120 aylık maliyeti 9 bin 360 lira civarında artıracak. Bu durumdan da en çok küçük ve orta büyüklükteki Gayrimenkul Yatırım ortaklıkları (GYO) etkilenecek.

Özay’a göre önümüzdeki dönemde GYO’ların yapacağı halka arzlarda ve özellikle İstanbul’da yapılacak yatırımlarda ciddi finansman gereksinimi doğacak. İnşaat sektörünün zor duruma düşmesi, bu sektörle doğrudan ya da dolaylı olarak bağlantılı olan 300’e yakın sektörü de olumsuz etkileyecek.

ETİKETLER: konut kredisi fed
http://www.yapi.com.tr/haberler/fedin-hamlesi-konut-alacaklari-vurdu_110365.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!