Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Felaketten Ders Çıkarılmadı

Van’da 2011 yılında meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depremin yıldönümünde açıklama yapan TMMOB Van İl Koordinasyon Kurulu, felaketlerden ders alınmadığına dikkat çekti.

yapi.com.tr
Felaketten Ders Çıkarılmadı

Van’da 2011 yılında meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depremin üzerinden 11 yıl geçti. 23 Ekim 2011’de meydana gelen depremde yıkılan iki bini aşkın bina, yaklaşık 604 kişiye mezar oldu. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Van İl Koordinasyon Kurulu, depremin yıldönümü dolayısıyla Akköprü Anıt Park’ta bulunan Deprem Anıtı önünde açıklama yaptı.

BirGün’de yer alan habere göre; İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Şube Başkanı Mihail Atik, felaketlerden ders alınmadığına dikkat çekti.

Atik, yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

• Yapıya başlanmadan önce ilgili raporlar, projelendirmeler, kontrol ve denetimler standartlara uygun yapılmalı.

•Riskli alanlar imara açılmamalı, ada ve parsel bazlı tüm yapılaşmalarda mühendislik hizmeti almayan hiçbir uygulamaya ruhsat verilmemeli.

•Hayati önemlere sahip çalışmalar mühendislik denetiminden uzak tutulmamalı.

•İmar, rant meselesine çıkar menfaatlerine göre oluşturulmamalı. Hazırlanan imar çalışmaları kamuoyuna açık olmalı, bilimsel teknik ve mühendislikten uzak hiçbir mekana yapı uygunluğu için müsaade edilmemeli.

Atik, tedbirlerle depremin etkilerinin en aza indirileceğini şu sözlerle vurguladı: “Depremlere karşı hazırlıklı olma ve deprem zararlarını en aza indirme politikaları, merkezi ve yerel yönetimlerin önceliği olmalı. Ülkeyi ve toplumu depreme karşı hazırlıklı hale getirmek ve her canlının depreme karşı güvenli yapılarda yaşamasını sağlamak devleti yönetenlerin asli sorumluluğunda.”

Öte yandan TMMOB İl Koordinasyon Kurulu, "Van'ın Depremselliği; Deprem Odaklı Kentsel Dönüşüm” konulu panel düzenledi. Panelin ilk oturumunda İstanbul Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Görür söz aldı. Görür, "En büyük tehlike kentin içinde. u oluşan fay hattı kentin tam merkezinden geçiyor. Deprem odaklı kentsel dönüşüm yapmak için tehlike analizi, risk analizi ve zarar azaltıcı önlemlerin alınması gerekiyor." dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/felaketten-ders-cikarilmadi_192979.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!