Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Foça'da Kamu Binaları Çürümeye Terk Edildi

Foça’da farklı kamu kurumlarına ait binalar, kurumlar arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle çürümeye terk edildi. Siyasi parti temsilcileri binaların güçlendirilerek halkın hizmetine açılmasını istiyor.

yapi.com.tr
Foça'da Kamu Binaları Çürümeye Terk Edildi

İzmir’in turistik ilçelerinden olan Foça’da çürümeye terk edilen kamu binaları görenlerin tepkisine yol açıyor. Farklı kamu kurumlarına ait binalar, kurumlar arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle çürümeye terk edildi. Kamu stokunun önemli bir kısmı tarihi vasıflı binalardan oluşan Foça’da, siyasi partilerin temsilcileri ise yıkım yerine güçlendirilerek halkın hizmetine açılmasını istiyor. 

Evrensel’den Ramis Sağlam’ın haberine göre; Foça Necla-Reha Midilli Vakfı tarafından tadilattan geçirilen eski hastane binası, 2019 yılına kadar askeri hastane, sağlıkevi, hükümet tabipliği, sağlık merkezi ve merkez sağlık ocağı olarak faaliyet yürüttü. 2019 yılından sonra Foça Devlet Hastanesinin yeni hizmet binasına geçmesinin ardından 87 yıllık bina 4 yıldır çürümeye terk edildi. Bina, kaçak katıyla ve depreme dayanıklı olmamasıyla gündeme gelmişti.

Üniversite binası atıl durumda
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Turizm Fakültesi Yönetim Kurulu binası da 21 Ekim 2020 tarihinde ilçeden taşınma kararı alınmasıyla boşaltıldı. Reha-Necla Midilli Vakfı tarafından 2008 yılında yapılıp DEÜ Turizm Fakültesinin kullanımına verilen, 212 öğrenci kapasiteli bina 3 yıldır terk edilmiş durumda. 6 Şubat 2023 tarihinde Maraş merkezli depremlerinin ardından ilçede boşaltılan Reha Necla Midilli Ortaokulu öğrencileri ikili eğitime geçerken, boş duran okulun öğrencilere tahsis edilmemesi tepkilere neden oldu.

Foça Su Sporları Merkezi kullanılmaz halde
Foça Atatürk Mahallesi’nde bir zamanlar sporculara hizmet veren Gençlik Hizmetleri Spor Müdürlüğüne bağlı “sporun ve sporcunun destekçisi” sloganıyla 2018 yılında tadilat gören Foça Su Sporları Merkezi bugünkü görüntüsüyle harabeye dönmüş durumda. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 4 Ağustos 2022 tarihinde imar planı değişikliği yapılan alanda, binanın durumunda hiçbir değişiklik olmadı.

‘Kamu binaları halkın hizmetine açılsın’
Binaların kuruluş amacına uygun şekilde güçlendirilmesini isteyen Foça ve İzmir Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Hakan Barçın, “Hem eski hastane binası hem de Su Sporları Merkezi amacına uygun olarak devam etmeli. Eski devlet hastanesi binasının güçlendirilmesi gerekiyor. Özellikle binanın merkezde olması, ulaşılabilir olması, yaşlılara hizmet açısından çok önemli. Ancak bu yapılırken, Foça Öğretmenevinde olduğu gibi İlçe Milli Eğitim Müdürüne denize nazır makam odasına dönüştürülmemeli. Yine Foça Su Sporları Merkezinin, yelken sporu odaklı olmak üzere Foça su sporları merkezi haline getirildiği koşulda çürümeye yüz tutan kompleks tesis tekrar sporcuya hizmet eder.” dedi. 

‘Arkeopark yapılsın’
Birinci derece arkeolojik alan olan kale içinde 15. yy Osmanlı hamamı, iki adet 1500’lerden kalan cami, bir adet 15. yy’a ait mescit bulunduğunu hatırlatan Foça Belediye Meclis Üyesi Ercüment Kuyumcu, “Kale içindeki eski çürük, atıl lise binası kaldırılarak yerine küçük ve özel Athena müzesi yapılarak tapınak ortaya çıkarılmalı. Kale, sur onarımları genişletilerek kale içindeki tarihi konaklar ve diğer tarihi yapılar korunmalı ve yeşil alan değiştirilmeli. Bu alanda açık hava arkeoparklarla şehrin ve kentsel sit alanının göbeğinde müthiş bir kent cazibe merkezi oluşturulmalıdır.” diye konuştu.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/focada-kamu-binalari-curumeye-terk-edildi_196389.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!