Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

G.Koreliler, Nükleerde Kamu Payında Israrlı

Güney Korelilerin Sinop'ta kuracağı nükleer santralde sona geliniyor. Koreli şirketin, Ankara'ya ilginç teklifte bulunduğu ortaya çıktı. Şirket inşa etmeyi planladığı nükleer santral için kamunun yüzde 60 ortaklığı şartını masaya koydu. Enerji Bakanlığı yetkilileri, KEPCO'nun teklifine sıcak bakmıyor.

Zaman Gazetesi
G.Koreliler, Nükleerde Kamu Payında Israrlı

Ruslardan sonra Türkiye'nin ikinci nükleer santralini kurmaya hazırlanan Korelilerden ilginç teklif geldi. Güney Koreli şirket KEPCO, Sinop'ta kurulacak santralin yüzde 60'ının kamuya, yüzde 40'ının ise kendilerine ait olmasını önerdi. Enerji Bakanlığı'nın sıcak bakmadığı teklifin, bugün Ankara'da Korelilerle yapılması planlanan görüşmelerde şekillenmesi bekleniyor. Bakanlık kaynakları, kamu payının yüksekliğinin ilk planda olumlu gözükmesine karşın oluşacak finans yüküne dikkat çekiyor.

Ankara'da Güney Koreli KEPCO şirketi başkan ve yetkilileriyle Enerji Bakanlığı kurmayları, gelinen son durumu masaya yatırıyor. Enerji Bakanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre müzakerelerde taraflar arasında bugüne kadar yapılan görüşmelerde iki önemli görüş ayrılığı ortaya çıktı. Güney Kore, nükleer santralin tamamen ticari ortaklıkla yapılmasını isterken Ankara, santralin Rusya ortaklığı gibi stratejik modelle ve finansmanı Kore'ye ait olacak şekilde inşasını planlıyor. İkili görüşmelerde konunun açıklığa kavuşturulması bekleniyor. KEPCO'nun, gelişi öncesi daha önceden yapılan görüşmelerde Ankara'ya ilginç teklifte bulunduğu ortaya çıktı. Şirket, Sinop'a inşa etmeyi planladığı nükleer santral için kamu ortaklığı şartını masaya koydu. Bunun için de nükleer santrali inşa etmek üzere Türkiye'de kurulacak ortaklıkta, "Devletin yüzde 60, KEPCO'nun yüzde 40 payı olsun" önerisi yapıldı. KEPCO, santralin inşası için gerekli kredi konusunda da bir öneride bulundu. Öneride, kredinin yüzde 70'i dışarıdan temin edilecek. Kalan yüzde 30 ise öz kaynak ya da iki ülkenin iç piyasasından sağlanacak. Bu yüzde 30 kaynağın yüzde 60'ını kamu, yüzde 40'ını KEPCO sağlayacak.

Enerji Bakanlığı yetkilileri, teklife sıcak bakmıyor. Bakanlığa göre Ankara, Güney Kore'den Rusya gibi stratejik bir modelle nükleerin tamamının kendi finansmanı ile yapılmasında ısrarcı. Bakanlık kaynakları, Türkiye'nin, ortaklı ve finans destekli böyle bir model öngörmediğine işaret ederek, "Kamu, küçük ortak olabilir. Ama yüzde 60'ın sahibi olması gibi bir durum söz konusu değil." değerlendirmesini yaptı.

ETİKETLER: firma proje
http://www.yapi.com.tr/haberler/g-koreliler-nukleerde-kamu-payinda-israrli-_80146.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!