Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Galata Tarihini 'Satacak'

Galata Kulesi'nin eteğindeki sokaklar turizme hazırlanıyor. Restore edilecek binalarda apart oteller, kafeteryalar, hediyelik eşya satan yerler açı

Radikal
Galata Tarihini 'Satacak'

b>Galata Kulesi'nin eteğindeki sokaklar turizme hazırlanıyor. Restore edilecek binalarda apart oteller, kafeteryalar, hediyelik eşya satan yerler açılacak. Bölgenin kimliği tamamen değişecek
Yedi tepeli metropolün özelliklerinden birisi, sokaklarının sonunda çıkan sürprizler. İstanbul'da yüzlerce sokak ve caddenin kimisi Boğaz manzarasına açılır, kiminin ise sonunda tarihi eserler yükselir.
Bunlardan ikisi Galata'daki Büyük ve Küçük Hendek caddeleri. Caddeler, tarihi binaların cumbalarının arasından İstanbul'a Cenevizlilerden kalma Galata Kulesi'ne uzanıyor. Ancak, yaklaşık 650 yıldır ihtişamını koruyan kulenin eteklerindeki tarihi evlerin büyük çoğunluğu onarıma muhtaç, kirli. Üstelik bölgenin turizm potansiyelinin aksine, binalarda elektrikçi ve avizeciler toplanmış durumda.
Sokaklar renklenecek
Bugünlerde 'Hendek' caddelerinde farklı bir hareketlilik var. İTÜ Mimarlık Fakültesi öğrencileri, eski binaları tek tek inceliyor. Belediye ise astığı
afişlerle, caddelerin düzenleme çalışmalarına başlandığını duyuruyor.
Beyoğlu Belediyesi, projeyi gerçekleştirebilirse cumbalı binalar, restore edilip apart otellere dönüşecek. Hediyelik eşya satan dükkânların vitrinleri ve kafeteryalar, sokağın bugünkü yıpranmışlığının yerine renkliliği getirecek. Tarihi mekâna yakışan antikacılar ve müzayede salonları, geçmişin küçük parçalarını müşterilerine sunacak. Galata Kulesi'nin etekleri tarihin pek çok döneminde sahip olduğu hareketliliğe turizmle tekrar kavuşacak.
700 yıllık hendekler
Caddelere 'Hendek' adı verilmesi, Galata Kulesi gibi yüzyıllar öncesini anlatıyor. 'Hendek' kelimesi, Bizans İmparatorluğu'nun verdiği imtiyazlarla Galata'da yaşayan tüccar Cenevizlilerin, 700 yıl önce güvenliklerinden endişe etmelerini unutturmuyor. Onların güvenlikleri için kazdıkları hendekler, 1861 yılında dolduruldu ve sadece caddelerde isim olarak kaldı.
Caddelerde, bugünlerde İTÜ Mimarlık Fakültesi öğrencileri arı gibi çalışıyor. 80 öğrenci belirledikleri tarihi binaların restorasyonu için ön projeleri hazırlıyor. Belediyenin araç ve gereçlerini kullanarak toplam 25 binanın iç ve dış ölçümlerini yapıyorlar.
Binalarda tahribat büyük
Öğrenciler ödevlerini tamamlarken belediye de ihtiyaç duyduğu bir veri tabanına sahip oluyor. Öğrencilerin çalışmaları, yıllardır hak ettiği önem verilmeyen binaların gördüğü zararları da ortaya koyuyor. Bazı binaların sahipleri yasadışı bir şekilde yapılara zarar verdikleri için, öğrencilerin çalışma yapmasına izin vermiyor.
İTÜ Mimarlık Fakültesi Restorasyon Anabilim Dalı'ndan Yrd. Doç. Gülsün Tanyeli, çalışmaları şöyle anlatıyor: "Bizim de ihtiyacımız olan bu alan çalışması, belediyenin teklifiyle gerçekleşti. Belediye bize araç, gereç ve binalara giriş gibi konularda destek sağlıyor. Öğrencilerin hazırladığı projeler kesin olmayacak. Profesyonel kişiler inceleyecek. Ayrıca binalarda büyük tahribat var. Taşıyıcı kolonların bile kesildiği binalara rastlıyoruz."
Çirkinliklere yer yok
Beyoğlu Belediyesi de İstanbul Teknik Üniversiteli öğrencilerin çalışmasına büyük önem veriyor. Çünkü, bölgedeki Büyük ve Küçük Hendek caddeleri bambaşka bir kimliğe kavuşacak. Öncelikle görüntü kirliliği yaratan caddelerdeki binaların tabelaları yeniden düzenlenecek, dış klima üniteleri sökülecek ve dış cepheleri temizlenecek.
Aslında bu çalışma Beyoğlu Belediyesi'nin daha önce başlattığı 'Güzel Beyoğlu Projesi'nin bir parçası. Proje kapsamında İstiklal Caddesi'nde görüntü kirliliği yaratan ve şehir estetiğini bozan 220 binanın 203 tanesinin cepheleri yenilendi ve temizliği tamamlandı. Hendek caddelerinde de aynı çalışmalar yapılıyor. Projeye göre kısa bir süre sonra Hendek caddeleri de turizmden hak ettiği payı alacak.

--------------------------------------------------------------------------------

Başkan: Kararlıyız
Beyoğlu Belediye Başkanı Kadir Toptaş, projeden çok umutlu: "Galata Kulesi, anıtsal bir yapı. Bu anıtsal yapıyı en iyi gören akslar, Büyük ve Küçük Hendek caddeleri. Bu caddeler hep ihmal edildi. Bu caddeleri, apart otellerin, kafelerin yoğunlukta olduğu bir turizm merkezine dönüştürmek istiyoruz. Ayrıca antika mağazalarının burada faaliyet göstermesini istiyoruz. Galata Meydanı'nda da bir müzayede salonu yapacağız. Kararlıyız.
Görüntü kirliliği yaratan binalar belirlendi, tüm katlarının fotoğrafları çekildi. Bilgisayar ortamında bu katların restorasyon yapılması halinde alacağı görüntüye ulaşılıyor. Bunlar bina sahiplerine iletilecek ve binaların dış cephelerini o şekilde düzenlemeleri istenecek. Bunun için bir süre tanınacak. Yapmayana para cezası verilecek. Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan, tarihi yapılarda restorasyon çalışmalarının yapılması için gerekli izinleri belediye alacak. Caddelerin alt-yapısı ve çevresinde de düzenlemeler yapılacak."

--------------------------------------------------------------------------------

Esnaf 'Gitmem' diyor
Belediye, caddedeki elektrikçi ve avizecilerin taşınması için de çeşitli uygulamalara imza atıyor. Kamyonetlerin caddeye sadece akşam saatlerinde girmesine izin veriliyor. Avizeciler, kooperatif kurdu ve İkitelli'de avizeciler sitesine taşınmaya başladı. Ancak gitmek istemeyen çok sayıda esnaf var. Onlardan biri de Kokkaya Avizecilik'in sahibi Hayati Ceylan: "Bizi buradan kimse çıkaramaz. Burası bilinen bir yer. İkitelli'de kimse iş yapamaz. Bizim ekmeğimizle oynamasınlar." Bu arada çok sayıda işletmeci de kafeterya, apart otel ve lokanta açarak Galata'daki değişimin ilk girişimcileri oluyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/galata-tarihini-satacak_2916.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!