Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Galatasaray’ın Yeni Stadında Durum

Galatasaray’ın yeni stadı Seyrantepe’de yükseliyor. Kısa bir süre önce müteahhidin yaşadığı parasal darboğaz, Başbakan’ın desteğiyle sağlanan kredi sayesinde aşılmış görünüyor.

Cumhuriyet Gazetesi
1 Galatasaray’ın Yeni Stadında Durum

Galatasaray’ın yeni stadı Seyrantepe’de yükseliyor. Kısa bir süre önce müteahhidin yaşadığı parasal darboğaz, Başbakan’ın desteğiyle sağlanan kredi sayesinde aşılmış görünüyor.

Anımsanacağı gibi, Galatasaray Spor Kulübü, Mecidiyeköy’deki haklarını Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’ne, dolaylı olarak TOKİ’ye devretmiş, TOKİ de bunun karşılığında Seyrantepe’de bir stat yaptırmayı, mülkiyetini GSGM’ye, kullanım haklarını da Galatasaray’a vermeyi kabul etmişti.

TOKİ bu süreci bir müteahhit eliyle, kaynak yaratma yoluyla gerçekleştirecekti. Açılan ihaleyi Eren Talu-Alke birlikteliği kazandı. İnşaat, kulüp tarafından Mimar Mete Arat’a hazırlattırılan projelere göre yapılacaktı.

Müteahhit, Mecidiyeköy’deki 35 bin metrekarelik Ali Sami Yen Stadı arsasını, üzerine yapacağı yapılarla değerlendirirken, bir yandan TOKİ’ye bir pay verecek, bir yandan da Seyrantepe’deki yeni stadı inşa edip GSGM’ye devredecekti. Stat işi aceleydi, projeleri de hazırdı; buna karşılık, Mecidiyeköy’ün projeleri ortada yoktu. Bu nedenle süreç yukarıda anlatılanın tersine işleyecekti, yani önce stat yapılacak, Mecidiyeköy’ün geliştirilmesi sonraki adım olacaktı. Bu durum stadın öncelikli yapımı için ciddi bir finansman gerektiriyordu. Stadın maliyetinin 170 milyon dolara ulaşacağı hesaplanıyordu.

Anlaşılan, müteahhit firma ihaleye katılırken ya Mecidiyeköy’ü daha kısa zamanda geliştirebileceğini düşünmüştü ya da sağlayabileceği kredilere güveniyordu. Beklenenler gerçekleşmeyince (bunda ekonomik krizin de payı olabilir) sermaye takviyesi için Abu Dhabi grubuyla ortaklık kuruldu, ama işin programa uygun hızda sürdürülmesi yine mümkün olamadı. İnşaat durma noktasına kadar geldi.

Şimdi, Başbakan desteğiyle bir kamu bankasından sağlanan kredi stadın gerçekleşmesini sağlayabilecek gibi görünüyor. Kredi akışı hakedişlere göre olacağı için bir tıkanıklık söz konusu olmayacak, hatta bu sistem belki yapım hızını da arttırabilecek.

Kulüp yetkililerinin verdikleri bilgiye göre, inşaatın yüzde 30’u bitirilmiş durumda. Stadın temeli 14 Aralık 2007’de atılmıştı. Yeni duruma göre, yapım işlerinin 31 Aralık 2009’da bitmesi gerekiyor. Yetkililer stadın 15 Şubat 2010’da açılabileceğini ve 2010 Ağustos’undan itibaren de maçların burada yapılabileceğini belirtiyorlar. Kulüp, locaların satışına başladı bile.

Çatısı açılıp kapanabilen 52 bin kişilik stadın, 4500 araçlık otoparkı olacak; ayrıca metro bağlantısıyla saatte 32 bin kişi taşınabilecek.

Stadın adı, kulübün Türk Telekom’dan sağladığı sponsorluk desteği nedeniyle Türk Telekom Arena olarak belirlenmiş. Daha önceki bir yazımda yeni stadın adının yine “Ali Sami Yen” olmasını önermiştim. Ne yapalım! Para her şeyin önüne geçiyor, özellikle de parasızlıkta…

http://www.yapi.com.tr/haberler/galatasarayin-yeni-stadinda-durum_68661.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • bence iki isim de güzel değil ama yine de aslan tepe diğerine göre daha güzel YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!