Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Gezici Deprem Simülasyon Eğitim TIR’ını MAN Taşıyacak

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nce hazırlanan Türkiye’nin ilk Gezici Deprem Simülasyon Eğitim TIR'ını MAN taşıyor. Gezici Deprem Simülasyon Eğitim TIR’ı, verilen teorik deprem eğitimi sonrasında bünyesindeki özel odada, içindekilere birebir deprem tecrübesi yaşatıyor.

yapi.com.tr
Gezici Deprem Simülasyon Eğitim TIR’ını MAN Taşıyacak

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nce hazırlanan Türkiye’nin ilk Gezici Deprem Simülasyon Eğitim TIR'ını MAN taşıyor. Gezici Deprem Simülasyon Eğitim TIR’ı, verilen teorik deprem eğitimi sonrasında bünyesindeki özel odada, içindekilere birebir deprem tecrübesi yaşatıyor.

“Depreme Duyarlılık Günleri” kapsamında Türkiye’de pek çok noktayı ziyaret eden Gezici Deprem Simülasyon Eğitim TIR’ı, bugüne kadar 17 binin üzerinde kişiye deprem eğitimi verdi. MAN, 2008 yılı itibari ile Gezici Deprem Simülasyon Eğitim TIR’ını taşımak üzere TGA 19400 model çekiciyi, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’ne tahsis etti. 

Küresel kriz nedeniyle bazı sponsorluklarda da sıkıntı çeken proje, B.Ü. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü akademisyenlerinin ve mevcut sponsorların özverili çabalarıyla programına devam edebiliyor. MAN’ın taşıyacağı Gezici Deprem Simülasyon Eğitim TIR’ı, Marmara Depremi’nin 10’ncu, Büyük İstanbul Depremi’nin ise 500’ncü yıldönümünde, 1’nci ve 2’nci derece risk taşıyan 51 il öncelikli olmak üzere tüm Türkiye’yi gezerek, depremden korunma kültürünün yaygınlaşması bilinci ve önceden hazırlıklı olma konularında  eğitimlerini vermeya devam  edecek.

Gerçek deprem anı yaşatılıyor

Ülkemizde gerçekleştirilen ilk Gezici Deprem Simülasyon Eğitim TIR'ı olan araç, normal bir dorse görünümde ve içinde 6 metreye, 2.40 metre ölçülerinde, içinde (kontrol edilebilen gerçek deprem koşullarının yaşandığı) oturma odası ve mutfaktan oluşan bir simülasyon bölümü mevcut. Eğitimde, öncelikle 45 dakika ile 1,5 saat arasında süren Temel Bilgilendirme Semineri verilmesinin ardından 5’er kişilik gruplar halinde simülasyon bölümüne alınıyor. Burada da süren eğitim sonunda gruba, 38 saniye boyunca gerçek deprem anı yaşatılıyor. Merkez üssüne 70 km uzaklıkta 4.8 büyüklüğünde, bir binanın giriş katında hissedilen depremin birebir yaşanmasının ardından yapılan değerlendirmeyle gruba, kendilerini ve çevrelerini olası bir afete hazırlamaları için gerekli eğitim veriliyor. Gezici Deprem Simülasyon Eğitim TIR’ında, 5’er dakikalık uygulamalarla, günlük toplam 500 kişiye eğitim verilebililyor. Proje kapsamında bu güne kadar 17 binin üzerine kişiye eğitim verildi.

“Bir düştü, desteklerle gerçek oldu”

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü “Depreme Duyarlılık Günleri” Proje Mimarı ve Yöneticisi Süheyla Sezan, projenin bir düşünce ve hayal olarak 2006 Nisanı’nda sıfır bütçe ile yola çıkılarak hayata geç geçirildiğini anımsatarak; “Azmin ve inancın zaferi olan projenin ana amacı; ‘Toplumda Depremden Korunma Kültürünün Oluşturulması’na katkı sağlayarak, bilgi eksikliği, belirsizlikler ve çaresizlik hissi ile beslenen korku dolu yaklaşımları, hazırlıklı olma ve güvende hissetme duygularına dönüştürmektir” dedi.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/gezici-deprem-simulasyon-egitim-tirini-man-tasiyacak_68679.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!