Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
SONRAKİ HABER: Salda'da Kirlilik Alarmı
BÖLÜM SPONSORU

Göllerin Enerji Yatırımına Açılması Endişe Yarattı

Göllerin üzerine güneş ve rüzgar santrali kurulmasının önünü açan düzenlemeyle başta Van Gölü olmak üzere doğal göllerin güneş tarlasına dönüşmesinden endişe ediliyor.

yapi.com.tr
Göllerin Enerji Yatırımına Açılması Endişe Yarattı (Fotoğraf: AA)

Doğal ve suni göllerle baraj göllerini güneş ve rüzgar santrallerine açılmasını öngören yasa teklifiyle özellikle Van Gölü’nün hedeflendiği belirtildi. Van Gölü’nün rakımı ve yüksek güneş potansiyeli sayesinde enerji verimliliğinin diğer alanlara göre daha yüksek olduğu belirtilirken, iktidarın Arap sermayesinin taleplerini karşılamak ve yatırımları ülkeye çekebilmek için gölleri özellikle enerji yatırımlarına açtığı iddia ediliyor.

Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre; AKP’li milletvekillerinin TBMM’ye getirdiği Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasını öngören yasa teklifinin 4’üncü maddesiyle doğal ve suni göllerle baraj gölleri yenilenebilir enerji yatırımlarına açılacak. Teklife göre, göllerde güneş ve rüzgar santrallerinin kurulmasına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı karar verecek.

GES yatırımcıları tepkili
Yasa teklifine göre, 10 yıllık süresini bitiren lisanssız güneş ve rüzgar enerjisi tesisi sahipleri lisanslı üretime geçmek istemeleri halinde, Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizmasına ‘katkı bedeli’ ödemek zorunda kalacak. Gerekçede, lisanssız tesislerin sisteme dahil olması halinde lisanlı tesislerin çok üzerinde gelir sağlayacağı, kazancın eşitlenmesi için bu düzenlemenin yapılacağı ifade edildi.

Bu maddeyi eleştiren Güneş Enerji Santrali (GES) yatırımcıları, kendilerine haksızlık yapıldığı gerekçesiyle maddenin tekliften çıkarılması için başta AKP olmak üzere siyasi partilere başvuru yaptı.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/gollerin-enerji-yatirimina-acilmasi-endise-yaratti_201496.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!