Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Greenpeace'in "Nükleer Enerji Raporu"

Raporda, 30 yıldır nükleer santral kurulması planlanan Mersin Akkuyu ve Sinop ile Türkiye'nin ilk rüzgar yatırımlarının yapıldığı Bozcaada ve Çeşme yörelerinin geçirdiği dönüşümler karşılaştırıldı.

NTV
Greenpeace'in "Nükleer Enerji Raporu"

STRONG>Raporda, 30 yıldır nükleer santral kurulması planlanan Mersin Akkuyu ve Sinop ile Türkiye'nin ilk rüzgar yatırımlarının yapıldığı Bozcaada ve Çeşme yörelerinin geçirdiği dönüşümler karşılaştırıldı.

Greenpeace'in, nükleer enerji planlarının ve yenilenebilir enerji yatırımlarının yarattığı sosyo-ekonomik etkileri karşılaştıran raporunda, 30 yıldır nükleer santral kurulması planlanan Mersin Akkuyu ve Sinop ile Türkiye'nin ilk rüzgar yatırımlarının gerçekleştirildiği Bozcaada ve Çeşme yörelerinin geçirdiği dönüşümler karşılaştırıldı.

Yapılan analize göre, Bozcaada ve Çeşme, Türkiye'nin en hızlı büyüyen yöreleri, göç alan bu bölgelerde sürdürülebilir turizm gelişiyor. Sinop ve Akkuyu ise kalkınma yarışında geride kalıyor ve ''nükleer göç'' veriyor.

''Nükleersiz Türkiye'' kampanyası kapsamında İstanbul'da bulunan Greenpeace'nin sancak gemisi ''Rainbow Warrior''da düzenlenen basın toplantısında, Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Korol Diker, ''Nükleer Enerji: Sürdürülebilir Kalkınmanın Önünde Tehdit'' adlı raporu açıkladı.

Diker, Karadeniz Bölgesi'nin Çernobil felaketinden ciddi şekilde etkilendiğini ancak genel olarak Türkiye'de nükleer reaktör kurulması planlanan Mersin ve Sinop'un bu planlardan etkilendiğini, geri kaldığını, gelişemediğini belirtti.

Hem Sinop hem de Akkuyu'nun ciddi şekilde göç verdiğini, buna bir anlamda "nükleer göç'' de denilebileceğini ifade eden Diker, ''Bunun öncelikli sebebi, nükleer santral planlarının geleceklerini belirsizliğe itmesi ve bu tehdidin yerel halkı kaçırıyor olması. Bu alanlarda kurulması planlanan nükleer santraller, hem turizmin gelişmesinin hem tarımsal ilerlemeyi sağlayacak destek ve teşviklerin hem de yenilenebilir enerji yatırımlarının önüne geçmektedir'' dedi.

Bu bölgelerdeki nükleer santral planlarının Sinop ve Akkuyu'nun atılım yapmasını engellediğini, halkın üreticilikten çıkarak bir anlamda işsizler ordusuna dahil olduğunu savunan Diker, şunları kaydetti: ''Bu bölgeler aslında, Türkiye'nin rüzgar atlasında çok ciddi şekilde rüzgar potansiyeline sahip olduğu söylenen bölgeler. Bu sebeple, Çeşme ve Bozcaada'yı araştırmak istedik. Kalkınma süreci ve gelişme düzeyleri açısından bu dört bölgeyi karşılaştırdığımızda büyük farklılıklar ortaya çıkıyor.

Yenilenebilir enerji kullanımı ekonomik süreçte çok ciddi katkı sağlıyor bu bölgelere. Hem kültürel hem sosyal anlamda Bozcaada ve Çeşme'yi ciddi anlamda geliştiriyor. DPT rakamlarına göre de Bozcaada ve Çeşme, Türkiye'nin en hızlı gelişen bölgeleri.''
        
Rus Enerji Uzmanı Çuprov

Greenpeace Rusya'dan enerji uzmanı Vladimir Çuprov da Çernobil'in verdiği en önemli ve öncelikli derslerden birinin ''Rus nükleer endüstrisine güvenilemeyeceği'' olduğunu söyledi.

1983 yılında Çernobil reaktörlerinin güvenli olduğunun söylendiğini anlatan Çuprov, ''Çernobil felaketi sırasında da insanlara ne olduğunu ve etkilerini söylemeyerek yine yalan söylediler. Şu anda da bize yalan söylemeye devam ediyorlar'' dedi.

Rusya'daki 31 reaktörde her yıl 13 adet acil reaktör kapatma gerektiren olay olduğunun da söylenmediğini ifade eden Çuprov, şunları kaydetti:''Eğer Rusya, Türkiye'de iki reaktör kurarsa her yıl en az bir kere bu reaktörlerde acil kapatma yaşanacak. Bize ekonomik anlamda da yalan söylediler. Türkiye'de kilowat saat başına 21 cent maliyet olduğunu söylerken benzer bir projede Belarus'ta altı cent olduğunu söylediler. Bize her yıl hükümetten, Rus nükleer endüstrisinin 3 milyar dolarlık teşvik aldığını söylemeyerek de yalan söylediler. Rus nükleer endüstrisinin reaktörleri pazarda en pahalı teknoloji. Ne hükümete ne de endüstriye güvenebiliriz. Tamamen ahlak dışı davranıyorlar.''

Nükleer endüstrinin, Rusya'yı esir alarak, tehlikeli radyo aktif atıklarla tehdit ettiğini belirten Çuprov, ''Radyoaktif atıklar ve güvenlik sorununu çözmek adına hükümetten her yıl daha fazla para istemekteler. Rus nükleer endüstrisi buraya reaktör kurduğu anda Türkiye'de tonlarca radyoaktif atıkla karşı karşıya kalacaksınız'' dedi.

Kaptan Nicholls

Rainbow Warrior'un kaptanı Derek Nicholls da geminin, Greenpeace'nin üç gemisinden biri ve bayrak gemisi olduğunu, ilk ''Rainbow Warrior'' 1985'te batırıldıktan sonra bu geminin devreye girdiğini söyledi.

Greenpeace'nin şiddetsiz eylemler yoluyla kampanyalar yürüten uluslararası bir organizasyon olduğunu ve ''Rainbow Warrior''un bu kampanyalar kapsamında çok uzun süren nükleer mücadeleler verdiğini belirten Nicholls, Greenpeace olarak Sinop ve Mersin'de yaşayanlara destek vermekten memnun olacaklarını dile getirdi.

Gemide 13 farklı ulustan 15 kişinin bulunduğunu belirten Nicholls, ''Kampanyamızın başarılı olacağından eminim. Çünkü biz, çocuklarımıza yeşil ve temiz bir dünya bırakmak için çabalıyoruz'' dedi.
        
''Sinop’ta kanseri tanımayan aile kalmadı''

Sinop Çevre Platformu Temsilcisi Hale Oğuz da 26 Nisan 1986'da yaşanan Çernobil felaketiyle nükleer enerji santrallerinin ikinci yüzüyle tanıştıklarını, nükleer enerji santrallerinin anlatıldığı gibi masum olmadığını, kaza halinde ölümcül etkilerinin sınır tanımadığını ifade etti.

Son on yılda beş yakınını kanserden kaybettiğini anlatan Oğuz, ''Sinop'ta kanseri tanımayan aile kalmadı. Bizi idare edenlerin yalanları değişmedi. Şimdi nükleer satıcısı şirketlerle anlaşma yapmaya çalışıyorlar. Bize de 'Size aş, iş getirecek' diye yalan söylüyorlar. Oysa biz biliyoruz ki nükleer lobilere pazar açılacak ve rant elde etmek için yapılıyor bu planlar. Kimse bize evimizde yeni bir Çernobil kabul ettiremez'' diye konuştu.'Rainbow Warrior'', bu akşam Sinop'a gitmek üzere denize açılacak.

ETİKETLER: çevre
http://www.yapi.com.tr/haberler/greenpeacein-nukleer-enerji-raporu_78927.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!