Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

GYODER: Dipten Döndük

GYODER: Toparlanma 2010’da, Canlanma ise 2012’de

Türkiye gayrimenkul sektöründe önemli bir yere sahip Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER), düzenlediği basın toplantısıyla 2009 yılı gayrimenkul sektörünü değerlendirdi ve 2010 yılına dair beklentileri açıkladı. Toplantıda ayrıca sektörde önemli bir veri kaynağı olarak üç aylık dönemlerde yayımlanacak raporların ilki olan ve gayrimenkul

yapi.com.tr
GYODER: Toparlanma 2010’da, Canlanma ise 2012’de

Türkiye gayrimenkul sektöründe önemli bir yere sahip Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER), düzenlediği basın toplantısıyla 2009 yılı gayrimenkul sektörünü değerlendirdi ve 2010 yılına dair beklentileri açıkladı. Toplantıda ayrıca sektörde önemli bir veri kaynağı olarak üç aylık dönemlerde yayımlanacak raporların ilki olan ve gayrimenkul sektörünün tüm alt segmentleriyle birlikte irdelendiği 'Türkiye ve Dünya Gayrimenkul Sektör Raporu 3.Çeyrek, 2009' sunuldu.

2010 yılını bir toparlanma yılı olarak geçireceği beklenen Türkiye’nin 2009 yılında en fazla küçülen ülkeler arasında olduğunun  (IMF verilerine göre en fazla küçülen 17. ülke) belirtildiği raporda, bu yıl Türkiye’deki gayrimenkul projelerinde ve yatırımlarda yavaşlama, gayrimenkul taleplerinde azalma ve finansmanda daralmanın yanı sıra gayrimenkul değerlerinde ve yatırımlarında gerilemeye tanık olduğu da belirtildi.  GYODER, 2009’da daralan ekonominin, 2010’da yeniden büyümeye başlayacağını, ancak büyüme eğiliminin 2001 krizinden sonra yakalanan hızın (yıllık ortalama yüzde 6) altında olacağını öngörüyor. GYODER’e göre 2010-2014 dönemi yıllık ortalama büyüme oranı tahmini yüzde 4 civarında olacak.

Toplantıda konuşan GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Tanes, 2010 yılının dünyada ve Türkiye’de gayrimenkul piyasaları için normale dönme çabalarıyla geçeceği yönünde bir değerlendirmede bulunarak, "2010 yılında Türkiye gayrimenkul piyasasında sınırlı bir talep artışı, yatırımlarda ve arzda nispi bir yükseliş, stoklarda bir miktar azalış, fiyatlarda bir miktar hareketlenme bekliyoruz” dedi. Faizlerin düşmesi ve ekonomik faaliyetlerin bir miktar canlanmasıyla birlikte 2010 yılında bir toparlanma döneminin başlayacağını belirten Turgay Tanes, “Büyüme oranlarımız 2009 yılında ciddi bir biçimde daralmıştır. 2010’da ise yeni bir orta vadeli döneme gireceğiz. Ancak bu dönem sınırlı bir büyüme dönemidir. 2002-2008 dönemine göre daha düşük oranlarda büyümeye başlayacağız. Gerçek dengelerse ancak 2012’de kurulabilecektir” açıklamasında bulundu.

Tanes, şu bilgileri verdi: “Gayrimenkul sektörü, başta inşaat ve turizm olmak üzere, iş ve istihdam yaratan 250’den fazla alt sektör ile GSMH’ya katkıda ilk sıralarda yer almaktadır. Türkiye ekonomisinin bu krizi en az hasarla atlatabilmesi için sektörün desteklenmesi şarttır”. İç ve dış arz ve talebin birlikte gözetilmesi gereğinin altını çizen Tanes, “Ulusal konut politikalarını belirleyen, düzenleyen ve denetleyen ve piyasaları fonlayan kurumlar oluşturulmalı, yabancı yatırımcılar için dezavantajlı yatırım ortamları yaratmamaya özen gösterilmelidir” dedi. Tanes ayrıca, talep yönünde canlılık ve süreklilik için dar gelirlilerin konut kredisi faizlerine sübvansiyon uygulanması ve gayrimenkul yatırımlarının cazibesini düşüren yasal düzenlemelerden kaçınılması (örneğin, alım satım sözleşmelerinde damga vergisi uygulamaları) gibi önlemleri de vurguladı.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/gyoder-toparlanma-2010da-canlanma-ise-2012de_75188.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!