Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

İstanbul'a İkinci Tüpgeçit

Haydarpaşa’yı Turizm Bölgesi Yapacak Proje Onay Bekliyor

Boğaz Tüp Geçit Projesi’nin 2009 yılında hayata geçmesinin ardından Haydarpaşa Tren Garı ve limanı artık kullanılmayacak.

Zaman
Haydarpaşa’yı Turizm Bölgesi Yapacak Proje Onay Bekliyor

b>Boğaz Tüp Geçit Projesi’nin 2009 yılında hayata geçmesinin ardından Haydarpaşa Tren Garı ve limanı artık kullanılmayacak.

Bunların yerine ‘7 tepe İstanbul’dan esinlenerek bünyesinde 5 yıldızlı oteli de barındıran 7 gökdelen inşa edilecek. Komplekste sosyal tesisler, iş ve eğlence merkezleri, yat limanı, rezidanslar ve spor salonları yer alacak. Tasarıma, ‘nostalji treni’nin dahil edilmesi de planlanıyor.

5 ila 7 milyar dolar düzeyinde yatırım yapılmasının beklendiği ve ‘İstanbul-İstanbul’ ya da “kruvazör” ismini alması beklenen uluslararası projenin imarı nisan ayında hazırlandı. Proje, onaya sunulmak üzere Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’na gönderildi. 600 dönüm üzerine Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle hayata geçirilecek model için, Bayındırlık Bakanlığı’nın vereceği onayın ardından ihaleye çıkılacak. İhaleyi alacak firma için kompleksin işletme süresi 49 yıl olarak düşünülüyor. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), 49 yıl için kiraya vereceği taşınmazı karşısında, işletmeci firma ile iki alternatifli kira bedeli üzerinde duruyor. Birinci alternatif; gelir ortaklığı modeli. Buna göre, işletmeci firmanın elde ettiği gelirin bir kısmı demiryollarına aktarılacak. Ya da sabit bir kira bedeli belirlenecek.

İstanbul’da “Tüp Geçit” projesinden sonra en büyük ikinci yatırım olacak tasarımla, şehir adeta küçük bir Manhattan havasına bürünecek. “İstanbul İstanbul” modelinde New York’ta 11 Eylül saldırıları sonucu yıkılan ikiz kulelerin benzerlerinin de yer alacağı dünya ticaret merkezi oluşturulacak. Projenin hayata geçmesi için, geçtiğimiz 2004 yılında çıkartılan 5234 sayılı kanuna geçici bir madde eklendi. TCDD ’nin 300 dönümlük arazisi proje için yeterli gelmediği için, Hazine ve Demiryolları Limanlar ve Hava Meydanları (DLH) Genel Müdürlüğü’nün elindeki 300 dönümlük arsa da üzerindeki tüm yapılarla birlikte TCDD’ye bedelsiz devredildi. Devir konusunda yetkili kılınan Maliye Bakanlığı’nın yürüttüğü kamulaştırma sonrası, 300 dönüm olan arsa 600 dönüme çıkartıldı. Bu alanın değerlendirilmesinde tek yetkili Demiryolları olacak.

7 gökdelen yapılacak

İstanbul’un ulaşımını rahatlatması beklenen Boğaz Tüp Geçit Projesi, 4 yıl sonra hayata geçecek. Bu aşamadan sonra Haydarpaşa Tren Garı ve limanının da yer aldığı bölge ulaşımda kullanılmayacak. Buraya 7 gökdelenin yer alacağı dev kompleks inşa edilecek.

http://www.yapi.com.tr/haberler/haydarpasayi-turizm-bolgesi-yapacak-proje-onay-bekliyor_26217.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!