Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

Homeros Kavgası

Homeros İzmirli

‘‘Homeros Bornovalı değil Gaziemirli’ iddiasıyla başlayan tartışmada farklı yorumlardansonra taraflar, Homeros İzmirli’ görüşünde birleşti.

Hürriyet Ege
Homeros İzmirli

‘Homeros Bornovalı değil Gaziemirli’ iddiasıyla başlayan tartışmada farklı yorumlardansonra taraflar, Homeros İzmirli’ görüşünde birleşti.

Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol’un ortaya attığı, “Homeros Bornovalı değil, Gaziemirli. Homeros Vadisi yanlış yere yapıldı. Tarih kitapları, Homeros’un Meles Çayı kıyısında yaşadığını yazar. Meles Çayı’nın doğduğu yer de Gaziemir Çatalkaya’dır. Buna dayanarak Homeros’un Gaziemir’de yaşadığını söyleyebiliriz” iddiası, antik çağın en büyük ozanı Homeros’un yaşadığı yer ile ilgili tartışmaları yeniden gündeme getirdi. Konu ile ilgili farklı görüşler dile getirilse de, ortak kanı olarak “Homeros İzmirli” görüşü ortaya çıktı.

Biliminsanı tartışsın

Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır, Homeros’un İzmir’de yaşadığı yer ile ilgili tartışmaların kesin bir sonuç getirmeyeceğini söyledi. Bilimsel verilere dayanarak ve bilim insanlarının görüşlerini baz alarak hareket etmek gerektiğinin altını çizen Sındır “Bırakalım Homeros’un nerede yaşadığını bilimadamları konuşsun. Homeros, evrensel bir nitelik taşıyan büyük bir ozandır. Şahsi düşüncem İzmirli olduğu yönündedir. Bilim çevrelerinin görüşlerine dayanarak, -kesin olmamakla birlikte- Homeros’un şimdiki Bornova Çayı kıyısındaki mağaralarda yaşadığına kanaat getirdik. Sahiplenilmeye çalışılması güzel ancak ‘Bizim dediğimiz doğru, diğerleri yanlış’ demek doğru değil. Bizler, bilimsel doğrulara dayanarak konuşmalıyız. Homeros’un İzmir’de yaşadığı tüm dünya tarafından kabul edilirken, biz de ünlü ozanın İzmirli olduğunu savunmalıyız” dedi.

Uluslararası festival

Sındır, İzmir’de her ilçenin Homeros’u sahiplenmesinin doğal ve güzel olduğunu belirterek, “Nasreddin Hoca’ya da birçok il ve ilçe sahip çıkıyor. Homeros’a da Gaziemir sahip çıksın. Önemli olan, İzmirli olduğunun herkesçe kabul görmesidir. Bilim insanları da bu yönde düşünüyor. Biraz daha akılcı davranıp Homeros’u İzmir’in dört bir yanına yaymamız gerekir. Sonuçta o da bir insan, belki de kentin pek çok yerinde yaşamıştır. İzmirli olduğunu kabul edersek sorun kalmaz. Bornova belediyesi olarak, Homeros düşüncesini yaymak için geçtiğimiz ay bir panel düzenledik. Bu panelin konuşma metinlerini çok yakında kitap haline getireceğiz. Sonbahara doğru uluslararası bir sempozyum ile Homeros’un İzmir’de yaşadığını dünyaya duyuracağız. Yine 2010 sonunda Uluslararası Homeros Festivali düzenleyeceğiz. Hazırladığımız Zamana Yolculuk Projesi ile de Homeros’un yaşadığı varsayılan mağaların bulunduğu bölgedeki bir tapınakta Homeros’un yaşamını canlandıracağız” diye konuştu.

Vadi İzmir için Yapıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Bornova’da açılan Homeros Vadisi’nin yapıldığı dönemde Bornova Belediye Başkanı olan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Dr. Sırrı Aydoğan da Homeros’un İzmirli oluşunun ön plana çıkartılmasının daha doğru olacağını söyledi. Aydoğan “Homeros’un nerede yaşadığına dair tartışma içine girmek doğru değil. İzmirli olduğunu ön plana çıkartmalıyız. Bornova’da yapılan Homeros Vadisi yatırımı da tüm İzmir için yapılan ciddi bir yatırımdır” ifadesini kullandı.

Bir önceki dönem Buca Belediye Başkanı Cemil Şeboy da 2005 yılında, Homeros’un şiir yazdığı iddia edilen Buca Kızılçullu bölgesinde yer alan Tarihi Su Kemerleri yanındaki mağaralarda arkeolojik kazı ve araştırma yapılması amacıyla İl Kültür Müdürlüğü ile protokol imzalamıştı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/homeros-izmirli_78785.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!