Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Hükümet Duble Yolda Israrlı

Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen, hükümetin 15 bin kilometrelik duble yol (bölünmüş yol) projesi kapsamında, 2004'de hedeflenen 2 bin kilometr

Hürriyet
Hükümet Duble Yolda Israrlı

ayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen, hükümetin 15 bin kilometrelik duble yol (bölünmüş yol) projesi kapsamında, 2004'de hedeflenen 2 bin kilometre duble yolun yapımı için, 1.7 katrilyon lira ödeneğe ihtiyaç bulunduğunu söyledi.

Ergezen, hükümetin, Acil Eylem Planı'nın öncelikleri arasında yer alan 15 bin kilometre duble yol çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Bakan Ergezen, 2 bin kilometre duble yoldan Kırklareli, Antalya-Alanya, Ankara-Çorum-Samsun, Bozüyük-Mekece-Adapazarı yolları ile Karadeniz Sahil Yolu ve İzmir Çevre Yolu'nun yapımının öncelikliler arasında yer aldığını kaydetti. Bu yıl, müteahhitlerin yapacağı normal devlet yollarının dışında, yine müteahhit ve taşeron firmalarla müşterek 2 bin kilometre duble yol yapmayı hedeflediklerini belirten Ergezen, bunun için 1.7 katrilyon lira ödenek gerektiğini bildirdi.

2004 yılında, 2 bin kilometre duble yol ile yapımı devam eden otoyollar, devlet ve uluslararası yollar ile geçmiş yıllarda ihale edilen yolların yapımı için 5.5 katrilyon lira ödeneğe ihtiyaçları olduğunu belirten Ergezen, bu rakamın içinde müteahhitlerin ödenek ihtiyaçlarının da bulunduğunu söyledi.

KARADENİZ SAHİL YOLU

Ergezen, şu ana kadar sadece yüzde 52'si tamamlanan Karadeniz Sahil Yolu için de bu yıl 1.6 katrilyon lira ödenek verilmesi gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:

''Eğer bu sene Karadeniz Sahil Yolu için 1.6 katrilyon verilirse yol 2 yılda bitecek. Eğer verilmezse sürüncemede kalıp, devam edecek. Antalya-Alanya yolu için de gerekli ödenek verilmezse, o yol da sürüncemede kalmış olacak. Dolayısıyla bizim kendi 15 bin kilometre bölünmüş yol içinde, 2004 yılı için hedeflediğimiz 2 bin kilometrelik bölünmüş yol için talebimiz ayrı, müteahhitlerin taahhütlerinde olan işler için olması gereken ödenek talebimiz ayrı.''

Ergezen, Karadeniz Sahil Yolu için ayrıca müteahhitlerle ''yapacağınız işin karşılığında size arsa verelim, bu arsalar bedeli kadar bize yol yapmış olun'' teklifi götürdüklerini, bu kapsamda bölgedeki 21 firmayla görüştüklerini belirterek, firmaların teklife sıcak baktıklarını, böylelikle, en azından müteahhitlerin yapacağı işin yüzde 30-40'ının arsadan karşılanma şansı bulunduğunu söyledi.

''İMECE USULÜYLE 1250 KİLOMETRE YOLU ASFALTLAYACAĞIZ''

2003 yılı için hedefledikleri ve yapımı devam eden duble yol çalışmalarını da anlatan Ergezen, ''Ekim ayının sonuna kadar imece usulüyle 2003 yılı için hedeflediğimiz yaklaşık 1250 kilometre duble yolu asfaltlamış olacağız'' dedi.

Ergezen, ihale edilen 371 kilometre bölünmüş yolun da, bu yılın sonuna kadar teslim edileceğini belirterek, böylelikle bu yıl yaklaşık 1600 kilometre duble yolun milletin hizmetine sunulmuş olacağını kaydetti.

"Bu çok büyük bir hedef, 8 ay içinde... Türkiye'de 70-80 yılda yapılmış bölünmüş yolun uzunluğu 3 bin 850 kilometre, 8 ayda bizim yaptığımız yolun uzunluğu da yaklaşık 1600 kilometre'' diyen Ergezen, bu yollardan Eskişehir yolu ile Denizli-Aydın, Kırşehir-Kayseri, Bitlis-Tatvan ve Erzurum-Pasinler arasının yapımının tamamlandığını söyledi.

Ergezen, daha önceki hükümetlerce ihale edilen yollara da değinirken, yolların çoğunun projesinin bulunmadığını ve bu yolların bitmesi için 16-17 katrilyon lira para gerektiğini kaydederek, bugünkü ödenek birimlerine bakıldığında da 15 yıldan önce bu yolların bitmesinin mümkün olmadığını kaydetti.

YAPIMI DEVAM EDEN VE TAMAMLANAN DUBLE YOLLAR

Karayolları Genel Müdürlüğü'nce 2003 yılı için yapımı ihaleli olarak devam eden ve tamamlanan bölünmüş yol güzergahları şöyle:

1 Bölge: 22 kilometre
Babaeski Geçişi, Tekirdağ-Malkara Devlet Yolu, Keşan-İpsala Devletyolu.
2. Bölge: 144.5 kilometre
Aliağa-Ayvalık, Aydın-Muğla-Ortaca, İzmir-Manisa-Akhisar, Aydın-Nazilli-Horsunlu, Salihli-Ataşehir-Buldan, Ortaklar-Sazlıköy.
3. Bölge: 150.5 kilometre
Kulu ayrımı-Şereflikoçhisar-Aksaray (Aksaray-Ereğli) ayrımı, Kulu ayrımı-Şereflikoçhisar-Aksaray (Şereflikoçhisar-Aksaray) ayrımı, Konya-Ereğli, Konya-Karaman, Akşehir-Afyon, Konya-Aksaray.
4. Bölge: 163.8 kilometre
Nallıhan geçişi, Çayırhan geçişi, Sivrihisar-Eskişehir yolu, (Ankara-Kırıkkale ayrımı)-Keskin, Eskişehir-Söğüt, Kırıkkale-Çerikli, Ankara-İstanbul (Bolu Paşaköy Kavşağı-Abant Kavşağı arası), Gerede-Yeniçağ.
5. Bölge: 78.75 kilometre
Erdemli-Silifke-Taşucu yolu (Kocahasalı-Kumkuyu arası), Erdemli-Silifke-Taşucu yolu (Anamur çıkışı-Dragon Köprüsü arası), Erdemli-Silifke yolu (Kumkuyu-Kızkalesi arası), (Toprakkale-Nurdağı ayrımı)-Düziçi Yolu, Narlı-Pazarcık, Kahramanmaraş Çevre Yolu, Göksun-Elbistan Yolu, Topboğazı-Kırıkhan Yolu, Başpınar Kavşağı-OtoyolKavşağı arası.
6. Bölge: 198 kilometre
Kayseri-Kırşehir-Ankara, Kayseri-Niğde-Ulukışla (İncesu-Araplı arası), Kayseri-Niğde-Ulukışla (Çamardı-Niğde arası), Nevşehir-Aksaray(Nevşehir-Acıgöl), Yozgat-Sorgun-Akdağmadeni yolu, Kayseri-Pınarbaşı (Mazıkıran mevkii), Pınarbaşı-Tufanbeyli (Dokuzdolambaç mevkii)
7. Bölge: 83 kilometre
(Mecitözü-Turhal ayrımı)-Amasya, Ordu-Gölköy, (Çorum-Sungurlu ayrımı)-Alaca, Merzifon-Çorum, Kavak-Merzifon, Amasya il sınırı-Turhal-Tokat, (Amasya-Mecitözü ayrımı)-Tokat il sınırı, (Samsun-Çorum ayrımı)-Amasya (Suluova geçişi), Ordu-Ulubey.
8. Bölge: 66.5 kilometre
Elazığ-Malatya devlet yolu (Hankendi geçişi), Elazığ-Malatya Devlet yolu (Tırmanma şeridi sonu-Kuşsarayı ayrımı arası), Elazığ-Bingöl Devlet yolu (Kovancılar geçişi-Çakırkaş ayrımı arası), Malatya-Gölbaşı Devlet yolu (Havaalanı kavşağı ayrımı-Kayseri kavşağı arası), Belören Suarlı ayrımı, Bingöl-Elazığ Devlet yolu (Bingöl çıkışı ile Karlıova yol ayrımı arası), Malatya-Gölbaşı (Sürgü mevkii),Elazığ (Bingöl ayrımı-Sivrice ayrımı)
9. Bölge: 85 kilometre
Mardin-Kızıltepe, Diyarbakır-Mardin yolu, (Diyarbakır-Bismil ayrımı)-TRT kavşağı, Siirt-(Kozluk-Baykan) ayrımı, Diyarbakır-Ergani yolu (Diyarbakır-Eğil ayrımı arası)
11. Bölge: 40 kilometre
Van-Erciş, (Bitlis-Muş) ayrımı-Ahlat.
12. Bölge: 45 kilometre
Ağrı-Eleşkirt, Diyadin ayrımı-Doğubeyazıt, Erzurum-Pasinler-Horasan.
13. Bölge: 10 kilometre
Antalya-Kemer yolu, Antalya-Burdur-Keçiborlu ayrımı yolu.
14. bölge: 24 kilometre
Sivrihisar-Eskişehir-Boük-İnegöl yolu (Bozüyük-İnegöl-Bursa) Tufanköy-İnegöl arası, Sivrihisar-Eskişehir-Bozüyük-İnegöl yolu (Bozüyük-İnegöl-Bursa) İnegöl-Bozüyük arası, Sivrihisar-Eskişehir-Bozüyük-İnegöl yolu (Bozüyük-İnegöl-Bursa) Bozüyük-4. Bölge hududu arası, Afyon-Kütahya-Eskişehir (Kütahya-İnegöl-Bozüyük), Çanakkale-Ezine-Ayvacık-Küçükkuyu.
15. bölge: 67 kilometre
Bartın-Çaycuma(Devrek-Zonguldak) ayrımı, Zonguldak-(Bartın-Çaycuma) ayrımı-Devrek, Çankırı-Ankara, Kastamonu-Ilgaz, Kastamonu-Taşköprü-Boyabat Devlet yolu.
16. Bölge: 44 kilometre
Yıldızeli ayrımı, (Erzincan-Havaalanı) ayrımı-(Erzincan-Pülümür) ayrımı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/hukumet-duble-yolda-israrli_6404.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!