Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İDEP’in Amaçları ve Hedefleri




‘İklim Değişikliği Ulusal Eylem Planı’nın amaçları ve hedefleri kapsamında ‘Mevcut Durum’ değerlendirmesi kapsamında ele alınan bütün sektörler için ayrı ayrı amaç ve hedefler belirlenmiş.

Bu kapsamda, Enerji sektörü için tanımlanan amaçlar; enerji yoğunluğunun düşürülmesi, temiz enerjinin üretim ve kullanımdaki payının artırılması, temiz kömür teknolojileri ve verimlilik artırıcı önlemler uygulanarak elektrik üretiminde kömür kullanımından kaynaklanan sera gazı emisyonunun sınırlandırılması ve elektrik dağıtımında kayıp ve kaçakların azaltılması olarak ön plana çıkıyor.

Binalar için tanımlanan amaçlar; binalarda enerji verimliliğinin arttırılması, binalarda yenilenebilir enerji kullanımının artırılması, yerleşmelerden kaynaklanan sera gazı emisyonlarının sınırlandırılması olarak belirleniyor.

Sanayi sektörü için sıralanan amaçlar; sanayi sektöründe enerji verimliliğinin arttırılması, 2023 yılına kadar sanayi sektöründe üretilen GSYİH başına eşdeğer CO2 yoğunluğunun azaltılması, iklim değişikliği ile mücadeleye yönelik olarak sanayi sektörü kapasitesinin güçlendirilmesi.

Ulaştırma sektörü için belirlenen amaçlar; İntermodal taşımacılık sistemi geliştirilerek yük ve yolcu taşımacılığında ulaşım türlerinin dengeli kullanımının sağlanması, kentsel ulaşımın sürdürülebilir ulaşım ilkeleri doğrultusunda yeniden yapılandırılması, ulaşım sektöründe alternatif yakıt ve temiz araç teknolojilerinin kullanımının yaygınlaştırılması, ulaşım sektöründe enerji tüketiminde verimliliğin arttırılması, ulaşım sektöründe bilgi altyapısının geliştirilmesi olarak tanımlanıyor.

Atık konusu bağlamında etkin atık yönetiminin sağlanması tek bir amaç olarak ön plana çıkarken; Tarım kapsamında; tarım sektörünün yutak kapasitesini arttırmak, tarım sektöründen kaynaklanan sera gazı emisyonlarını sınırlandırmak ve tarım sektöründe bilgi altyapısını ve kapasiteyi geliştirmek ön plana çıkıyor.

Arazi Kullanım ve Ormancılık kapsamında ise; orman alanlarında tutulan karbon miktarını artırmak, ormansızlaşmayı ve orman zararlarını azaltmak ve orman, mera, tarım ve yerleşim gibi arazi kullanımları ve değişimlerinin iklim değişikliğini olumsuz yönde etkilemesini sınırlandırmak temel amaçlar olarak sıralanıyor.

Bu kapsamda sektörler arası ortak konular ayrı bir başlık olarak değerlendiriliyor ve amaç-hedefleri belirtiliyor. Ayrıca, ‘Uyum’ ayrı bir alt başlık olarak ele alınıyor ve bu kapsamında; su kaynakları yönetimi, tarım sektörü ve gıda güvencesi, ekosistem hizmetleri, biyolojik çeşitlilik ve ormancılık, doğal afet risk yönetimi, insan sağlığı, iklim değişikliğine uyum bağlamında sektörler arası ortak konulara dair amaç ve hedeflere yer veriliyor.


http://www.yapi.com.tr/haberler/idepin-amaclari-ve-hedefleri_96794.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!