Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İhale Yasasında 10 Delik

Hükümet, Kamu İhale Yasası'nda ana ilkelerle ve taahhütleriyle uyuşmayan değişiklikler yapıyor: Enerji, su, ulaştırma ve telekomünikasyondaki KİT'l

Radikal
İhale Yasasında 10 Delik

b>Hükümet, Kamu İhale Yasası'nda ana ilkelerle ve taahhütleriyle uyuşmayan değişiklikler yapıyor: Enerji, su, ulaştırma ve telekomünikasyondaki KİT'ler kapsam dışı. Emanet ve pazarlık usulleri de öne çıkarılıyor.

Hükümet, IMF'nin 'uygulamada görülen aksaklıklar olması halinde Dünya Bankası ve Avrupa Birliği ile uzlaşma ile değiştirilmesi' kaydı koyduğu Kamu İhale Yasası'nda, bu sözünün dışına çıktı. Meclis'te bugün görüşülmeye başlanacak değişiklik tasarısında, Dünya Bankası ve AB ile varılan uzlaşmaya aykırı 10 düzenlemeye yer verildi.
AKP'nin iktidara gelir gelmez değiştirmeye çalıştığı yasa, IMF'- nin itirazıyla uygulamada kaldı. Hükümet, Dünya Bankası, IMF ve Avrupa Birliği uzmanları ile yasanın kamu hizmetlerinin verilmesinde aksamaya yol açan hükümleri bir kez daha gözden geçirdi. Varılan uzlaşma çerçevesinde değişiklik yasa taslağı hazırlandı. Ancak, hükümet bu taslağa sistemin işleyişini, kamuda harcama disiplinini bozacak nitelikte 10 civarında ek düzenleme yerleştirdi. AKP hükümetinin bugün Bayındırlık Komisyonu'nda ele
alınacak yasa tasarısında, uzlaşmaya aykırı şu hükümler yer aldı:

KİT'LER KAPSAM DIŞI: Enerji, su, ulaştırma ve telekomünikasyon sektöründeki KİT'ler kapsam dışı kalıyor. Yasanın kamu denetimindeki ve kamu kaynağı kullanan kuruluşların harcamalarına ilişkin temel hükmü ile çelişti. KİT'lerin alımıyla ilgili düzenlemeye de yer verilmedi.

2 TRİLYONLUK SERBESTİ: KİT'ler ile kamunun sermayesinin yarıdan fazlasına sahip kuruluş ve birliklerin 2 trilyon lirayı aşmayan alımı kapsam dışı kaldı. Aynı şekilde, KİT ve kamu şirketlerinin doğrudan mal veya hizmet üretimi için yapacağı 2 trilyonu aşmayan alımlara da istisna geldi.

EMANET USUL: İhale sisteminin delinmesine yol açan emanet usul geri geldi. Böylece makine ve işgücünün idarece karşılandığı veya halk katkısı olan yapım işleri ihalesiz yapılabilecek. İdarelerin kurduğu veya ortak olduğu şirketler ihalelere katılabilecek. Bu hüküm de kamu ihalelerinin saydamlık, rekabet ilkelerine aykırılık oluşturuyor. Belediye şirketleri BİT'lerin kendi ihalelerine katılmasına olanak tanınıyor.

PAZARLIK USULÜ YAYGINLAŞTIRILIYOR: İdarelerin maliyeti 50 milyar Türk Lirası'na kadar olan mamul, mal, hizmet alımları ile yapım işleri, pazarlık usulü ile yapılabilecek. Böylece, İhale Yasası ile getirilen açık ihale ve istekliler arasında ihale usulü deliniyor ve pazarlık usulünün uygulamada temel ihale usulü olarak kullanımının önü açılıyor.

NOTERLER DEVRE DIŞI: İhale sözleşmelerinin notere tescili ve onayı zorunlu olmaktan çıkarılıyor, anlaşmazlıkların doğmasına yol açılıyor.

KURUM GELİRİNE TIRPAN: Kamu İhale Kurumu geliri azaltılarak, kurumun mali-idari özerkliği kaldırılıyor, Maliye Bakanlığı'na bağlı hale getiriliyor.

KISITLAMA DARALDI: Hakkında kamu davası açılma kararı verilen idare görevlilerinin yargılama sonuna kadar Kamu İhale Yasası kapsamına giren işlerde görev alması yasaklanırken, değişiklikle bu yasak sınırlanıyor.

İŞ ARTIŞI: Öngörülen değişiklikle, ihale bedellerinin yükseltilmesine yol açan iş artışı yeniden getiriliyor. Yüzde 10 ile yüzde 20 iş artışına olanak sağlanırken, birim fiyatlı yapım işlerinde Bakanlar Kurulu'na yüzde 40'a artırma yetkisi tanınıyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/ihale-yasasinda-10-delik_5140.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!