Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

İhracatta En Çok Dolar ve Avro Kullanıldı

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, bu yılın ilk 6 ayında ihracatın yüzde 46'sının dolar, yüzde 48'inin avro, yüzde 2,8'inin de TL cinsinden yapıldığını bildirdi.

yapi.com.tr / AA
İhracatta En Çok Dolar ve Avro Kullanıldı

p>Çağlayan, 'Döviz Türlerine Göre Dış Ticaret Çalışması'na ilişkin yaptığı açıklamada, TL bazında dış ticaret işlemlerinin arttığını ve bu artışın gerçekleşmesinde Türkiye ekonomisindeki istikrarın ve TL'nin güven vermesinin etkili olduğunu ifade etti.
    
Ülkelerin dış ticaret işlemlerinde tercih ettiği dövizler üzerinde bazı unsurların etkili olduğuna işaret ederek, ''Yapılan akademik çalışmalarda dış ticaret işlemlerinde endüstrinin özellikleri, bölgesel ticaret yapıları, uluslararası nitelikte geçerli para birimi olması, makroekonomik istikrar ve likidite tercihleri gibi farklı unsurların seçilen döviz üzerinde etkili olduğu görülmektedir'' değerlendirmesinde bulundu. Türkiye'nin, 2023 vizyonunda ilk 10 ekonomiden biri olma hedefi ile birlikte bölgesindeki dış ticaret işlemlerinde TL'nin de tercih edilecek bir para birimi olacağını belirten Çağlayan, geçen yıl ihracatta 186, ithalatta 127 ülke ve bölgeye, 2012'nin ilk yarısında da ihracatta 181, ithalatta 181 ülke ve bölgeye Türk Lirası ile işlem yapıldığını vurguladı.
    
Yılın ilk ayında ihracatın yüzde 46'sının dolar, yüzde 48'inin avro cinsinden, yüzde 2,8'inin de TL cinsinden yapıldığını bildiren Çağlayan, ''2012 yılı ilk yarısında Avro Bölgesi'nde yer almamasına karşın, avro bazında ihracatta yüzde 89 kullanım oranıyla Arjantin, yüzde 54 ile Cezayir dikkat çekmektedir'' ifadesini kullandı.
    
Bakan Çağlayan, 2012 yılının ilk 6 ayında 18 para birimi ile ihracat, 19 para birimi ile ithalat yapıldığını ve toplamda dış ticaretin 21 para birimi üzerinden gerçekleştiğini belirterek, 2012 yılında az da olsa Güney Afrika Randı üzerinden de ihracat gerçekleştirildiğini, BAE Drahmisi, Bulgar Levası ile yalnızca ihracat, İran Riyali, Kuveyt Dinarı, Romen Leyi ile de yalnızca ithalat yapıldığını kaydetti.

2011 yılında bulunmamasına karşın 2012 yılının ilk yarısında, Aruba, Burma, Cocos Adaları, Ekvator, Eritre, Kribati, Maldivler, Nikaragua, San Marino, Seyşeller gibi ülkelere/bölgelere Türk Lirası ile ihracat yapıldığını belirten Çağlayan, ''Buna karşın 2011'de bulunmamasına karşın 2012 yılının ilk yarısında Katar, Christmas Adaları, Bahreyn, Sudan, Libya, Etiyopya, Senegal, Umman, Lübnan, Sierra Leone gibi ülkelerden Türk Lirası ile ithalat yapılmıştır'' dedi.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
http://www.yapi.com.tr/haberler/ihracatta-en-cok-dolar-ve-avro-kullanildi_100273.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!