
İBB ve 40 Mega Kentten İklim...

Hükümete İklim Anlaşması için...

İklim Krizinin Virüsten Daha...

Kuzey Buz Denizi İlk Kez Ekim’de Donmadı

Sıcaklık Rekorları İklim Değişikliği...

Mısır'da Şaşırtan Köprü

Hava Kirliliği Azalsa da İklim...

Doğa Tahribatı Durmazsa Yeni...

Karbon Emisyonlarında Tarihi...

İklim Değişikliğinin Etkilediği...

“İklim Değişikliğine Karşı,...

Barselona “İklim Acil Durumu” İlan Etti

Yatırımlara İklim Değişikliği Damgası

Uluslararası İklim Fonu, Türkiye'yi...

İklim Değişikliği En Büyük...

AB, İklim Değişikliğiyle Mücadele...

“İklim Değişikliğiyle Mücadele...
İklim Umudu Salgın Sonrasına Kaldı
Koronavirüs iklim krizini gündemden düşürdü. Ancak uzmanlara göre salgından sonra iklim koruma politikalarının tekrar konuşulmaya başlanması oldukça yüksek bir ihtimal.

Patrick Graichen, Almanya'da sürdürülebilir enerjiye geçilmesi için faaliyet gösteren düşünce kuruluşu Agora Energiewende'de çalışan bir iklim uzmanı. Graichen'e göre, Mart sonunda Almanya’da “Koronavirüs salgını ve sıcak kış koşullarının etkisi, sera gazı emisyonunu 2019’e oranla en az 50 milyon ton CO2 azaltacak.” Almanya Çevre Bakanı Svenja Schulze’ye göre ülkesinin 2020'de iklim hedeflerini tutturacak olması iyi bir haber olsa da, iklim hedefleri için bu yeterli değil. Deutsche Welle Türkçe’den Jens Thurau’nun haberine göre; 2020 yılı sonunda, Almanya’nın yüzde 40’lık CO2 tasarrufu hedefini tutturması bekleniyor, hatta bu oranın yüzde 45’e ulaşması da mümkün. Bakan Schulze ise bu durumun bir defaya mahsus olabileceğini ifade ederek, iklim krizinin aciliyetinin azalmadığını vurguluyor. Schulze, DW’ye yaptığı açıklamada, “İklimi koruyacak şey ekonomik durgunluk değil. Bu durumun sürdürülebilir olması için yaşam biçimimizi değiştirmemiz gerekiyor.” diyor. "Yeni ekonomik modeller için fırsat var” Schulze, “Avrupa’da hala salgına karşı mücadele ediyoruz. Ancak çok uzak olmayan bir tarihte eski halimize dönebileceğimizi umuyorum. Dolayısıyla şimdiden hazırlanmak gerekiyor. Yeni ekonomik modeller geliştirmek için fırsatımız var.” diyor.
Salgın uçuş sayısını azaltır mı? Almanya merkezli çevre örgütü Germanwatch'un politika direktörü Christopher Bals, bu durumun uzun sürmeyeceğinin altını çiziyor. Bals’a göre “İklimi koruyan politikalar şu anda yanlış sebeplerle ve zor kullanılarak alınıyor. Yapısal olarak iklim krizini engellememize yardımcı olacak bir durum değil bu.” Ancak Bals, aynı zamanda, salgından sonraki süreçte insanların uçak kullanımının düşebileceğini de belirtiyor. “Hareketlilik her alanda azaldı. Üstelik hava trafiğinin salgından sonra da azalmaya devam edeceğini umuyorum. Çünkü insanlar artık video konferans aracılığıyla iletişim kurmanın mümkün olduğunu gördü.” Avrupa Yeşil Anlaşması’na devam Birçok Avrupalı siyasetçi, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in Avrupalı Yeşil Anlaşması önerisinin korona krizi ile geçerliliğini yitirdiğini söyleyen Çekya Başbakanı Andrej Babis ile farklı görüşte. Von der Leyen, önümüzdeki 10 yılda sürdürülebilir bir altyapı için 1 milyar dolarlık yatırım yapılmasını istiyor. Korona krizinin bu plana nasıl etki edeceği ise belirsizliğini koruyor. Haberin tamamına linkten ulaşılabilir. |