Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

"İklimlendirme Sektörü Yerlileşiyor"

DOSİDER Başkanı Vardan, “4 milyar dolarlık ihracat yapan bir sektörün temsilcileri olarak sektörümüz girdilerini ‘yerlileştirmek’ için çalışmalarımızı hızlandırdık” şeklinde konuştu.

yapı.com.tr
"İklimlendirme Sektörü Yerlileşiyor"

Doğal Gaz Cihazları Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (DOSİDER) ile T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında ‘Mükemmelliyet Merkezi’ mutabakat zaptı imzalandı. Dünya Gazetesi'nin haberine göre, DOSİDER Başkanı Ömer Cihad Vardan, “4 milyar dolarlık ihracat yapan bir sektörün temsilcileri olarak sektörümüz girdilerini ‘yerlileştirmek’ için çalışmalarımızı hızlandırdık” derken; T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Teknolojisi, lisansı, tasarımı, markası kendimize ait ürünler geliştirmek zorundayız. Üretimde bunu gerçekleştirmediğimiz sürece bu işin kaymağını başkaları yiyecek” dedi.

Doğal Gaz Cihazları Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (DOSİDER)’nin, Türkiye Cumhuriyeti Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın desteğiyle, hayata geçireceği AR-GE çalışması olan ‘Gaz Yakan Cihazlar Mükemmeliyet Merkezi’ projesinin mutabakat toplantısı Ankara’da yapıldı.

T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı makam toplantı salonunda, T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ve DOSİDER Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan’ın katılımlarıyla gerçekleştirilen ‘‘Gaz Yakan Cihazlar Mükemmeliyet Merkezi’ projesinin mutabakat toplantısının açılış konuşmasını yapan DOSİDER Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, öncelikle DOSİDER hakkında bilgi vererek, “Bizim sektörümüz ciddi anlamda teşkilatlanmış bir sektördür. İklimlendirme çatısı altında yaklaşık 4 milyar dolar ihracat yapıyoruz. 4 milyar dolarlık ihracat kalemi içinde kombi, kazan, radyatör, radyant ısıtma sistemleri ve daha birçok ekipman bulunuyor. Bugün bahse konu ekipmanlar içinde yaklaşık 2 milyona yakın bir kombi, 20-30 milyon metrekareye varan panel radyatör üretimi ve önemli sayıda kazan imalatından bahsediyoruz” diye konuştu.

"Standartlar değiştikçe ürünler de değişiyor"

Doğalgaz kullanımının yaygınlaşmasıyla beraber sektörün ciddi anlamda genişlediğinin ve faaliyet alanının ülkenin geneline yayıldığının altını çizen DOSİDER  Başkanı Ömer Cihad Vardan;  “Biz ülkemizin gelişmesine paralel olarak hizmet eden bir kurumuz. Zaman içinde ihracat yaptığımız özellikle Avrupa Birliği üyesi ülkelerde standartlar değişiyor. Daha verimli cihazların kullanılması gündeme geliyor. İhracatının yarısını Avrupa’ya yapan, onlarla iç içe olan, Avrupa Birliği’ne katılmayı hedefleyen bir ülkenin sektörü olarak; orada olan standartların hepsini ülkemizde görmeyi, uygulamayı arzu ediyor ve yapıyoruz” dedi.

Bu çerçevede de daha verimli cihazların kullanılmasına yönelik önümüzdeki günlerde uygulamaya geçecek olan yönetmelikler bulunduğuna değinen Doğal Gaz Cihazları Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (DOSİDER)  Başkanı Ömer Cihad Vardan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Yönetmelikler çerçevesinde gaz yakan cihazların girdilerinin tamamen yurtdışından ithali ve yahut ta bir kısmının burada yapılması söz konusu oldu. Bakanlığımızın katkılarıyla bu çerçevede bu ürünlerin yerlileştirilmesi düşünüldü. Ve ‘Gaz Yakan Cihazlar Mükemmeliyet Merkezi’ projesi gündeme geldi. Bugün imzalayacağımız protokol çerçevesinde ülkemizde bu ürünlerin bazı girdilerinin yerlileştirilmesi ve Türkiye’de yapılmasına yönelik olarak bir Mükemmeliyet Merkezi kurulması çalışmalarını başlatıyor olacağız.”

"İşin kaymağını başkası yiyor"

Sektörü yakından tanıdığını belirten T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık; “Türkiye gazlı ve doğalgazlı cihazlarda dünyanın sayılı üretim merkezlerinden biri haline geldi. Burada da diğer alanlarda olduğu gibi ciddi bir açığımız var. Evet üretiyoruz, ihraç ediyoruz, satıyoruz. Bunlar güzel ama üretimde katma değeri yüksek olan parçaların büyük bir kısmını ithal etmek durumunda kalıyoruz. Bunun için de hedefimiz teknolojisi, lisansı, tasarımı, markası kendimize ait olan ürünler yaparak bütün dünyaya katma değeri daha yüksek olan ürünler satmaktır. Bunu yapmak durumundayız” dedi.

Bakanlığın teknoloji geliştirme bölgeleri, Ar-Ge merkezleri ve diğer kanallarla araştırma geliştirme faaliyetleri desteklediğini vurgulayan T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık; “Bütün bu söylediğim yüksek teknolojili, tasarımlı, markalı, lisanslı ürünleri Ar-Ge siz üretme şansımız yok. Başkasının lisansıyla ürettiğimiz zaman da işin kaymağını başkası yiyor” dedi.


Bu noktada Ar-Ge merkezlerinin yanında sektördeki oyuncuları, Türkiye’nin birikimini, üniversiteleri, tecrübeleri bir araya getirecek bir Mükemmelliyet Merkezi’ni önemsediklerini belirten T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, şunları söyledi: “İnanıyorum ki gaz yakan cihazlar sektöründe de Türkiye artık önemli bir konuma gelecek. Katma değeri daha yüksek ürünler yapma imkanımız olacak. İhracat kilogram fiyatımız burada birkaç katına çıkacak. Bu son derece önemli. Üretim teknolojilerindeki gelişmeler nedeniyle maliyet azalırken verimlilik artacak. Enerjide ithalata bağımlı bir ülke olarak enerji verimliliği alanında bu Mükemmelliyet Merkezi’nin önemli bir işlev göreceğini düşünüyorum. Bu proje başarıya ulaşırsa hem sektör olarak sizler kazanırsınız, bu kalemde de ihracat yapan ülkemiz kazanır hem de Türkiye kendi teknolojisiyle kendi markasını, kendi tasarımını yapan bir ülke konumuna yükselmiş olduğu için vatandaşımız kazanır.”

Mutabakat zaptı imzalandı

Toplantının ardından Gaz Yakan Cihazlar Mükemmeliyet Merkezi’nin kurulmasıyla ilgili olarak DOSİDER ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında bir mutabakat zaptı imzalandı. Mutabakat zaptını Bakanlık adına Sanayi Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim Kılıçaslan, DOSİDER adına ise Yönetim Kurulu Başkan Vekili Dr. Celalettin Çelik  imzaladı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/iklimlendirme-sektoru-yerlilesiyor_137547.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!