Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

'İlber Hoca, Kavga Çıkarmaya Çalışıyor'

Tarih Vakfı Başkanı Bulutoğlu, kendilerini eleştiren Topkapı Sarayı Müdürü Prof. İlber Ortaylı'ya yanıt verdi: Kavga ortamı yaratarak gerçek sorunları unutturmaya çalışıyor.

Sabah Gazetesi
'İlber Hoca, Kavga Çıkarmaya Çalışıyor'

arih Vakfı Başkanı Bulutoğlu, kendilerini eleştiren Topkapı Sarayı Müdürü Prof. İlber Ortaylı'ya yanıt verdi: Kavga ortamı yaratarak gerçek sorunları unutturmaya çalışıyor.

Darphane-i Amire binasının durumuyla ilgili Topkapı Sarayı Müdürü tarihçi İlber Ortaylı'nın söylediklerine binayı kullanan Tarih Vakfı Başkanı Halim Bulutoğlu'ndan sert tepki geldi. Sabah muhabiri İrem Barutçu'nun, Topkapı Sarayı ile ilgili son günlerde ortaya atılan iddialara ilişkin sorularını yanıtlayan İlber Ortaylı, "Darphane- i Amire binası çöküyor, kimse kılını kıpırdatmıyor" demişti.

'10 ayda yeniledik'
Darphane-i Amire binasını 49 yıllığına kiralayan Tarih Vakfı Başkanı Halim Bulutoğlu ise, Müze Müdürü İlber Ortaylı'yı konuyu çarpıtmakla suçladı. Halim Bulutoğlu bu konuda Sabah'ın sorularını yanıtlayarak, "İlber Ortaylı göreve geldiğinden beri tek sorun Darphane-i Amire gibi davranıyor. Bir kavga ortamı yaratıp varolan sorunları unutturmak gibi bir yola başvuruyor" dedi.

İlber Ortaylı İrem Barutçu ile olan röportajında, Tarih Vakfı'nı Darphane-i Amire binasını tahrip etmekle de suçlayarak, "Bina çöküyor, tahrip ediyorlar binayı" demiş, binadan büyük rant sağlandığını da iddia etmişti. Tarih Vakfı başkanı Halim Bulutoğlu ise, Darphane-i Amire binasındaki sorunların vakfın burayı almasıyla başlamadığını ifade etti. Darphane-i Amire binasını aldıklarında, buranın 28 yıldır terkedilmiş çöplük içinde bir alan olduğunu söyleyen Başkan Halim Bulutoğlu, şunları söyledi.

"28 yıl boyunca metruk bir hurda çöplüğü olarak tutulmuş, binalarının çökmesine seyirci kalınmış olan Darphane, Tarih Vakfı'nın devralmasından itibaren 10 ay içinde bayındır hale getirilmiş ve sadece 1996'da 50.000 yerli ve yabancı ziyaretçinin İstanbul'a tarihsel bütünlüğü içinde tek bir mekânda ulaşması sağlanmıştır. Bugüne kadar önemli bölümü uluslararası nitelikte 600'ün üzerinde kültür sanat etkinliğine ev sahipliği yapan, toplam ziyaretçi sayısı bir milyonu aşan Darphane- Amire, İstanbul Müzesi'nin gelecekteki mekanı olarak tüm engellemelere rağmen kentin önemli kültür merkezlerinden biri haline gelmiştir."

İstanbul Müzesi 2010 yılına hazır
Darphane-i Amire binasını İstanbul Müzesi yapmak için devraldıklarını söyleyen Halim Bulutoğlu daha sonra açılan davalar nedeniyle bu projeye başlayamadıklarını belirtiyor. Kültür Bakanlığı'na bağlı koruma kurulunun Habitat sergileri nedeniyle açılan sergi düzenlemelerine itiraz ettiğini söyleyen Bulutoğlu, bu nedenle çeşitli davalar açıldığını belirterek, "Tarih Vakfı 1996-2003 yılları arasında binadaki yıkılmaya yönelik gelişmeleri düzenli şekilde belgeleyerek çökmeye karşı önlem içeren projeleri ile birlikte Koruma Kurulu'na sunmuş ama bir yanıt alamamıştır" diye konuştu.

Müzakereler üç yıl sürdü
Davayı kazandıktan sonra koruma kurulunun kararının kalkması için Kültür Bakanlığı ile görüşmelere başladıklarını vurgulayan Halim Bulutoğlu, "Üç yıldan fazla süren müzakerelerin sonunda 10 Ekim 2005 tarihinde Tarih Vakfı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında İstanbul Müzesi'nin birlikte kurulması ve Tarih Vakfı'nın bu amaçla desteklenmesi için bir protokol imzalanmıştır. Şimdi bu protokol ile, çevre müzelerle de işbirliği içinde İstanbul Müzesinin kuruluşuna yönelik çalışmalar hız kazanmıştır" diye konuştu. Halim Bulutoğlu, İstanbul Müzesi'ni kurma çalışmalarına başladıklarını ve müzenin 2010 yılında da tamamlanacağını söyledi.

Kazandığımız parayı yine darphaneye harcıyoruz
Darphane-i Amire'den elde edilen gelirin tamamen yine buranın korunması için harcandığını söyleyen Halim Bulutoğlu, ayrıca vakfın kaynaklarının da Darphane-i Amire için kullanıldığını söyleyerek, "1996 yıllarından başlamak üzere ilk bulunan ve toplamı 3.5 milyon dolar tutan kaynakları Darphane'nin rehabilitasyonu ve Habitat sergileri için kullanmıştır" diye konuştu. Darphane-i Amire'de yapılacak etkinlikler için son derece seçici davrandıklarını söyleyen Tarih Vakfı Müdürü Bulutoğlu, "Topkapı sarayında da benzer etkinlikler yapılıyor" şeklinde konuştu.

Ortaylı'ya yanıt verdi

Ortaylı: "Şehir müzesi kurmak gibi ham bir hayalle bu işe girmişler ama hiçbir şey kuramadılar."

- Bulutoğlu: 1995 yılında tapu kaydı yapılarak İstanbul Müzesi'nin kuruluşu için çalışmaya başladık. Ancak koruma kurullarının engellemesi ve açılan davalar nedeniyle başlayamadık. Müze 2010'a yetişecek.

Ortaylı: "Tarih Vakfı burayı rant kapısı olarak kullanıyor."

- Bulutoğlu: Tarih Vakfı kültürel etkinlikleri gelir getirici etkinlikler için kullanıyor. Oranın elektrik, su gibi masrafları var. Bunlar
o etkinlikleri yapan insanlarla paylaşılıyor. Buranın zaten astronomik fiatlarla kiraya verilmesi söz konusu değil.

Ortaylı: Dam çöktü yapmadılar.

- Bulutoğlu: Olay dört yıl önce yedi numaralı binada gerçekleşti. Ve vakfın bu konuda koruma kuruluna başvurusu olduğu halde, yanıt verilmemesinden ve hukuki süreçte karşılaşılan sorunlardan dolayı yapılamadı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/ilber-hoca-kavga-cikarmaya-calisiyor_46310.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!