Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
SONRAKİ HABER: Salda'da Kirlilik Alarmı

İliç’te Bakanlık Denetim Yapmamış, Suç Mühendislere Kalmış

İliç’teki facia ile ilgili tutuklanan mühendisler savcılık ifadelerinde bakanlığın denetime gelmediğini, denetlemeye gelen özel şirketin drone uçurarak denetim yaptığını söyledi.

yapi.com.tr
İliç’te Bakanlık Denetim Yapmamış, Suç Mühendislere Kalmış (Fotoğraf: AA)

Erzincan İliç’teki Çöpler Altın Madeninde 9 işçinin altında kaydığı toprak kayması nedeniyle tutuklananlardan Proses Mühendisi Kaan Murat Akpolat ve Jeoloji Mühendisi İzzettin Tekin’in savcılıkta verdikleri ifadeleri ortaya çıktı.

Evrensel’de yer alan habere göre; ifadelerde bakanlık tarafından denetime gelinmediği ve denetimlerin özel şirket tarafından 3 ayda bir madene gidilerek, ayda bir de drone uçurularak yapıldığı dikkat çekti. Akpolat da Tekin de sorumlunun kendileri olmadıklarını vurguladı.

“Bakanlıktan denetime geldiklerini görmedim”
2-3 aylık ara dönemlerde küçük boyutta çatlakların görüldüğü ve denetçi firma olan GRE firmasına bunların fotoğraflarının gönderildiğini söyleyen Proses Mühendisi Kaan Murat Akpolat, “Firma tarafından çatlakların kendi malzemesi ile harmanlanarak kapatılması hususunda tavsiye alınıyordu. Bu kapatılan çatlaklar doğal çatlaklardır. Daha önce böyle büyük çatlaklar görülmedi. GRE firması yaklaşık 3 ayda bir denetlemeye gelmektedir. Ben bakanlık tarafından denetim görmedim.” ifadelerine yer verdi.

Kaymadan önce sık sık toplantı aldıklarını ve alana giderek incelemelerde bulunduklarını söyleyen Akpolat, “Departman Sorumlusu Ali Riza Kalender, ben ve tanımadığım birisi alana çıktık. Ali Rıza Kalender alanı inceledi. Alanda yeni çalışmaların durması gerektiğini, inşaat işçilerinin çalışabileceğini, alanda oturma hareketi meydan geldiğini, bu yarıkların da çimento ile birlikte iş makineleriyle kapatılabileceğini söyledi. Ancak biz talimatı Murat Bayrakdar’dan alırız ve ona göre iş durdurması veya başka bir iş yaptırabiliriz. Biz bu toplantıda solüsyonun kesilmesi halinde nasıl yönetilebileceğini aktardık. Bu konuştuklarımızı Murat Bayrakdar’a söyledik. Murat Bayrakdar bunu lain’e soracağını ve kararı bize söyleyeceğini söyledi. Çok kısa süre sonra bize döndü ve solüsyonu kesin dedi, biz de solüsyonu kestik. Murat Bayrakdar, işçilere alanı boşaltma talimatı verdi. Böyle söyledikten 5-10 dk sonra kayma meydana geldi. Murat Bayrakdar bana alandan çatlak fotoğraflarını göndermemi istedi. Ben sadece Soysal Doğan ve İshak Demir’e liç 30’da fotoğraf çekmelerini söyledim. Ben, Elif Reyhan ve üç yabancı inceleme yapmak için en üst liç kotuna çıktık. Burada bulunduğumuz sırada toprak kaymaya başladı. Olay bu şekilde meydana geldi.” dedi.

“Benim çalıştığım alanın dışında!”
Jeoloji Mühendisi İzzettin Tekin ise ifadesinde, “Ben Anagold Madencilik AŞ’de jeoloji başmühendisi olarak 2022 mayıs ayından beri çalışmaktayım. 12.02.2024 tarihine kadar maden sahası bölümünde çalışmaktaydım, 12.02.2024 tarihinden sonra ise yeni oluşturulan jeoloji bölümünde çalışmaktayım. Sahada cevher kontrolü yapmak, geliştirme sondajlarını kontrol etme görevimiz vardır. Toprak altında kalan işçiler benim alt birimim değildir. Ben yığın liç alanıyla alakalı herhangi bir bilgiye sahip değilim. Çünkü benim çalıştığım alanın dışında bir alandır. Ben olay gününe kadar yığın liç çatlaklarıyla alakalı veya başka bir olayla alakalı tarafıma herhangi bir bilgi almadım. Ancak olay gününde radarı takip eden Jeoloji Mühendisi Berkay Mısır bana saat 08.15 sularında haber verdi. Yığın liç alanındaki çalışmanın ve sulamanın durdurulmasını tavsiye ettiler. Maden sahasına yönelik herhangi bir tavsiye gelmedi. Benim sorumlu olduğum maden sahası bölümünü MAPEK denetliyor diye biliyorum.” dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/ilicte-bakanlik-denetim-yapmamis-suc-muhendislere-kalmis_202035.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!