Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İMO'dan eşitlikçi, özgürlükçü ve demokratik Anayasa vurgusu




TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Harp imzasıyla yapılan açıklama şöyle:

Anayasalar, toplumsal yapının üzerine inşa edildiği en temel siyasal belgelerdir. Gerçek bir uzlaşıya dayanmayan anayasalar, toplumsal barışın sağlanmasının önündeki en önemli engellerden biri haline gelmektedir. İşte bu nedenle, 12 Eylül darbesinin ürünü olan 1982 Anayasası, son 30 yıldır yaşadığımız "siyasal kaosun" temel nedenidir. TMMOB örgütlülüğü ve Odamız 1982 Anayasası değişiklik paketi gündeme geldiği günden itibaren, gerek hazırlanış biçimine gerekse oluşturduğu siyasal düzene karşı eleştirisini ortaya koymayı başaran ender kurumlar arasındadır. 12 Eylül darbecilerinin yargılanması ve 12 Eylül Hukukunun bütün olarak ortadan kaldırılması talebi TMMOB örgütlülüğünün ve Odamızın son 30 yıldaki en öncelikli talepleri arasında yer almıştır.

Emek ve demokrasi güçlerinin eleştirilerinin odağında bulunan 1982 Anayasası‘nın yaklaşık üçte biri, bugüne kadar çeşitli gerekçelerle değiştirildi. Bu değişiklikler kimi alanlarda nispi demokratik iyileştirmeler sağlasa da, Anayasa‘nın toplumu tahakküm altında tutan, baskıcı ve antidemokratik özü korundu. Bu özü oluşturan neo-liberal ekonomi politikalar doğrultusundaki toplumsal yaşamın her alanına sirayet etmiş baskıcı anlayış son 30 yılımızı biçimlendiren en önemli etken oldu.

Bu çerçevede değişen egemenlik ilişkileri ve uluslararası güç ilişkilerinde yaşanan gelişmeler bugün anayasa değişikliğini dayatmaktadır. Bu anlamıyla, AKP tarafından "umut" olarak gösterilmeye çalışılan yeni anayasa değişikliği, 12 Eylül hukukundan bir kopuş değil, bu hukukun farklı bir biçimle sürdürülmesinden ibarettir. Açık ki Anayasa değişiklik paketi, 1982 Anayasası‘nın ömrünü uzatmaktan başka bir sonuç doğurmayacak, Türkiye‘nin asıl ihtiyacı olan eşitlikçi, özgürlükçü ve demokratik bir Anayasa doğrultusundaki talep, varlığını sürdürecektir.

İnşaat Mühendisleri Odası; birey hak ve özgürlüklerini odak noktasına alan, bireyi devlete karşı koruyan, evrensel insan hakları normlarını başat kabul eden, demokrasinin ve özgürlüklerin güvencesi olan, ülkemizin önemli sorunlarının çözümü doğrultusunda ilkesel yaklaşımın çerçevesini çizen bir Anayasa istemekte, toplumsal mutabakatla hazırlanacak bir Anayasa metnine ihtiyaç olduğunu bilmektedir. Ne yazık ki Anayasa değişiklik paketi bu hassasiyetle hazırlanmamış, bırakalım toplumun örgütlü kesimlerinin dâhil edileceği katılımcı bir süreci, TBMM‘de grubu bulunan partilerle bile ortaklaşma yoluna gidilmemiştir.

Değişiklik paketinin hazırlanma biçimi ve içeriği, AKP iktidarının niyetini sorgulamayı zorunlu kılmaktadır. Anayasa Değişiklik Paketi bütün olarak incelendiğinde görünen sonuç, paketin ülkenin hiçbir temel sorununun çözümünü içermediği, aksine sorunların asıl kaynağı olan 1982 Anayasası‘nın yeni bir tadilatla devamını sağladığıdır.

İnşaat Mühendisleri Odası, 1982 Anayasası‘nın bütün kurum ve kurallarıyla ortadan kaldırılmasını talep etmektedir. Çünkü ülkemizin ihtiyacı budur; 12 Eylül‘le asıl hesaplaşmanın yolu da buradan geçmektedir. 12 Eylül‘ün toplumumuzda yarattığı travma, "tadilatla" değil, "topyekun ortadan kaldırılmayla" iyileştirilebilir.

İnşaat Mühendisleri Odası 12 Eylül‘de yapılacak olan referandumda "Hayır" oyu kullanma çağrısında bulunmaktadır. Bizler bugüne kadar eşitlikçi, özgürlükçü ve demokratik bir Anayasa yapılması için var gücümüzle mücadele ettik. Bu mücadelemizi bundan sonra da sürdürmeye kararlıyız.


http://www.yapi.com.tr/haberler/imodan-esitlikci-ozgurlukcu-ve-demokratik-anayasa-vurgusu_96346.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!