Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

İMSAD: İnşaat Sektörü Küresel Krize İlk Tepkisini Veriyor

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği’nin (İMSAD) yayınladığı aylık inşaat sektörü değerlendirme raporunda inşaat sektörü rakamlarındaki negatife dönme eğilimi ele alındı.

yapi.com.tr
İMSAD: İnşaat Sektörü Küresel Krize İlk Tepkisini Veriyor

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği’nin (İMSAD) yayınladığı aylık inşaat sektörü değerlendirme raporunda inşaat sektörü rakamlarındaki negatife dönme eğilimi ele alındı. Bu ivme kaybında mevsimselliğin
önemli bir unsur olduğuna değinilen raporda, ancak bununla birlikte rakamlardan, küresel krizin etkilerinin de okunabildiği kaydedildi. Raporda, "Alt sektör bazında farklılaşmalar olsa da 2011’in son dönemine yönelik gelen sinyaller genel olarak olumsuzdur" denilerek, ekonomi yönetiminin cari fazla yaratan sektöre proaktif yaklaşarak destek vermesinin yerinde olacağı vurgulandı.

Rapordan bazı tespitler şöyle:

Diğer mineral ürünleri imalatında artış hızı 2009 yılının Kasım ayından beri ilk kez eksiye dönmüştür. Nitekim 2011 yılının Ocak ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 23,14’lük artış kaydeden sektör Şubat ayında yüzde 16,69’luk büyüme kaydettikten sonra ivme kaybetmeye başlamış ve son olarak Kasım ayında yüzde 3,98’lik düşüş göstermiştir. Sektördeki bu ivme kaybı, sektörün cari dengeye sağladığı olumlu katkının azalmasına neden
olmuştur.

Son açıklanan Kasım ayı rakamlarına göre ise ihracat düzeyi 1,41 milyar dolara gerilemiştir. Buna göre inşaat malzemesi sektörünün Kasım ayı verilerine göre ihracat 1,41 milyar dolar düzeyinde gerçekleşirken, ithalat 633 milyon dolar seviyesinde kalmıştır. Bunun sonucunda sektörün cari dengeye doğrudan olumlu katkısı 770 milyon dolar düzeyinde oluşmuştur. Yine Kasım ayında Türkiye’nin toplam ihracatının 11,11 milyar dolar düzeyinde oluştuğu düşünüldüğünde, sektörün ihracat içindeki payı ise yüzde 12,67’ye gerilemiştir.

Bu noktada global ölçekte meydana gelen krizin yarattığı olumsuz hava inşaat sektörü rakamlarında hissedilmeye başlanmıştır. Mevsimselliğin de etkili olduğu bu dilime yönelik negatif rakamların devam etmesi beklenmelidir.

ETİKETLER: ekonomi kurum
http://www.yapi.com.tr/haberler/imsad-insaat-sektoru-kuresel-krize-ilk-tepkisini-veriyor_90461.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!