Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

İnci 'Yıkılırken' Koruma Kurulu Üyesi de 'Oradaydı'

İnci Pastanesi'nin tahliyesi sırasında birçok antika eşya harap edilirken 1 No'lu Koruma Kurulu Üyesi ve 'restorasyon' projesini yürütecek Kamer İnşaat'ın avukatı da oradaydı. Avukat Özkan "10 saniye durup çıktım, kurul üyeliğimle alakası yok" dedi.

yapi.com.tr
İnci 'Yıkılırken' Koruma Kurulu Üyesi de 'Oradaydı'

İnci Pastanesi’nin içinde bulunduğu Serkildoryan kompleksinin kiracısı Kamer İnşaat, Emek Sineması’nın ‘yenilenerek’ 4. kata ‘taşınması’ projesinin de sahibi. 1. derece tarihi eser olan Serkildoryan binasının yıkılmayarak ‘restore edileceği’ söylenirken binanın içindeki en tarihi dükkanın neden bu şekilde tahliye edildiği muamma.

Radikal Gazetesi'nden Elif İnce'nin haberine göre, tahliye boyunca pastanede bulunan Mimarlar Odası Avukatı Can Atalay, Sabahaddin Özkan’ın sabahtan akşama kadar pastanede bulunduğunu belirterek “Bu kişinin sabah 09.00’dan akşam saatlerine kadar tahliye işlemlerine karıştığını biliyoruz. Bir kurul üyesinin nüfuzunu kullanarak böyle bir iş yapması utanç verici” dedi. 1 Numaralı Kurul, Beyoğlu ’nda görev yapmasa da avukat Atalay olayın etik dışı olduğunu savundu:

“Pastanenin 1944’ten kalma eşyalarının ve iç mekanın zarar görmemesi için söküm işlemlerinin uzman kişiler denetiminde yapılması gerektiğini söyledik. İcra memuru bunun üzerine ‘Burada bir kurul üyesi var, o bize hiçbir sakıncası olmadığını söyledi’ dedi. Daha sonra bu kişiyi icra memuruyla fısıldaşırken görünce kim olduğunu sordum, ‘Ben Avukat Sabahaddin Özkan’ dedi. Aynı zamanda kurul üyesi olduğunu da kabul etti. ‘Burada alacaklı vekili olarak nasıl işlem yaparsınız?’ diye sorunca ‘Beni mi yargılayacaksınız’ dedi ve koşarak dışarı kaçtı.”

Taksim Platformu’ndan Mimar Cem Tüzün ise kimliğini öğrenince Sabahaddin Özkan’ın fotoğrafını çektiğini, Özkan’ın ise zorla telefonunu almaya çalıştığını anlattı:

“Kapının önünde çok sayıda kişi bu fotoğrafı çektik. O sırada benim elimden fotograf çekmek için kullandığım cep telefonumu almaya çalıştı. Telefonumu belimin arka tarafına doğru saklamaya çalışınca bu kez iki eliyle yakama yapıştı. Gece 11:30’da icra zaptı tutulurken de oradaydı, beni görünce yine kaçtı. Kültür varlıklarımızı korusun diye görevlendirilen bu kişi İnci Pastanesi’nin vandal bir saldırıyla yok edilmesinin failleri arasındadır.”

‘Mobilyalarımızı odun yaptılar’

İnci Pastanesi’nin işletmecisi Musa Ateş de Özkan’ı simaen tanıdığını belirterek “Bilirkişi keşfe geldiğinde görmüştüm kendisini, hep ortalıklarda. Cuma günü ‘kimsin’ dediğimizde ‘vatandaşım’ dedi. Sonradan anladık ki kurul üyesiymiş. Kazmayla, kaba kuvvetle tarihi binayı yok ettiler, mobilyaları sobalık odun ettiler. Kırılan eşyalarımızı yazdık, suç duyurusunda bulunacağız” dedi.

Özkan: ‘10 saniye durup çıktım’

Radikal ’in ulaştığı Avukat Sabahaddin Özkan ise Kamer İnşaat’ın avukatı ve 1 No’lu Koruma Kurulu üyesi olduğunu kabul ederek tahliye sırasında ‘gözlemci’ olarak bulunduğunu belirtti. Özkan şöyle konuştu:

“Emek İnşaat’ın sözleşme imzalamış olduğu Kamer İnşaat’ın avukatıyım. Tahliye sorunu belki Emek İnşaat’ta gibi gözüküyor ama fiili olarak bizde. Ben de gözlemci olarak orada bulundum, kurul üyesi olarak bulunmadım. Kurul üyeliğimle alakası yok, orayı ilgilendirmez. Tahliyeye nezaret etmiş değilim. Bir arkadaşımız bir şey sormak için çağırmıştı. Orada bulunuşum 30-40 saniye bile değildir. Oysa projelerin tamamı kurullar tarafından, tahliye kararı da Yargıtay tarafından onanmış. Burası aslında yıkılma tehlikesi altında, iki üniversitenin raporu var her an yıkılacağına dair. İki yıldan beri her akşam yatıp kalkıp ‘İnşallah insanların üzerine yıkılmaz’ diyorum. İTÜ ’nün raporu var başka rapor da var.”

“Tarihi esere zarar verici bir işlem zaten yapılmış olursa ilk önce ben karşı çıkarım” diyen Özkan, “Mobilyalar ve dolaplar zarar görmedi mi?” sorumuza “Hiçbir şeyden haberim yok. İçeride 5-10 saniye kaldım sadece. Gizleyeceğim bir şey yok” diyerek cevap verdi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/inci-yikilirken-koruma-kurulu-uyesi-de-oradaydi_103345.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!