Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İNDER'in 'Yetki Belgeli Usta Eğitim Programı' 15 Şubat'ta Başlıyor

Yetki belgesine sahip usta açığını kapatmak konusunda ilk adımı atan İstanbul İnşaatçılar Derneği'nin (İNDER) Beşiktaş Kaymakamlığı, Beşiktaş İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Beşiktaş Halk Eğitim Merkezi'yle ortaklaşa düzenlediği 'Yetki Belgeli Usta Eğitim Programı' 15 Şubat'ta başlıyor. Program kapsamında 23 dalda eğitim verilecek.

yapi.com.tr
8 İNDER'in 'Yetki Belgeli Usta Eğitim Programı' 15 Şubat'ta Başlıyor

16 Aralık 2010 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan ve 01 Ocak 2012 tarihinden itibaren yürürlüğe giren yönetmelik gereği müteahhitlerin şantiyelerinde çalıştırdıkları ustalar için 'yetki belgesi' şartının aranması, inşaat sektöründe yeni bir hareketlilik yarattı. Ortaya çıkan eğitim programı açığını kapatmak için Beşiktaş Kaymakamlığı, Beşiktaş İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Beşiktaş Halk Eğitim Merkezi'yle bir protokol imzalayan İstanbul İnşaatçılar Derneği'nin (İNDER) düzenlediği 'Yetki Belgeli Usta Eğitim Programı', Beşiktaş Halk Eğitim Merkezi'nde düzenlenen toplantı ile tanıtıldı. Program kapsamında 23 dalda eğitim verilecek. İlk üç yılda 18 bin ustanın belgelendirilmesinin hedeflendiği eğitim programının kapsamı, ilerleyen aşamalarda sektörün ihtiyaçları doğrultusunda genişletilecek.

"Teşvik için sertifikalı ustalara yüzde 5 - 10 gibi bonus ödemeler yapılabilir"

Toplantıdan sonra www.yapi.com.tr'nin sorularını yanıtlayan İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, atalarımızdan gelen bir ustalık ananesi olduğunu anımsatarak, "Ancak, büyükşehirlerin fazla göç alması ve süratli bina yapılmasından dolayı yeterince kalifiye usta kalmadı. Böyle olunca da, herkes ustalığa soyundu ve malzemeler de kalitesiz kullanılmaya başlandı" dedi. Usta elden çıkmış bir işle acemi bir elden çıkan iş arasında ölüm riskinden milli servetin heba edilmesine kadar uzanan bir dizi önemli fark olduğuna işaret eden Durbakayım, ustalığın ne kadar önemli olduğunu şöyle açıkladı:



"Bugün demirin genel maliyet içindeki payı yüzde 8 - 9... Müteahhit burada demirden çalmıyor; ancak demir, gerektirdiği ustalıkla işlenmeyince felakete neden olabiliyor. Ayrıca büyük paralar harcanarak alınan pahalı malzemeler de, kötü ustalıkla heba oluyor. Bu da milli servetimizin harcanması anlamına geliyor".

Bu bağlamda düzenledikleri eğitimin öneminin altını çizen Durbakayım, sürecin zorunlu olacağı 2015'de yığılma olmadan sorunsuz bir geçiş için müteahhit firmalara ve ustalara düzenledikleri eğitim programına şimdiden katılma çağrısı yaptı. Uygulamanın teşvik edilmesi anlamında sertifikalı ustalara yüzde 5 - 10 gibi bonus ödemeler yapılabileceğini, İNDER üyesi firmalara bu yönde tavsiyelerde bulunacaklarını kaydeden Durbakayım, uygulamanın bir diğer artısının da sağlıklı bir veri tabanı yaratılması olacağını belirtti:

"Bugün İstanbul'da usta sayısı bazı kaynaklara göre 25, bazı kaynaklara göre ise 50 binlerde. Bu çalışmalar, usta stokunun da ne olduğunu netleştirecek; çünkü elinizde sertifika verdiğiniz, belgelendirdiğiniz ustaların kayıtları olacak".

36 - 360 saat arasında değişen sürelerde teorik eğitim

'Yetki Belgeli Usta Eğitim Programı' kapsamında eğitim alacak olan usta adayları, branşlarına göre 36 ile 360 saat arasında değişen sürelerde teorik eğitim alacaklar. Teorik eğitimler, Milli Eğitim Bakanlığı'nın mesleki eğitim müfredatı doğrultusunda oluşturulacak. Staj niteliğindeki pratik eğitimlerini ise İNDER ve MEB'in denetiminde, bağlı çalıştıkları şirketlerin şantiyelerinde tamamlayacak olan adaylar, program sonunda yapılacak sınavda başarılı olurlarsa yetki belgesi alabilecekler. Alınan yetki belgeleri, Türkiye'nin yanısıra uluslararası alanda da geçerli olacak.

Eğitim verilecek alanlar

* Alçı levha ve profil uygulama,
* Ahşap çatı,
* Betonarme kalıpları,
* Betonarme demircisi,
* Isı ve ses yalıtımcısı,
* Boru tesisatçısı,
* Boyacı,
* PVC doğrama,
* Alüminyum doğrama,
* Doğalgaz iç tesisat,
* Saç ve boru işçiliği,
* Demir doğrama,
* Alçı dekorasyon ve kartonpiyer,
* Betonarme kalıpçısı,
* Taş ve tuğla duvarcısı,
* Sıvacı,
* Alçı ve kartonpiyerci,
* Ahşap kaplama,
* Seramik karo kaplamacı,
* Sıhhi tesisat,
* Boru kaynakçılığı ve elektrik,
* Elektrik tesisatçısı,
* Parke işleme.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/inderin-yetki-belgeli-usta-egitim-programi-15-subatta-basliyor_90545.html

Read Comment Section
8 Yorum Yorum Yaz
  • inder gibi bir kuruluşun varlığından çok memnun kaldım. açmak istediğiniz mesleki kursların olmasıda bizi memnun etmiştir. ancak elektrik tesisatçılığı uzun bir eğitim ve hayati tehlike arz etiğinden kısa süreli kurslar çözüm değildir. çünkü mesleki ve teknik eğitim merkezleri üç yıl boyunca eğitim vererek ancak sınav sonucunda kalfalık belgesi almalarını sağlıyor. ustalık belgesi içinde 5 yıl sgk'lı çalıştıktan sonra ustalık sınavına tabi tutularak belge alması sağlanıyor. ustalık belgesi sahibi ustalarımız, istanbul elektrik teknisyenleri odası üyeleridirler. yaklaşık 11.000 üyesi ile hizmetinizdeler ve yetkilidirler. kendilerinden yetki belgesi istenmesi siz değerli kuruluşun üyelerinden ricamızdır. korsan elektrikçiye hayır! YANITLA
  • TC'de gurur verici gelişmeler oluyor. 01 Ocak 2012 tarihinden itibaren yürürlüğe giren yönetmelik gereği müteahhitlerin şantiyelerinde çalıştırdıkları ustalar için 'yetki belgesi' şartının aranması, inşaat sektöründe gerekli olan çağdaş büyük bir yenilik, tüm ilgileri ve yetkilileri kutlarız. Eğitimlerin faydalı ve herkesce izlenebilmesi için mesai saati dışında, hatta geceleri TRT-OKUL TV'de de (AÖF gibi) yayımlanmasında fayda vardır. Saygılarımla, Can RODOP - Makina Yüksek Mühendisi YANITLA
  • sayın beşiktaş kaymakamına ve h. e. müdürüne böyle bir işe kalkıştıkları için teşekkür ederim ama geç kalmış bir olay. yalnız bu ustaları böyle ciddi bir şekilde yetiştirecek eleman olduğunu sanmıyom. bu inşaat işlerinde sayın mütahit beylerinde işi yöneten mimar ve şantiye şefi görevi yapan mühendislerinde benim adamım olayı vardır. biz bu işleri yıllardır yaşadık, yetişmiş ustadan her türlü bilgiyi alır sonrada işin bitti der ve gönderir. sizlere bir örnek vereyim: denetim şirketleri neyi denetliyor, betonun başına gelir çünkü denetci orda. beton 300 dozda gelir, denetci alacagını aldıktan sonra beton yine mütahhidin istediği gibi. sayın yetkili bir inşaatın en önemli işi su yalıtımı, bunu yapmak temelde ve perdede, terasta mütahhide o kadar zor geliyorki kalıpcıya bir işçi bul yaptır diyor ve yapılmış olup iş bitiyor. böyle bir yerdeyiz, onun için inşallah başarırsınız ama benim adamım belgeli olursa yazık olur. karşılığını alamayan hiç bir usta ancak bu kadar iş yapar. sizlerden ricam su yalıtımcı ustalarda yetiştirin. saygılarımla YANITLA
  • inder'in böyle bir eğitimi verebileceğini düşünmüyorum. Önce müteahhitler kendilerini eğitimden geçirsinler. Kaçak yapı onlar, malzemeden ve işçilikten de anlamayan onlar, önce kendilerini egitsinler. saygılarımla, editör, KAÇAK YAPILARLA MÜCADELE BİRLİGİ www.kymb.org YANITLA
  • katılım ile ilgili bilgi edinmek istiyorum YANITLA
8 yorumdan 5 tanesi gösteriliyor.  1  |  2  |  DEVAMI
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!