Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İnşaat Faaliyetlerinde En Az Kaynak İş Gücüne Ayrılıyor

yapi.com.tr, Beylikdüzü Esenyurt bölgesinde, E-5 Karayolu üzerinde inşaa edilmekte olan Marmara Park Alışveriş Merkezi projesinde çalışan 11 işçinin kaldıkları çadırda çıkan yangın sonucu hayatlarını kaybetmesi sonucu yeniden gündeme gelen iş kazaları konusunu mimarlara sordu.

yapi.com.tr
İnşaat Faaliyetlerinde En Az Kaynak İş Gücüne Ayrılıyor

/p>

Kerem Erginoğlu: Kalifiye Ara Eleman Eksiğimiz Çok Fazla

Erginoğlu Çalışlar Mimarlık Kurucu Ortağı Kerem Erginoğlu, "Eğer doğru proje yönetim firmaları ve müteahhitlik firmalarıyla çalışıyorsanız, aslında bunlar hep göz önünde bulundurulan şeyler" dedi. İyi ve köklü kurumların olması gerektiğine vurgu yapan Erginoğlu, şunları söyledi:

"Türkiye’de çok trafik kazası oluyor, ama kaza yapanların çok azı ehliyetsizdir belki de; kurallara uymayınca bu kazalarla karşılaşıyoruz. Benzer durum, inşaat sektörü, tersaneler için de geçerli. Bunlar birbirine bağlı şeyler; bizim her şeyimiz iyi de o taraf kötü gibi bir durum söz konusu değil. Aynı gemideyiz, örneğin trafikte durum ne kadar iyiyse, inşaat sektöründeki güvenlik önlemleri de ancak o kadar iyi.

Aslında çok fazla kalifiye ara eleman eksiğimiz var. Mimarlar, mühendisler belli bir eğitimi alıyorlar (iş güvenliği konusunda ne kadar eğitim alıyorlar, o ayrı bir soru işareti); ama alt elemanların çoğu çok eğitimsiz. Herkes "ben sıvacıyım", "boyacıyım" vs diyebilir ve sadece onun lafına güvenerek o işi yaptırıyorsunuz. Bunların hepsinin bir standarda oturması; eğitimlerinin ve sertifikalarının olması lazım. Malzemelere çok rahatlıkla para harcıyoruz, ama o malzemeleri emanet ettiğimiz kişilere yeterince önem vermiyoruz. Böyle bir akılsızlık içindeyiz".

Cafer Bozkurt: Müteahhitlerimiz rekabeti, işçilik paralarını düşürerek yapmaya çalışıyorlar

Türkiye’de inşaat sektörü çok gelişti; gelişmiş toplumlardaki yüksek nitelikli yapıları yapar duruma geldik. Taşıyıcı sistem, altyapı, ince yapı, komünikasyon, yalıtım alanlarında çok kaliteli mallar üretiyoruz; iyi uygulama da yapıyoruz. Yalnız Türkiye’deki müteahhitler ve bu maliyet barometrelerini hazırlayan kişiler, bir faktörde çok gayrı ciddi davranıyorlar. Bu da insan emeği, ki mimarlık hizmeti, işçilikler de buna dahildir. Bunun sonucunda, işçileri de ciddiye almadıkları, değer vermedikleri, doğru standartları koymadıkları için, maalesef inşaatlarda o insanların çalışma şartları da olması gerektiği gibi planlanmıyor. Hiçbir gelişmiş toplumda o şartlarda insanlar çalıştırılmaz. Müteahhitlerimiz, rekabeti işçilik paralarını düşürerek yapmaya çalışıyorlar.

Adnan Kazmaoğlu: Mimari ekipler olarak, uyarılarda bulunuyoruz ve önlemlerin uygulanmasına çalışıyoruz

Bizim gerçekleştirdiğimiz projelerde de benzer sorunlar yaşadık. Yangın olmasa da, işçilerin düşmesine sebep olan hatalı kullanımlar oldu. Mimari ekipler olarak, uyarılarda bulunuyor ve önlemlerin uygulanmasına çalışıyoruz. Çalıştığımız müteahhitlik gruplarının çoğu bu konuda deneyimli ve nitelikli tedbirler de alıyorlar. Ustalarımız ve işçilerimiz de kahraman ruhu taşıyorlar; örneğin kemerini takmayabiliyorlar; bu nedenle de istenmeyen kazalar yaşanabiliyor. Uygulama süreci zayıf; bunlar daha iyi organize edilebilirse, sorunlar da azalır diye düşünüyorum.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
http://www.yapi.com.tr/haberler/insaat-faaliyetlerinde-en-az-kaynak-is-gucune-ayriliyor_96869.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!