Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi Yükselişini Sürdürdü

İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi, son dört aydır gösterdiği hızlı iyileşme ve artışı, haziranda da sürdürdü. Bileşik Endeks’te, geçen dört aydan farklı olarak alt endekslerden güven ve beklentilerde iyileşme görüldü.

yapi.com.tr
İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi Yükselişini Sürdürdü

İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi, son dört aydır gösterdiği hızlı iyileşme ve artışı, haziran ayında da sürdürerek yükselişini beşinci aya taşıdı.

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneğinden (Türkiye İMSAD) yapılan yazılı açıklamada İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi haziran ayı sonuçları paylaşıldı.

Son beş aydır artış gösteren ve geçen yılki seviyesine önemli ölçüde yaklaşan Bileşik Endeks’te, sektöre yönelik olumlu tespitler yer aldı. Nisan ve mayıs aylarında önemli ölçüde canlanan faaliyetler, haziran ayında ramazan ve bayram etkisi ile birlikte yavaşladı.

Haziranda bir önceki aya göre 0,39 puan artan Bileşik Endeks’te, geçen dört aydan farklı olarak, alt endekslerden güven ve beklentilerde iyileşme sürerken, Faaliyet Endeksi’nde gerileme yaşandı.

Çalışma günü sayısının azalması nedeniyle Faaliyet Endeksi 0,7 puan azaldı. Bununla birlikte faaliyetlerin orta vadeli dinamikleri güçlenmeye devam etti. Sonuç olarak, Haziran Faaliyet Endeksi, geçen yılın haziran ayı seviyesinin üzerine çıktı. Yurt içi satışlar, haziran ayında bir önceki aya göre geriledi ancak ihracat, eksik çalışma gününe rağmen artışını sürdürdü. Üretimde eksik çalışma günü nedeniyle gerileme görülürken, cirolarda da bir önceki aya göre zayıflama yaşandı. Tahsilat hızı artışı da mevsimsellik etkisi ile yeniden durağanlaştı.

Güven Endeksi toparlanmaya devam etti

Güven Endeksi haziran ayında kademeli ve sınırlı yükselişini beşinci aya taşıdı. Bu beş ay içinde en sınırlı artış haziran ayında gerçekleşti. Güven Endeksi’ndeki toparlanma hız kaybetmekle birlikte devam etti.

Haziran ayındaki faaliyetlerde sınırlı düşüşe rağmen orta vadeli dinamiklerin çalışmaya devam etmesi güven artışını da destekledi. Güven seviyesinin bir önceki aya göre 0,3 puan arttığı haziranda, güven seviyesi geçen yılın aynı ayının güven seviyesinin ise 3,6 puan altında kaldı. Türkiye ekonomisinin genel gidişatına ilişkin, uzun süre sonra başlayan güven artışı durağanlaştı.

İnşaat malzemeleri sanayisine yönelik güven ise toparlanmaya devam etti. Yurt içi pazarlarına yönelik güven haziran ayında durağanlaşırken, ihracat pazarlarına yönelik güven artışı sürdü. Güven unsurlarında süren toparlanmanın, önümüzdeki dönem için ümit verdiğinin belirtildiği raporda, iyileşmenin yavaşlamasına dikkat çekildi.

Beklenti Endeksi geçen yılki seviyeyi aştı

Beklenti Endeksi, haziran ayında en iyi performans gösteren alt endeks oldu. Mayıs ayında bir önceki aya göre 1,4 puan artan Beklenti Endeksi, geçen yılın aynı döneminin beklenti seviyesinin 1,9 puan üzerine çıktı.

Böylece beklentiler uzun süre sonra ilk kez geçen yılki seviyelerini aştı. Türkiye ekonomisine ilişkin beklentiler haziran ayında da artışını sürdürdü. Önümüzdeki üç aya ilişkin alınan yurt içi siparişleri, haziran ayında da önemli bir artış gösterdi. Aynı zamanda gelecek üç aya ilişkin ihracat siparişlerinde de hızlı artış sürdü.

Yurt içi ve yurt dışı siparişlerdeki artış beklentisine bağlı olarak önümüzdeki üç ayın üretim, yatırım ve istihdam beklentisinde de kuvvetli bir artış ortaya çıktı. Endekse göre, önümüzdeki üç aya ilişkin olarak özellikle faaliyetlerde kuvvetli toparlanma beklentisi sürüyor. Haziran ayında faaliyetlerdeki gerilemeye rağmen güven ve özellikle piyasa ve sipariş beklentilerindeki artış yaz ayları için ümit veriyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/insaat-malzemeleri-sanayi-bilesik-endeksi-yukselisini-surdurdu_160285.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!