Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

İnşaatın Ayak Sesleri

Türkiye’nin finans ve holdingler hariç, üretim, inşaat, hizmetler ve ticaret sektörlerinde en büyüklerini belirleyen Fortune 500 listesi açıklandı.

yapi.com.tr
İnşaatın Ayak Sesleri

Listenin bir numarası 10 yılda bir kez yerini kaybeden ama geri almayı da bilen Tüpraş oldu. İkincilik, ise Türkiye’nin enerji borsası Enerji Piyasaları İşletme AŞ’nin oldu. Üçüncü, OMV Petrol Ofisi. Ancak, listede dikkat çeken inşaat sektörü oldu. Fortune Türkiye dergisinin yaptığı açıklamaya göre, ihracatta üretimde yüzde 5.89, hizmetlerde yüzde 0.2 artış, ticarette yüzde 2 daralma olurken inşaatta yüzde 33.1 artış yakalandı. Yine aynı şekilde istihdamda da inşaat öne çıktı. Üretimde istihdam yüzde 3.47 azalırken, ticarette artış yüzde 2.4, hizmetlerde yüzde 9.43 oldu. İnşaattın istihdam artışı yüzde 14.79’u buldu. Bu durum listeyi de etkiledi ve en çok ihracat yapan ilk on şirket arasına Polimeks İnşaat ve Enka İnşaat girmeyi başardı. Diğer bir hızlı sektör ise enerji. Türkiye’nin ilk enerji borsasının ilk kez listeye girmesinin yanı sıra elektrik enerjisinin ticaret taahhütünden sorumlu kamu şirketi TETAŞ ilk onda yer aldı. Önümüzdeki yıllarda ise büyümenin sürmesiyle listenin zirvesine enerji şirketlerinin oturması bekleniyor.

Ancak ikinci olduk

Listede yer alan 500 şirketin toplam net satışları yüzde 9.4’lük artışla 930 milyar 885 milyon liraya yükseldi. 250.3 milyar lira satış gelirine sahip Fortune 500 Türkiye’nin ilk 10 şirketinin sektörel ağırlığı geleneği bozmayarak petrol ve enerji sektörü oldu. Listenin 500’üncü sırasında bulunan şirketin net satışı 315.1 milyon lirayı buldu. Net kârları yüzde 48.5 artarak 42 milyar 548 milyon liraya yükseldi. Esas faaliyet kârları yüzde 30.24 artışla 71 milyar 240 milyon liraya çıkarken, finansal giderleri yüzde 10.43 artışla 50 milyar 317 milyon lira oldu.

Merkez Bankası 2016 ortalama dolar kurunu 3.02 lirayı baz alarak yapılan hesaba göre, Fortune 500 Türkiye’nin toplam satışları 307.5 milyon dolar. Buna göre, Fortune 500 Türkiye şirketlerinin tamamı Fortune 500 ABD sıralamasına ancak ikinci sıradan girebiliyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/insaatin-ayak-sesleri_160084.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!