Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

İskan Kanunu'nda Değişiklik

İnşaat Sektör Kurulu Türkiye İstişare Toplantısı Sonuç Bildirgesi

Malatya'da düzenlenen toplantının sonuç bildirgesinde, ruhsat işlemlerinin özelleştirilmesi, imar durumu bilgisine her vatandaşın rahatlıkla ulaşabilmesi, İmar Kanunu'nun yoruma gerek kalmayacak şekilde yeniden düzenlenmesi, ruhsat başvuru evraklarının azaltılması ve yapı denetim hizmet bedelinin gelişmişlik düzeyine göre bölgesel katsayı

yapi.com.tr / AA
1 İnşaat Sektör Kurulu Türkiye İstişare Toplantısı Sonuç Bildirgesi

br />
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Uzun
    
Toplantı kapsamında düzenlenen 'İnşaat Sektöründe Ruhsat, Harçlar ve İskan Aşamalarında Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri' konulu panelde konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İrfan Uzun, Bakanlığı tanıtarak, çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi. Türkiye'de şehirlere doğru giderek artan insan akışının şehirlerde gecekondulaşma ve altyapı başta olmak üzere birçok sosyal sorunların oluşmasına sebebiyet verdiğini vurgulayan Uzun, altyapı ve şehirlerin de Türkiye'nin günümüzde geldiği noktaya getirilmesini hedeflediklerini vurguladı. Uzun, ''Yaşanabilir çevre, marka şehirler, kentsel dönüşüm uygulamaları, yapı stokunun iyileştirilmesi ve afete duyarlı bir Türkiye oluşturmak temel hedeflerimizdendir'' dedi.
    
Bakanlık olarak 'sürdürülebilir çevre ve yaşam kalitesi yüksek yerleşmeler' hedefine ulaşmak için çalışmalara başladıklarını kaydeden Uzun, güçlendirme ve rehabilitasyon ihtiyacı olan kentlere yeni finansman modelleri geliştireceklerini, sağlıksız yapılaşma bölgelerini planlı, nitelikli ve sağlıklı yerleşmelere dönüştüreceklerini anlattı.
Kentsel dönüşüm hakkında katılımcılara bilgi veren Uzun, bakanlıklarının kentsel dönüşüm uygulamalarına zaman kaybetmeden başladığını bildirdi. Yapı ruhsat ve yapı kullanma izniyle ilgili konularda katılımcıları bilgilendiren Uzun, hukuki açıdan yaşanan sorunlara da değindi. Uzun, katılımcılardan yaşadıkları sorunlara ilişkin mevzuat değişikliği taleplerinin kendilerine iletilmesini isteyerek, yapılacak çalışmalarda bunları değerlendireceklerini kaydetti.
    
''TOKİ pek çok zorlukla karşı karşıya kalıyor''
    
TOKİ Başkan Yardımcısı Dr. Ahmet Şahin de, inşaat sektörünün 2002 yılından beri hızla ilerleyemeye başladığını belirterek, bu yıldan günümüze kadar büyüme oranlarıyla ilgili bilgi verdi. İnşaat sektörünün Türk ekonomisindeki payının yüzde 30'lara, tarım dışı istihdamdaki payının ise yüzde 10'lara ulaştığını vurgulayan Şahin, sektöre ilişkin sorunların aşılmasında kamu ve özel sektör ile sivil toplum kuruluşlarının ortak gayret sarf etmesinin önemsediklerini ifade etti. TOKİ olarak 2003-2011 yılları arasında 516 bin konut sayısına ulaştıklarını bildiren Şahin, 2023 yılına kadar ikinci bir 500 bin konut hedefleri olduğunu kaydetti.

Bazı belediyelerin iskan harçlarında gelirlerini artırmak için belediye meclis kararıyla harç talep ettiklerini, bu taleplerin kanunsuz olduğunu vurgulayan Şahin, bu uygulamaların hem idarelerini hem de sektörü zor durumda bıraktığını söyledi. Belediyelerle yaşanan sorunları anlatan Şahin, TOKİ'nin pek çok zorlukla karşı karşıya kaldığını, bunun da konut sunum sürecini olumsuz etkilediğini belirtti. Konut sunumunda her kurumun verdiği desteği artırmalarını beklediklerini vurgulayan Şahin, ''TOKİ özellikle son 9 yılda hızlandırdığı uygulamaları ve geliştirdiği modellerle sektörde rekabet içinde olan bir yapı değil, yönlendirici, denetleyici ve eğitici bir sorumlulukla adeta bir şemsiye görevi görmekte ve ihtiyaç sahibi hedef kitlelerin talep ve ödeyebilirliklerini ön planda tutarak üretimde önemli bir rolü üstlenmiş durumdadır'' diye konuştu.
    
Kentsel yenileme programları çerçevesinde bugün itibariyle 169 projede toplam 232 bin 596 konutluk gecekondu dönüşüm çalışması yapıldığını, 134 bölgede de 63 bin 222 konutluk uygulama başlattıklarını bildiren Şahin, bunların 32 bin 33'ünün tamamlandığını söyledi. Şahin, amaçlarının Türkiye'deki konut sorununa çağdaş standartlarda çözüm üretmek olduğunu, ihtiyaç sahibi hedef kitlelere sağlıklı konut imkanı sağlamak olduğunu sözlerine ekledi.
    
''Ana muhalefet kentsel dönüşümle ilgili kara propaganda yapıyor''
    
Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara da, inşaat sektöründe çalışmaların şeffaflıkla yürütülmesinin önemine işaret etti. Kentsel dönüşümün ne denli önemli bir çalışma olduğunu vurgulayan Kara, ''Ama maalesef ana muhalefet partisi bunu büyük bir siyasi argüman haline getirerek, siyasete alet ederek kentsel dönüşümü fakirin elinden arsaların alınıp zengine peşkeş çekilecek diye bir kara propaganda yapıyor'' diye konuştu.

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/insaat-sektor-kurulu-turkiye-istisare-toplantisi-sonuc-bildirgesi_89864.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • katılıyorum başarılı çalışma olmuş. hatta şehircilik planlama tamamen belediyenin elinden kurtarılsın. malatya iline 10 dakika uzaktan bakmak belediye anlayışının nasıl olduğunu ifade eder. YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!