Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İnşaat Sektörü, 2011'de Yüzde 10 Büyüme Hedefliyor

Sekiz çeyrek üst üste küçülmenin ardından 2010'da büyümeye geçen inşaat sektörünün, 2011'de yüzde 10 büyüme yakalayacağı öngörülüyor. Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, sektörün yılın ilk 9 ayında yüzde 18'in üzerinde büyüme sağladığına işaret ederek, rakamın yüksekliğinde baz etkisinin kendini gösterdiğini, 2008 seviyelerine yeni

yapi.com.tr / AA
İnşaat Sektörü, 2011'de Yüzde 10 Büyüme Hedefliyor

BR>
''Orta ve Batı Afrika pazarlarına girme mücadelesi vereceğiz''

2011 hedef pazarlarına yönelik soru üzerine Eren, temel amaçlarının Türkiye'nin hakim pazarlarındaki payı ellerinde tutup, bunu mümkün olduğunca büyütebilmek olduğunu söyledi.

Eren, Türkiye'nin hakim olduğu pazarların büyük ölçüde komşu ülkelerden oluştuğunu kaydederek, bunların kuzeyde Rusya, doğuda Azerbaycan, Gürcistan ve Orta Asya ülkeleri, güneyde Ortadoğu, Kuzey Afrika ve biraz da Balkan ülkelerinden meydana geldiğini söyledi.

Söz konusu yapıda Türkiye'nin komşu ülke stratejisinin belirleyici olduğunu, oluşturacak yeni pazarların da yine dış siyasetteki açılıma paralel şekilleneceğini belirten Eren, Orta ve Batı Afrika pazarlarına girme mücadelesi vereceklerini belirtti.

''2011'de 20 milyar doları aşarız''

Eren, yurtdışı iş hacmi için 2010 öngörüsünün 20 milyar dolar civarında olduğu anımsatılarak, gerçekleşme tahmini ve 2011 hedefinin sorulması üzerine, bu yıl için rakamın krizin etkisiyle 20 milyar doların altında kalacağını söyledi. Eren, ''Ama ben 2011'de artık 20 milyar doların üstü, 2012'de 30 milyar dolara doğru bir gidişi yakalaması lazım meslektaşlarımızın diye düşünüyorum'' dedi.

Hem Türkiye hem de uluslararası pazar için olumlu bir tablo çizen Eren, ''Hem Türkiye'de hem dışarıda büyüme başladı görüntüsü var. Bu büyümede pazar paylarını artırmamız için yeterli deneyimimiz var, ülkelerde yeterli güven kazanmış durumdayız, onun için inşallah daha iyi olacak diye bekliyorum'' dedi.

İNTES Başkanı Koçoğlu: ''2011'de büyüme bekliyoruz''

İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı Şükrü Koçoğlu, inşaat sektörünün kendine has yapısı nedeniyle ekonomideki büyümeleri geriden takip ettiğini, küçülmelerden ise büyük bir hızla etkilendiğini belirterek, geçen yıl sektördeki daralmanın ilk çeyrekte yüzde 18,6, ikinci çeyrekte yüzde 21,1, üçüncü çeyrekte yüzde 18,3 ve son çeyrekte yüzde 6,6 olduğunu anımsattı.

Sektörün 2010'da 8 çeyrek üst üste küçülmenin ardından büyümeye geçtiğini ifade eden Koçoğlu, sırasıyla ilk çeyrekte yüzde 8, ikincide yüzde 21,9, üçüncüde yüzde 24,6 büyüme gösterdiğini söyledi.

Bu oranlarda, geçen yılki daralmanın yarattığı baz etkisinin de belirleyici olduğunu kaydeden Koçoğlu, büyümeyi sağlayan faktörlere ilişkin şunları söyledi:

''Büyümede özel sektör inşaat harcamaları ağırlıklı oldu. 2010 yılında konut sektöründe yaşanan hareketlilik sektörün büyüme performansında etkili oldu. Konut stokunun azalmasıyla yeni konut yatırımlarında canlanma gözlemlendi. Nitekim, 2010 yılının 9 ayında, önceki yılın aynı dönemine göre belediyeler tarafından verilen yapı ruhsatında yüzde 10,3 artış meydana geldi. Konut kredisi kullanan kişi sayısında da artışlar gözlendi. 2009 Haziran ayında konut kredisi kullanan kişi sayısı 64 bin 598 kişi iken 2010 Haziran'da sayı 107 bin 957 kişiye ulaştı.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
http://www.yapi.com.tr/haberler/insaat-sektoru-2011de-yuzde-10-buyume-hedefliyor_84836.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!