Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

''İnşaat Sektöründe Mühendislik ve Uzmanlık Ön Planda Olmalı''

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, inşaat sektöründe mühendislik ve uzmanlığın ön planda olması gerektiğini belirtti. Durbakayım, yaptığı yazılı açıklamada, deprem ve yapım yönetmeliklerine uygun, mühendislik bakış açısıyla proje inşa edilmesinin önemine dikkati çekti.

yapi.com.tr / AA
1 ''İnşaat Sektöründe Mühendislik ve Uzmanlık Ön Planda Olmalı''

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, inşaat sektöründe mühendislik ve uzmanlığın ön planda olması gerektiğini belirtti. Durbakayım, yaptığı yazılı açıklamada, deprem ve yapım yönetmeliklerine uygun, mühendislik bakış açısıyla proje inşa edilmesinin önemine dikkati çekti.
Konut projelendirme ve üretmenin bir mühendislik işi olduğunu ifade eden Durbakayım, mevcut yönetmelikleri uygulayacak, standartları tutturacak bir bilgi birikimine, eğitime sahip olmanın çok önemli olduğunu vurguladı.
    
Durbakayım, ''Mühendis olmadan da müteahhitlik yapılabilir, ama projelerin mutlaka mühendisler tarafından projelendirilmesi ve inşası gerekir'' dedi. Doğru konut projelerinin üretilmesinin bir mühendislik işi olduğunu ve uzman mühendisler tarafından mevcut deprem ve yapı denetim yönetmeliğine uygun, orijinal projeye sadık kalınarak inşa edilen projelerin sağlam ve güvenli yaşam alanları olduğunu belirten Durbakayım, şunları kaydetti:
    
''İNDER'in misyonlarından en önemlisi; inşaat mühendisliği bilgileri ile sağlam ve güvenli bina yapılması için yapı müteahhitlerine öncülük etmektir. Bugün istihdamın yüzde 7,5'i inşaat sektöründe ve vasıfsız işçi çalıştırılma oranı oldukça yüksek. Bu yüzden sertifikasız işçi çalıştırılmaması da bu bilincin yaygınlaştırılmasında son derece önem taşımaktadır. Türk inşaat sektörü uzun yıllardır bir çok teknik yönetmeliğe sahiptir ve bu yönetmelikler zaman zaman güncellenmektedir. Uzun yıllardır bu yönetmeliklere ve genel mühendislik disiplinine uygun tasarım ve inşaat yapan firmalarımız mevcuttur ve bu firmaların projeleri sapasağlam ayakta durmaktadır. Yapılması gereken bu yönetmeliklere uyumu daha sıkı denetlemek ve uymayanları cezalandırmaktır.''

Kentsel dönüşümün, yıpranmış eski yapıların boşaltılmasını ve burada yaşayan kişilerin daha güvenli evlerde oturmasını sağlamak için gerekli olduğunu vurgulayan Durbakayım, ''Deprem gerçeği ile daha hazırlıklı bir şekilde yüzleşmek için tüm ilgili resmi ve özel kurum ve kuruluşlara kanun ve yönetmeliklerde belirtildiği üzere görevler düşmektedir. Ancak tüketicinin de bu konuda artık daha bilinçli davranması gerekmektedir. Örneğin konut almak için seçimini yaparken, satış vaatlerine ve popülaritesine bakmaksızın projeyi kimin geliştirdiğine bakarak satın alması ve aldıktan sonra da projenin orijinal haline sadık kalması da son derece önemli bir husustur'' ifadelerini kullandı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/insaat-sektorunde-muhendislik-ve-uzmanlik-on-planda-olmali_89653.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • Söz ile söylenenler doğru, icraat da gerekli. Bunun için mühendis ve mimar odalarına çok ama çok önemli görevler düşmektedir. Odalar bayrak ele alıp bağırıp çağırarak bir iş yaptıklarını zanneder oldular. Bağırıp çağırmadan kanunun verdiği yetkileri tarafsızca ve halkımızın yararına olan şekilde tereddütsüz kullanmalıdırlar. Mühendisler ve mimarlar yetkilerini kullanırken hak edişlerini müteahhitten almamalıdır. Hak edişler maliye bakanlığında oluşturulacak bir birimce işin önemine göre evvelden tayin edilmiş cetvellere göre otomatik yapılmalıdır. YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!