Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

İMKON 1. Olağan Genel Kurulu Yapıldı

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu'nun (İMKON) 1. Olağan Genel Kurulu, Ankara JW Marriot Otel'de yapıldı. Genel Kurulda, sektörün sorunlarının en önemli sebebi, müteahhit meslek tanımının ve bir meslek odasının olmaması olarak gösterildi.

yapi.com.tr / AA
İMKON 1. Olağan Genel Kurulu Yapıldı

Genel Kurulda konuşan İMKON Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, Türkiye'nin 1950'lerden bu yana hızlı bir yapılaşma süreci içinde olduğunu, son yıllarda da köylerden kentlere yoğun göçlerin yaşandığını belirterek, bütün bunların çarpık yapılaşmayı da beraberinde getirdiğini söyledi. Son yıllarda meydana gelen depremlerin yıkıcı sonuçlarının plansız kentleşme gerçeğini su yüzüne çıkarttığını kaydeden Tellioğlu, Türkiye'de sağlıklı bir yapılaşma için 20 milyon binanın yıkılması gerektiğine işaret etti.
     
Sosyal konut diye lüks konut inşa edilmesi sektöre zarar veriyor

Tellioğlu, bu konuda hükumetin radikal bir karar aldığını ve kentsel dönüşüm projesini hayata geçirdiğini anımsatarak, ''Bu sağlıksız yapıları yapanların da aynı dönüşümden geçmesi gerekiyor. Sağlıksız yapıları inşa edenler ile tekrar bir kentsel dönüşüm projesini uygulamak anlamsız olur. Aynı kadrolarla yapıları yapmak sıkıntı getirebilecektir'' diye konuştu. Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) sosyal konut yapmasına karşı olmadıklarını ifade eden Tellioğlu, sosyal konut projesi adı altında lüks konut inşa etmenin sektöre zarar verdiğini dile getirdi.
     
Tellioğlu, müteahhitlerin ilk olarak 1970'de Müteahhit Odası kurulması taleplerini dile getirdiğini hatırlatarak, ancak bu girişimden çeşitli nedenlerle sonuç alınamadığına dikkati çekti. Sektörde yaşanan bir çok sorunun temel kaynağını bir müteahhit odası bulunmamasına bağlayan Tellioğlu, şunları kaydetti:

''Değerli Başbakanımıza seslenmek istiyorum; Bu sektörün sorunlarının en önemli sebebi müteahhit meslek tanımının ve odamızın olmamasıdır. Bu şekilde kentsel dönüşümün altından kalkmamız mümkün değil. İlk adımı hükümetin atması lazım. Sektörü statükoların elinden kurtarsın.''
    
''Sektörün ehil ellere emanet edilmesi gerekiyor''
    
Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu (TİMFED) Genel Başkan Yardımcısı Barış Aydın da kentsel dönüşümün başarılı olması için bu işin ehil ellere emanet edilmesi gerektiğini belirterek, ''Sektörde karnesiz çalışan 200 binin üzerinde müteahhit var. Müteahhitlik sektöründeki çürük elmalar, denetim yoluyla veya yeni yasalarla ayrıştırılmalı'' dedi. Devlet ile milletin el ele vererek, kimseyi mağdur etmeden bu projeyi dünyaya örnek olacak şekilde gerçekleştirmesi gerektiğini anlatan Aydın, inşaat sektörü ile ilgisi bulunmayan birçok kişinin müteahhitlik yapabildiğini, özel sektörde karnesiz çalışan müteahhit sayısının da 200 binin üzerinde olduğu kaydetti.

Aydın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ve odalardan sorumlu Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı başta olmak üzere tüm bakanlardan kayıtlı iş yapan meslektaşlarının ülke ekonomisinde hak ettiği yeri bulmaları konusunda destek beklediklerini, sektöre ilişkin yasal düzenlemelerin bir an önce yapılmasını arzuladıklarını sözlerine ekledi.

Yeni yönetim

Konuşmaların ardından tek listeyle gidilen İMKON 1. Olağan Genel Kurulu toplantısında, yeni yönetim kurulu üyeleri de belirlendi.

3 yıllığına seçilen ve Tahir Tellioğlu başkanlığındaki 27 kişilik listede, M. Rıdvan Köksüzer, Necip Nasır, Alaattin Çakır, Osman Köprülü, Barış Aydın, Cafer Acar, Nazmi Şahin, Abbas Demirbaş, Ömer Baki Yazıcı, Fehmi Güney, Bülent Saygılı, Engin Mandıralı, Sedat T. Gürsesli, Nuh Yükselgüngör, Mustafa Yavuz, Ali Aydın, Serar Zabun, M. Selim Durum, Tahsin Uzkurt, İsmail Kahraman, Mustafa Alkan, Ejder Karayılanoğlu, Seyfullah Demir, M. Sinan Bezirlioğlu, Hasan Ali Gümüş, Adil Eroğlu yer aldı. Denetleme kuruluna Arif Küçük, Ayhan Sulak, Ömer Kantar seçilirken; başkanlık divanı bir sonraki toplantıda belirlenecek.

http://www.yapi.com.tr/haberler/imkon-1-olagan-genel-kurulu-yapildi_103461.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın
Haftanın ürünü Roca Akıllı Duş

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!