Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

"İnşaat Sektöründe Yatırım Konusu Niteliksel Büyüme Olmak Zorunda''

Yapı Ürünleri Üreticileri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Güçlü, ''Sektörde artık yatırım konusu nicel büyüme değil, niteliksel büyüme olmak zorundadır'' dedi.

yapi.com.tr / AA
"İnşaat Sektöründe Yatırım Konusu Niteliksel Büyüme Olmak Zorunda'' Foto: Metin Pala (AA)

Yapı Ürünleri Üreticileri Federasyonu (YÜF) tarafından düzenlenen 'Türk Ekonomisi ve İnşaat Sektörü 2013 Beklentileri' konulu toplantıda konuşan Yapı Ürünleri Üreticileri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Güçlü, geçen 10 yılda Türkiye'de önemli bir büyüme hızının yakalandığını, inşaat sektörünün lokomotif özelliğinin net bir şekilde görüldüğünü kaydetti.

Yüksek büyüme hızlarının gerçekleştiği dönemlerde, inşaat sektörünün büyüme hızının daha da ileride olduğunu ifade eden Güçlü, şunları kaydetti:

''2012 yılında inşaat sektörü olarak çift haneli büyüme temposunu terk ettik. Ülkenin büyüme temposu düşerken, inşaat sektörünün bunun da altında büyümesi gerçekleşti. İnşaat sektörü ile çimento sektörünün büyüme hızları arasındaki net korelasyonu bunda da görüyoruz. Kasım ayı neticelerine baktığımızda çimento sektöründe büyüme hızının yüzde 2 civarında olduğunu tespit ediyoruz. Böyle bir tablo Türkiye'de sektörün büyümesini de beraberinde getiriyor. Sektörde artık yatırım konusu nicel büyüme değil, niteliksel büyüme olmak zorundadır. Avrupa'da sektör büyük bir çöküntü içinde. 2013'e dair umut, kentsel dönüşüm, yerel seçimler, alt yapı yatırımları gibi iyimser beklentiler var. Ama büyüme hızının yavaşlaması, konut sektöründe bazı sıkıntılı noktaların kendini göstermeye başlaması, katma değer vergisinin yarattığı tereddütler, 2013 ile ilgili olumsuz sayılabilecek noktalardır.''
    
''Yüzde 20'lik bir tasarruf sağlanabileceğini düşünüyoruz''
    
Güçlü, enerji tasarrufuna dönük yatırımlar yaptıklarını anlatarak, şunları kaydetti:

''Tasarruf çalışmalarını boyutlu yatırımlar haline dönüştürüyoruz. Bunlardan biri atık ısıdan enerji elde etmek ki çimento sektörü yaklaşık 6,5 milyar kilovatsaat tüketim yapıyor. Biz sektörde bu yatırımların tamamlanmasıyla yüzde 20'lik bir tasarruf sağlanabileceğini düşünüyoruz. Bu çok güzel yenilenebilir enerji demektir. Yenilenebilir enerji kalemlerine farklı tarifeler uygulandığını biliyoruz. Burada uygulanacak farklı tarife yapısı yatırımlara hız kazandıracaktır. Alternatif yakıtlar anlamında çimento sektörü öncü rol oynuyor. Bu konuda yapılacak düzenlemeler, belediyelerin atıklarını bu şekilde kullanıma yönlendirmesi de hem toplumsal sorun olan atık sorununa cevap verecek hem de sektörün alternatif enerji ihtiyacının karşılayacaktır.''

http://www.yapi.com.tr/haberler/insaat-sektorunde-yatirim-konusu-niteliksel-buyume-olmak-zorunda_104207.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!