Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

İnşaat Sektörünün İlk Çeyrekte İhracatı Yüzde 13,8 Arttı

İnşaat sektörünün ihracatı yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,8 oranında artarak 4,78 milyar dolara yükseldi.

yapi.com.tr / AA
İnşaat Sektörünün İlk Çeyrekte İhracatı Yüzde 13,8 Arttı

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği'nin (İMSAD) yayımladığı Temmuz Ayı İnşaat Sektörü Değerlendirme Raporu'nda, 2012 yılının ilk çeyreğinde ekonomik aktivitede meydana gelen yavaşlama sonucunda Türkiye'nin gelişme hızı yüzde 3,2'de kalırken, inşaat sektörünün gelişiminin bu oranın altında yüzde 2,8 düzeyinde gerçekleşti.

Ekonomideki olumsuz havaya bağlı olarak yatırımların ötelendiği belirtilen raporda, şu ifadelere yer verildi:

''GSYH'nin harcamalar ayağına bakıldığında kamu sektörünün inşaat yatırımlarının artış göstermediği görülürken, özel sektörün inşaat yatırımlarındaki artışının ise yüzde 3,1'de kaldığı görülmektedir. Buna göre 2011 yılında iki çeyrekte yüzde 20'nin üstünde artış gösteren özel sektör yatırımlarında, 2012 yılının ilk çeyreğinde ciddi bir daralma meydana gelmiştir. 2012 yılının ilk çeyreğinde içeride yatırım ve tüketimde meydana gelen yavaşlamanın ihracatta etkili olmadığı görülmektedir. Mal ve hizmet ihracatında meydana gelen gelişim bu dönemde yüzde 13,2 düzeyinde oluşmuştur. Bu rakama paralel olarak inşaat sektörünün ihracat verileri de olumlu bir tablo ortaya koymaktadır. Buna göre 2011 yılının ilk çeyreğinde 4,2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirilirken 2012 yılının ilk çeyreğinde 4,78 milyar dolarlık ihracat oluşmuştur. Bu rakamlara göre 2011 yılının aynı dönemine göre ihracatta yüzde 13,8'lik artış kaydedilmiştir. Aynı dönemde sektörün ithalat rakamı 1,82 milyar dolar ile geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,5'lik gerileme kaydetmiştir.''

İnşaatın cari dengeye katkısı...

Buna bağlı olarak yılın ilk çeyreğinde inşaat sektörünün cari dengeye doğrudan pozitif katkısının 2,96 milyar dolar olduğu ifade edilen açıklamada, ihracatta yakalanan başarıda pazar çeşitlendirmeye yönelik çalışmaların etkili olduğu dile getirildi.

İnşaat sektörünün gelişiminde önemli paya sahip olan Irak'a yapılan ihracatın önemli pay tuttuğu vurgulanan açıklamada, inşaat sektörünün genel ihracat içindeki payı yüzde 13 düzeyinde seyrettiğinin altı çizildi.

İnşaat sektörünün dış ticaret rakamlarında dikkat çekici bir diğer unsurun ise ihracatın ithalatı karşılama oranı olduğu bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Sektörde bu oran son yıllarda yüzde 230 ile yüzde 260 arasında seyrederek ülke ekonomisinin cari açık sorununu azaltıcı yönde ciddi bir katkı yapmaktadır. Önümüzdeki dönemde sektörün ihracat odaklı büyümesine ek olarak içeride arka arkaya çıkan 2B, kentsel dönüşüm ve yabancılara gayrimenkul yasaları neticesinde meydana gelecek olan talebe bağlı olarak daha pozitif bir seyrin etkili olduğu görülebilecektir. Bu noktada sektörün pazar çeşitliliği konusuna ağırlık vermesi özellikle sorunlu gelişmiş ülke ekonomilerine alternatif oluşturması kritik önem arz etmektedir.''

http://www.yapi.com.tr/haberler/insaat-sektorunun-ilk-ceyrekte-ihracati-yuzde-13-8-artti_100724.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!