Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İnşaat Sanayisinde İhracat ve Hedefler ile Yeni TTK'nın Getirdikleri

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği'nin (İMSAD) düzenlediği 'İnşaat Sanayisinde İhracat ve Hedefler ile Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun (TTK) Getirdikleri' toplantısında, son ekonomik veriler çerçevesinde inşaat sanayinin ihracat rakamları tartışıldı.

yapi.com.tr / AA
İnşaat Sanayisinde İhracat ve Hedefler ile Yeni TTK'nın Getirdikleri

p>Toplantıda konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye'nin ihracat rakamları ile ihracat potansiyelinin arttığı ülke ve bölgeler hakkında bilgi verdi. Büyükekşi, Arap Baharının yaşandığı ülkelere yapılan ihracatın, olaylar öncesi seviyelerine yaklaştığını vurguladı. Ortadoğu ülkelerine yönelik ihracat artışına değinen Büyükekşi, ''2013 yılında Irak, Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı birinci ülke haline gelebilir'' dedi.
    
2023 ihracat stratejisinde hedef alınan 500 milyar dolar ihracata ulaşmak için üretimi arttıracaklarını belirten Büyükekşi, ''Bundan sonraki hedefimiz bu hedefi tüm ulusa maledebilmek. Yurt içi ve yurt dışında yaptığımız tüm toplantılarda en üst düzeyden en alt düzeye kadar 2023 hedeflerimizi anlatıp, bir farkındalık oluşturmak istiyoruz. TİM bünyesindeki her sektörün bağımsız yaptığı çalışmada 2023'e ilişkin ihracat rakamı 545 milyar dolar çıktı. Sektörlerimizin 2023 ihracat hedefiyle ilgili yaptığı çalışma sonunda hedef rakamı 545 milyar dolar çıktı'' diye konuştu.
    
Yeni yatırım teşvikleri sayesinde 2023 yılı ihracat hedefine tüm sektörlerin desteğiyle ulaşacaklarını anlatan Büyükekşi, ''İnşaat sektörü, gerek yurt içi üretim gerekse de ortaya koyduğu ihracat hacmi açısından Türkiye ekonomisi için büyük önem taşıyor. 2023 ihracat hedefine doğru ilerlediğimiz bu yolda, inşaat sektörümüzün de gerekli katkıyı vereceğine inanıyorum'' şeklinde konuştu.
   
''Suriye'ye ihracatta yüzde 65 seviyelerinde düşüş var''
   
AA muhabirinin Suriye ticaretine ilişkin sorusunu da yanıtlayan Büyükekşi, ''Suriye'ye yapılan ihracatımızda yüzde 65 seviyelerinde düşüş var. Türkiye insani düşünmese, yani elektrik vermeyi kesse Suriye'ye ihracatımız yüzde 90 seviyelerine düşer. Biz şu an sadece insani durumu düşünüyoruz. İnanıyoruz ki karışıklıklar sonrası Suriye, diğer Orta doğu ülkeleri gibi büyük ihraç pazarlarımızdan biri olacak'' öngörüsünde bulundu.
   
''Çimento, seramik, sağlık gereçlerinde Avrupa birincisiyiz''
   
2012 ihracat rakamları hakkında bilgi veren İMSAD Başkanı Hüseyin Bilmaç da, ''İnşaat malzemesi ihracatında, 2012 yılı ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,8'lik bir artış kaydedildi. İnşaat malzemesi ihracatında Mayıs 2012'de, Mart 2012'den sonra 17 aylık dönemde ikinci yüksek performans 1 milyar 710 milyon dolar ile yakalandı. İhracatın ithalata oranı ise yine aynı ayda yüzde 230 seviyesinde gerçekleşti'' dedi. Sektör olarak 2011 yılını yüzde 11,2 büyüme oranı ile ikinci sırada tamamladıklarını hatırlatan Bilmaç, ''Sektörümüz çimentoda, seramik, sağlık gereçlerinde Avrupa'da birinci; demir-çelik ve gaz-betonda ikinci; seramik, plastik, profil, hazır betonda üçüncü sırada. Hükümetin hedeflediği yüzde 4 ekonomik büyüme ortamında, inşaat sektörümüzün, 2012 yılında yüzde 7 ile yüzde 8 oranında büyüyeceğini öngörüyoruz'' değerlendirmesinde bulundu.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/insaat-sanayisinde-ihracat-ve-hedefler-ile-yeni-ttknin-getirdikleri_100792.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!