Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

İnşaatla Zeytinburnu'ndan Barcelona Yaratacaklar!

Marmaray, Avrasya Tüneli ile ulaşım avantajı sağlayan Zeytinburnu'nda, Kazlıçeşme sahil bandında başlayan dönüşümle birlikte gayrimenkul fiyatları da artıyor.

yapi.com.tr
İnşaatla Zeytinburnu'ndan Barcelona Yaratacaklar!

Dünya Gazetesi'nden Leyla İlhan'ın haberine göre, İstanbul'un Zeytinburnu ilçesi hem metro yatırımları hem de kıyı şeridinin yapılaşmaya açılmasıyla gayrimenkulde yatırımcılara fırsat sunacak bir ilçe olarak öne çıkıyor. Dün Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın'ın ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda İstanbul ile Zeytinburnu'ndaki yatırım fırsatları ele alındı. İlçeye yapılacak liman, çevre düzenlemesi gibi yatırımlarla da 5 yıl içinde küçük bir Barselona olması bekleniyor.

Türkiye, İstanbul ve Zeytunburnu'na ilişkin raporun sonuçları İstanbul Üniversitesi'nden Doç. Dr. Ali Hepşen, Özyeğin Üniversitesi'nden Doç. Dr. Işıl Erol ve Yıldız Teknik Üniversitesi'nden Dr. Özdemir Sönmez tarafından paylaşıldı. Aynı zamanda şehir plancısı da olan Özyeğin Üniversitesi'nden Doç. Dr. Işıl Erol, İstanbul'daki konut satışlarının yüzde 2'si ile nüfusun yüzde 2'sine sahip olan Zeytinburnu'nun İstanbul'daki 15 ilçe arasında son 5 yılda en çok fiyatını arttıran 5 ilçe konumunda olduğunu söyledi.

Fiyatlar doygunluk noktasına gelmedi

Ataşehir, Kadıköy ve Bakırköy'de fiyatların doygunluk noktasına geldiği için artık artmadığını ancak Beşiktaş ve Zeytinburnu'nun da son 5 yıldan bu yana fiyatların artmaya devam ettiğini kaydederek, "Sahil bandındaki inşaatın başlaması ise zaten gidişatı iyi olan ilçeye ayrıca bir katma değer katacaktır" değerlendirmesini yaptı.

Baltimore Limanı'ndaki dönüşüme benziyor

Dünyanın önemli kentlerindeki kıyı bantlarından gelişim örneklerini veren Işıl Erol, "Amerika'da 20 yüzyılın başından kıyı şeridinden başlayan dönüşümle bu alanlarla kent merkezleri canlandırıldı. Kazlıçeşme'deki dönüşüm bu açıdan önemli. Özellikle Baltimore Limanı'ndaki dönüşüme benziyor. Liman alanının dönüşümüyle liman genelinde başlayarak içeriye doğru konut fiyatları arttı. Çekici alan yaratıldığında burada nüfusun arttığı görülüyor. Baltimore içinden gelen nüfusta yüzde 16 artış yaşanırken, ayrıca Baltimore'a dışarıdan gelen nüfusta da artış yaşandı" diye konuştu.

Yıldız Teknik Üniversitesi'nden Dr. Özdemir Sönmez'de, Barselona, Londra ve Baltimore gibi kentin eski imalat, depo ve liman alanlarının dönüşümün en güçlü aday semtlerinden olduğunu belirterek, "Zeytinburnu bu açıdan ciddi bir gelişim potansiyeli barındırıyor" diye konuştu.

Toplantının moderatörlüğünü üstlenen Prof. Dr. Emre Alkin, Zeytinburnu'nun, önümüzdeki dönemde İstanbul'un parlayan yıldızı olacağını dile getirerek, "Zeytinburnu, kara-deniz-hava ulaşımının merkezinde yer alan konumuyla çağdaş yaşam için İstanbul'da ilk tercih edilen yerlerden biri olacak. İlçe, yatırımcıların ilgisini çeken gayrimenkul potansiyeli, Kültür Vadisi Projesi, şehir parkı, hastaneleri, okulları ve iş merkezleriyle yükselmeye başlıyor" ifadelerini kullandı.

Mevcut işyerleri tahliye ediliyor

Toplantıda konuşan Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın ise 25 bine yakın işyeri, 10 bin civarında imalathane ve 170 fabrika ile Zeytinburnu'nun Türkiye'de üretime en çok katkı sunan üç ilçeden biri olduğunu söyledi. İşyerlerini ilçe dışına kaydırarak Zeytinburnu'nu modern bir yerleşim alanına dönüştürmeyi planladıklarını vurgulayan Aydın, şunları söyledi: "İlçemiz sınırları içinde bulunan Nakliyeciler Sitesi ve atölyeler başta olmak üzere mevcut işyerlerinin önemli bir kısmını tahliye edeceğiz. Yeni yüzüne yakışır bir kültür vadisi ve devasa bir parkı Zeytinburnu'na inşa edeceğiz. Küçükçekmece'ye kadar sahile boydan boya bir yürüyüş parkuru kazandıracağız. Zeyport liman projemiz için girişimlerimizi sürdüreceğiz."

Barselona'nın 1980'li yıllardaki durumunu ve bugünkü modern çehresini bildiklerini aktaran Aydın, "Biz de Zeytinburnu'nda 5 yıl içinde mini bir Barselona inşa etmek istiyoruz." Zeytinburnu'nu İstanbul'un cazibe merkezlerinden biri haline getireceklerini vurgulayan Aydın, ilçeye bugün yatırım yapanların gelecekte karşılığını fazlasıyla alacaklarının altını çizdi. Aydın, "Komşumuz Bakırköy'e göre ilçemizde konut fiyatları halen yarı yarıya ucuz. Markalı konutların da yer alacağı yeni Zeytinburnu'nun inşasıyla aradaki fark kapanacak" diye konuştu. Aydın, özellikle sahil bandındaki gayrimenkul yatırımlarının önemli olduğuna dikkat çekti.

"Fiyatlar 5 yılda yüzde 100 artar" iddiası

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Hepşen ise 5 yıl içinde Avrasya Tüneli, metro istasyonu, Zeyport Limanı gibi alt yapı projeleri tamamlandığında; Zeytinburnu genelinde bugün ortalama 3 bin 400 TL olan birim metrekare fiyatları 5 yıl sonra yüzde 112 artış ile 7 bin 200 TL'ye ulaşacağını söyledi. Hepşen, "Zeytinburnu'nun prestijli yaşam alanı haline gelecek sahil bandında ise halen 16 bin TL olan rakam yüzde 108 artış ile 33 bin TL'ye çıkacak" diye konuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/insaatla-zeytinburnundan-barcelona-yaratacaklar_152693.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!