Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İnsana ve Çevreye Saygılı Kentleşme




ULI Türkiye’nin desteğiyle ALTINanahtar Dergisi tarafından gerçekleştirilen ‘Kentsel Sosyal Sorumluluk Konferansı’nda, insana ve çevreye saygılı kentleşmenin gerekliliği ön plana çıktı.

Grand Cevahir Hotel’de dün (22 Mayıs 2008) yapılan toplantının açılış konuşmasında, ULI Türkiye Başkanı Haluk Sur fiziksel engelliler için kentin tasarlanmasının önemine dikkat çekerek şöyle konuştu: “Toplumun en önemli paydaşı olan engellileri günlük yaşama katabilmek için binaların, yolların, sokakların ve kentin uygunsuz fiziki yapısı değiştirilmelidir.”

Haluk Sur’dan sonra söz alan EMLAK GYO A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Vedat Demiröz, TOKİ’nin şimdiye kadar gerçekleştirdiği faaliyetlerden bahsederek, “TOKİ ‘kentleşme’ olgusuna kendi ölçeğinde bir standart kazandırdı” dedi. Demiröz, TOKİ tarafından “kalite yılı” ilan edilen 2008’de ise TOKİ’nin hedefinin sürdürülebilir kentleşme olduğunu ifade etti.

Altın Anahtar Dergisi Yayın Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp ise “İstanbul ulaşım, deprem ve göç başlıkları altında eziliyor” diye konuştu.

Petrol tek doğal kaynak değil!

Açılış konuşmalarından sonra kürsüye gelen Roger Tomalty, doğal kaynaklarımızın sadece petrolden ibaret olmadığını belirterek, doğayı korumanın önemine vurgu yaptı. Arizona Eyaleti’ndeki dünyaca ünlü ekolojik kent Arcosanti’nin mimarı olan Roger Tomalty, ekokent tasarımında ev sistemlerinin, tarımsal sistemlerin ve enerji sistemlerinin doğru kullanılmasının önemine dikkat çekerek, “Temel tehdit, doğal çevrenin ve tarım alanlarının binalara dönüşmesidir. Bunu engellemek için ekolojik projeler geliştirmek zorundayız” dedi.

Önlem alınmazsa insan çağı bitecek!

Konferansın “Sürdürülebilir Kentleşme ve Çevre Dostu Yapılar” başlığı atındaki birinci oturumunda, çevrenin korunması konusunda konut ve yapı sektörünün de üzerine düşen sorumluluklar konuşuldu. Oturum başkanlığını yürüten 20. Dönem İstanbul Milletvekili Dr. Sedat Alaoğlu oturumu, “Çevre artık birey için olmamalı, birey çevre için olmalı” diyerek açtı.

Açık Radyo Genel Yayın Yönetmeni Ömer Madra, bilim adamları tarafından yapılan açıklamalarda, çok kısa bir süre içinde önlem alınmadığı takdirde insan çağının biteceğinden söz edildiğini ifade etti. Bilim adamlarının “2010’ye kadar radikal eylemlere geçmezsek çok geç olacak” sözünü de referans veren Marda, kamuoyunun ve siyasilerin bir an önce harekete geçmesini istedi. Marda sözlerini “Sınırlı kaynakları olan dünyamızda, sınırsız büyümeye ve dünyamızı sınırsız tüketmeye çalışıyoruz” diye bitirdi.

Sürdürülebilir enerji için bina tasarımı

İTÜ Mimarlık Fakültesi’nden Prof. Dr. Gül Koçlar Oral “Sürdürülebilir enerji için bina tasarımı” başlıklı sunumunda bina tasarımının önemine dikkat çekti. Koçlar Oral, “Binalar için enerji temel girdi. Binanın yapım aşamasında da yıkım aşamasında da enerji gerek. Ama özellikle binanın yapım aşamasında doğaya zarar verdiğimiz gerçek. O zaman mimarın amacı bina ihtiyacını karşılarken sürdürülebilirliği sağlamak olmalı” dedi.

“Enerji etkin doğal aydınlatma sistemleri” hakkında konuşan İTÜ Mimarlık Fakültesi’nden Doç. Dr. Alpin Köknel Yener, aydınlatma amacıyla tüketilen enerjiyi minimize edebilecek çözümleri anlattı.

Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Mehmet Bengü Uluengin, Temiz Dünya Ekoloji Derneği’nin ofisi olarak da kullanılması amaçlanan avan proje aşamasındaki ekolojik evi anlattı.

Çevre Dostu Binalar Derneği (ÇEDBİK) Başkan Yardımcısı Dr. Duygu Erten, “Karbon emisyonunun azaltılması için inşaat sektöründe nasıl bir çözüm geliştirebiliriz?” sorusundan hareketle kurdukları derneğin amacını, Türkiye’de binalar için bir sertifikasyon sistemi oluşturmak olarak tarifledi.

İstanbul Barosu Çevre Hukuku Komisyonu Başkanı Avukat Ömer Aykul ise Çevre Hukuku ve 2B Uygulamalarını anlattı. Orman niteliğini kaybetmiş arazilerin tahsisini ele alan 2B uygulamalarını eleştiren Aykul, “Devletin ormanlar üzerinde mülkiyet hakkı yoktur, egemenlik hakkı vardır. Dolayısıyla devlet bunları satarsa, hukuka aykırı davranmış olur” şeklinde konuştu. Aykul, 2B uygulamalarının gerçek çözümü için ise hukuki düzenleme gerektiğini belirtti.

“Bütün şehirlerimiz birbirine benzedi”

Birinci oturumdan sonra kürsüye gelen Mimar Aydın Boysan çocukluğunun İstanbul’unu anlattı. İstanbul şiirleriyle konuşmasını süsleyen Boysan, “Bütün şehirlerimiz birbirine benzedi. Hiçbirinin yerel özelliği kalmadı. Güzel şehir mekanlarımız hırsızlar tarafından talan ediliyor ve bu talana da ‘imar’ diyorlar” diye konuştu.

“Yapılardaki Fiziksel Engelleri Birlikte Kaldıralım” başlığındaki ikinci oturum ise Başbakanlık Özürlüler Dairesi Danışmanı Prof. Dr. Ali Seyyar’ın başkanlığında yapıldı. Oturuma Yeditepe Üniversitesi Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fatih Pakdil, Tükiye Sakatlar Derneği Genel Başkanı Şükrü Boyraz, Engelsiz Yaşam Federasyonu Başkan Yardımcısı Cengizhan Ergül, Mimar Bünyamin Derman, AY-DER Başkanı Ercan Tutal, iç Mimarlar Odası Başkanı Cenk Çakıl ve İstanbul Barosu Engelliler Komisyonu Başkanı Avukat Güler Polat konuşmacı olarak katıldı.

Konferansın son oturumu olan “Kentsel Sosyal Sorumluluk ve Gayrimenkul Sektörü” başlıklı oturum ise Atlas Proje ve Arazi Geliştirme Yönetim Kurulu Başkanı Tavit Köletavitoğlu’nun başkanlığında ve Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Halit Dumankaya, Eroğlu Grup Genel Müdürü Ramadan Kumova, ABB Elektrik Alçak Gerilim Ürünleri Pazarlama Müdürü Ertan Özdemir, İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan, KREa Gayrimenkul İcra Kurulu Başkanı Hakan Kodal, Doğuş GE GYo Genel Müdürü Hakan Eren ve Cushman&Wakefield Mali İşler Direktörü Aylin Aysay’ın katılımıyla gerçekleştirildi.


http://www.yapi.com.tr/haberler/insana-ve-cevreye-saygili-kentlesme_96115.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!